Denizli CHP’li Merkezefendi Belediyesi’nde işçi statüsünde çalışan mimar ve mühendisler, kendilerine adeta üvey evlat muamelesi yapıldığını, birçok belediyenin gereğini yapmasına rağmen, Merkezefendi Belediyesi’nin, bünyesindeki mimar ve mühendisleri çok zor şartlar altında çalıştırmaya devam ettiğini öne sürerek tepkilerini dile getirdiler.
Konuyla ilgili olarak Şifre Haber’le temas kuran bazı mağdur mimar ve mühendisler “Gerçekten durumumuz çok vahim” diyerek şöyle konuştular:
“Belediyede çalışan tüm kesimlerin maaşlarına çok güzel iyileştirmeler, zamlar yapılmasına rağmen ve yıllık tüketici enflasyonunun %78.62, Yıllık Üretici Enflasyonun %138.31 açıklanmasına rağmen, Belediyemiz biz işçi statüsünde çalışan mimar ve mühendislere sadece %28 zam öngörmüş. Bu hangi vicdana, insafa, hakka ve adalete sığar. Bizim suçumuz günahımız nedir?”
BAŞKAN ŞENİZ DOĞAN VE MECLİS ÜYELERİNE MEKTUP BIRAKTILAR…
Dertlerini, bugüne kadar değişik kanallarla defalarca dile getirmelerine rağmen, kimsenin seslerine kulak asmadığını da ileri süren Merkezefendi Belediyesi’nin mağdur mimar ve mühendisleri, Şifre Haber aracılığıyla öncelikle Başkan Şeniz Doğan olmak üzere, Belediye Meclis Üyeleri ve kamuoyunun bilgisine sunulmak üzere aşağıdaki mektubu bıraktılar.
Şifre Haber olarak, mağdur mimar ve mühendislerin bize bıraktıkları mektubu, noktasına ve virgülüne dokunmadan aynen yayınlıyoruz:
“LÜTFEN BU HAKSIZLIĞA SON VERİN!
Merkezefendi Belediyesinin şirketinde işçi statüsünde Mimar – Mühendis olarak çalışmaktayız. Yıllardan beri Merkezefendi Belediyesine ve vatandaşlarımıza hizmet etmekteyiz.
Şeniz Doğan’ın seçimi kazanarak Belediye Başkanı olmasından sonra dedikleri gibi her şeyin güzel olacağı ümidi ve büyük umutlar ile Şeniz başkanın seçilmesini bekliyorduk.
Sonunda Şeniz Başkan seçimi kazandı, bizde daha güzel standartlarda çalışıp, daha iyi işler yapacağımızı düşünmüştük ama çok şeyler kaybettik.
Her Şey güzel olacaktı ama maalesef olmadı.
Aradan geçen 3 senenin sonunda durumumuzun düzeleceğini beklerken daha kötü gitti.
Özelliklede Merkezefendi Belediyesi’nde işçi statüsünde çalıştırılan Mimar ve Mühendis arkadaşlar için her şey çok kötü oldu.
Türkiye de bir çok ilde olduğu gibi, Denizli’deki Belediyelerde işçi statüsünde çalıştırdıkları mimar ve mühendisleri sözleşmeli kadrosuna alarak, işçi statüsünden çıkardı ve Mimar – Mühendis unvanlarını verdi.
Özellikle Büyükşehir Belediyesi bu konuya öncülük etti ve 2021 yılı Kasım Ayı Meclisinde, Belediye şirketi bünyesinde çalıştırdığı tüm mimar ve mühendisleri sözleşmeli memur kadrosuna aldı, daha sonra Honaz Belediyesi şirketinde çalıştırdığı teknik personeline sözleşmeli kadrosunu verdi. Pamukkale Belediyesi ise önceden bazı şirket çalışanlara bu kadroyu vermişti. Hala işçi statüsünde kalanlar için ise 2022 Ağustos Meclis gündeminde 4 madde de görüleceği üzere sözleşmeli personel çalıştırması için çalışma başlamış.
Sonuç olarak bu kadroyu vermeyen bir tek Merkezefendi Belediyesi kaldı.
İşçi statüsünde çalışan mimar ve mühendis olarak sözleşmeli memur kadrosuna geçirilmek istediğimizi Şeniz Başkana aylar öncesinde ilettik. Ama bununla ilgili hiç bir çalışma yapılmadığı, gibi maaşlarımızın sürekli düşürülmesi ile yüz yüze kalıyoruz.
Şeniz Başkan gelmeden önce ücretlerimiz asgari ücrete endeksliydi. Mimar ve mühendisler olarak asgari ücretin %110 fazlası maaş alırdık. Ama Şeniz Doğan seçildiğinden beri her yıl maaşlarımız eriyor, gittikçe azalıyor. Her maaş belirlenmesinde maaşlarımıza enflasyonun çok altında zamlar yapılıyor. Hali ile bizim enflasyon altında ezilmemize sebep veriyor. Eleştirmiş oldukları hükümet bile asgari ücreti, memur ve emekli maaş zam oranlarını açıklarken hiçbir zaman enflasyonun altında bir zam vermedi.
Bizler Temmuz 2021 yılından beri hiç bir zam almıyoruz. Ama Belediyede çalışan her kesimden personel bahsi geçen tarihten beri birçok zam aldı. Açıklamak gerekirse çalışan işçi arkadaşlarımız asgari ücrete gelen zam ile Ocak 2022 otomatik bir zam aldı, kadrolu işci arkadaşlarımız Şubat 2022 ek protokol ile zam aldı, memurlarımıza hükümetin belirlemiş olduğu ocak 2022-(%30.95) ve temmuz 2022-(%41,69) toplamda 2 kere kümülatif olarak %85 zam aldılar. Ek olarak Şeniz Başkanın belirlemiş olduğu Sosyal Denge Tazminatına da Ocak 2022 de % 50 zam yapılmış olmasına rağmen, neredeyse tek zam almayan bizler olduk.
Sendikamız tarafından yapılan açıklamaya göre maaşlarımıza 2021 yılı Temmuz ayından beri hiç zam yapılmamış olmasına rağmen, yukarıda bahsettiğimiz gibi Belediyede çalışan tüm kesimlerin maaşlarına çok güzel iyileştirmeler, zamlar yapılmasına rağmen ve Yıllık Tüketici Enflasyonunun %78.62 , Yıllık Üretici Enflasyonun %138.31 açıklanmasına rağmen Belediyemiz biz işçi statüsünde çalışan mimar ve mühendislere sadece %28 zam öngörmüş.
Buradan Sayın Başkanımız Şeniz Doğan’a sesleniyoruz! Yaşadığımız bu mağduriyeti hak etmemiz için ne yaptık. Suçumuz günahımız nedir?
Biz Merkezefendi Belediyesi şirketinde işçi statüsünde çalıştırılan Mimar ve Mühendisler olarak her geçen gün yaşam kalitemizi düşürmek zorunda kalıyoruz. Hali ile bu moral bozukluğu ile motivasyonumuz kalmadığından dolayı vermiş olduğumuz hizmetin kalitesi her geçen gün düşüyor.
Bu da belediyede en çok çalıştırılan, en çok görev verilen, en çok hesap kitap yapan bizler olduğumuz için, direk belediye hizmetlerinin kalitesinin düşmesine sebebiyet veriyor.
Denizli’deki tüm belediyeler, belediyenin şirketinde çalıştırdıkları tüm mimar ve mühendis arkadaşları kadroya geçirdi. Bununla ilgili meclis kararları aldı.
Merkezefendi Belediyesi Meclisinde biri bağımsız olmak üzere 5 siyasi parti çatısı altında 38 meclis üyesi bulunmakta. Bizler belki de Denizli de en mağdur edilmiş çalışanlar olarak hakkımız olan sözleşmeli memur kadrosunu istiyoruz. Bunun için Belediye Meclisinde ki 38 meclis üyemizi bizlerin durumu hakkında çalışarak, yaşamış olduğumuz mağduriyetin en kısa zamanda çözülmesi için çalışma yapmalarını istiyoruz.
Merkezefendi Belediyesi Çalışanı Mağdur Mimar ve Mühendisler”