• Güncelleme: 15:40:30 - 6 Mart 2021
  • Yayınlama: 15:40:30 - 6 Mart 2021

Uzun yıllardır Azerbaycan’da yaşayan ve Denizli’nin de içinde bulunduğu bir çok ilde iş bağlantıları ve ortaklıkları bulunan işadamı Necdat Uzun’un, yaklaşık 12 yıl içerisinde, Türk parasıyla 22 milyon lira (5 milyon Manat) değerindeki yatırımı buhar oldu.

Denizlili birçok işadamının da, Azerbaycan’da faaliyetinin bulunduğunu, içlerinde iş bağlantısı ve dostluklarının da olduğunu söyleyen işadamı Necdat Uzun “Tüm işadamlarımızın, benim başıma gelen ekonomik felaketi yaşamamaları için, Azerbaycan’ın etkili medya kuruluşlarından biri olan gundemxeber.az’a verdiğim röportajımı, detaylı bir şekilde okumalarını öneriyorum” dedi.

WhatsApp Image 2021 03 06 at 12.49.49
NECDAT UZUN/İŞADAMI

Denizli’de de iş bağlantıları bulunan, inşaat ve emlak sektöründe faaliyet gösteren işadamı Necdat Uzun, 1997 yılında Türkiye’deki tüm mal varlığını satarak kardeş ülke Azerbaycan’a yerleşti. Naila Mammadova ile 2003 yılında evlenen Uzun, kazandığı parayı Bakü’de ticarete yatırdı ve 2004 yılında kardeşi Naci Uzun ile birlikte Lux Sönmez LLC adlı şirketi kurdu. Tüm mal varlığını bu şirkete yatıran Uzun, Bakü Uluslararası ve Şehirlerarası Otobüs Terminali yakınında 0,79 hektarlık bir yerleşim alanı aldı ve üzerine 56 tesis kurdu. Bu süreçte eşi adına çeşitli bankalardan kredi de alan Uzun’un yatırımları 2007 yılında tamamen faaliyete geçti. Akabinde ise Rovshan Abdullayev, Uzun’un hayata geçirdiği projeye talip oldu. Alıcı olarak Uzun ile iletişime geçen Abdullayev, iddiaya göre, 12 yıllık süreç içerisinde Uzun ve ailesinin yaşamını kabusa çevirerek yatırımlarına el koydu.

‘KENDİMİ HİÇ YABANCI HİSSETMEDİM’

Azerbaycan basın yayın organı Gündem Xeber.Az’a konuşan Necdat Uzun, Azerbaycan Cumhur Başkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mehriban Aliyeva, Adalet Bakanı Fikret Mammadov, Kolluk ve Askeri İşlerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuad Alasgarov ve Bakü Temyiz Mahkemesi Başkanı Iman Nagiyev’e seslenerek yardım istedi.

İŞTE UZUN’UN GUNDEMXEBER.AZ’A VERDİĞİ O RÖPORTAJ:

12

“Eşim Naila Mammadova ile 22 Mayıs 2003 tarihinde evlendim ve evliliğimizden iki çocuğumuz var. O tarihten bu yana Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarında yaşıyorum ve geçtiğimiz yıllarda çeşitli alanlarda girişimcilik faaliyetlerinde bulundum. Devletimizin belirlediği vergi ve menfaatleri her zaman özenle yerine getirdim. Anavatanımın, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kardeş devletler olduğunu herkes bilir. Azerbaycan’da geçirdiğim yıllar boyunca kendimi hiç yabancı bir vatandaş gibi hissetmedim. Genel olarak Azerbaycan’da yaşamaktan, burada evlenmekten ve çocuklarımın burada doğmasından pişman değilim. Yüce Allah’ın bana verdiği hayat süresince Azerbaycan’da yaşamaya devam etmek niyetindeyim.

YATIRIMCI GİBİ YAKLAŞTI…

Şu ana kadar başıma gelen olayların ana nedeni Rovshan Abdullayev’dir. Bu kişi 12 yıldır bizden mülkümüzü aldı ve bu nedenle birkaç yıldır zor durumdayız. Abdullayev’in sadece malımızı bizden almadığını, hatta beni, ailemi ve sevdiklerimi farklı zamanlarda kötülük ve iftira atarak tehdit ettiğini söylemek istiyorum. Şu anda mali durumumuz o kadar kötü ki bugün yaşamımızı sürdürmekte zorlanıyoruz. Ve yıllar içinde çok sayıda davaya katıldık. 1997 yılında İstanbul’daki tüm mülkümü satıp Azerbaycan’a taşındım. Ve kazandığım parayı Bakü’de ticarete yatırdım.

2004 yılında kardeşim Naci Uzun ile birlikte Lux Sönmez LLC’yi kurduk.

Kurduğumuz bu LLC’nin bilançosunda, mevcut Bakü Uluslararası ve Şehirlerarası Otobüs Terminali yakınındaki 0,79 hektarlık bir yerleşim alanı da vardı. Bugün o arsa üzerinde 56 tesis olduğunu ve her birini kendi masraflarımla inşa ettiğimi belirtmek isterim. Yani bu tesislerin her birinde emeğim var. Bu, orada çalışanlar tarafından doğrulanabilir. Bu mülkü inşa etmek için tüm servetimi harcadım. Eşim adına çeşitli bankalardan kredi aldım. 2007 yılında mülküm tamamen faaliyete geçtiğinde Abdullayev adında bir adam yanıma geldi ve alanı satın almak istediğini söyledi. O zamanlar bu araziyi kimseye satma niyetinde değildim.

‘KARANLIK GÜNLERİMİZ BAŞLADI’

Yine de bölgeye üç katlı bir alışveriş merkezi inşa etme niyetinde olduğunu bana söyledi. Rovshan Abdullayev, kendisine bir arsa verirsem bölgedeki inşaat çalışmalarını tamamlayabileceğini de vurguladı. Uzun görüşmelerin ardından Abdullayev beni bu konuya ikna etti. Son olarak, Rovshan Abdullaye’nin Lux Sönmez LLC’nin kurucusu olarak kabul edilmesi ve bunun karşılığında inşaat işini üç yıl içinde tamamlaması gerektiği konusunda anlaştık. Abdullayev, inşaat çalışmalarını zamanında tamamlamadığı takdirde istifa etmek zorunda kalacaktı. Biz de bu konuda aramızdaki anlaşmayı noterde tasdikledik ve aslında ondan sonra ailemle aramızdaki karanlık günler başladı. Ayrıca Rovshan Abdyllayev’in bana o zaman 170 bin manat ödünç verdiğini ve bu parayı Lux Sönmez LLC için bazı evrak işlerine harcadığımı da belirtmeliyim. Bu kişi, belirtilen süre içerisinde yükümlülüğünü yerine getirmedi ve ona nedenini her sorduğumda bana farklı mazeretler verdi. ‘Lux Sönmez’ LLC’nin mülkiyeti olduğu gibi kaldı ve bundan sonra durumum gün geçtikçe kötüleşmeye başladı. Çünkü mülküme harcadığım ve bankalardan ödünç aldığım borçlarımı geri ödemekte zorlandım.

SATIŞI ENGELLEDİ…

Son anda şirketi satmaya karar verdim. Kararıma rağmen, Abdullayev mülkte yüzde 50 hissedar olduğu için bunu kabul etmedi, bu yüzden onu hissedar olarak şirketten çıkarmak için mahkemeye gitmem gerekti. Rovshan Abdullayev’in mahkemeyi bir şekilde etkilemesi ve hem süreyi hem de davayı uzatması çok uzun sürmedi. Bulduğum alıcılar durumun böyle olduğunu görerek şirketi satın almayı reddettiler. Çünkü bekleyemediler. Bundan sonra Rovshan Abdullayev durumumu kötüye kullandı ve borçlu olduğumu, 170 bin manat miktarını yüzde 55 olarak hesapladığını ve bu paranın faizinin 785 bin manat olduğunu söyledi. Çok geçmeden Rovshan Abdullayev parayı iade etmemi talep etti ve bana, ‘Ödemezseniz, o zaman satış sözleşmesini imzalamayı reddedeceğim’ dedi. Onun ısrarından sonra çaresiz bir durumdaydım ve sonunda bu kişinin şartlarını kabul etmek zorunda kaldım. Mammadova ‘Lüks Sönmez’ LLC’nin kurucularından olduğu için Abdullayev ile noter tasdikli kredi anlaşması imzaladı. Paranın satıştan sonra kendisine iade edileceğini kabul ettik. O sırada Abdullayev’in diğer durumunun farkında değildik. Birkaç alıcı bize mülkümüzü satın alma talebiyle yaklaşsa da, Rovshan Abduilayev onları her zaman bölgeden çıkardı ve satışı engelledi.

MÜLKÜN DEĞERİNİ DÜŞÜRDÜLER…

Bu yüzden kendisi ile aramızdaki kredi sözleşmesinin sona ermesinin ardından mahkemeye başvurarak kredi sözleşmesinde belirtilen 170 bin  manat tutarını ve bunun üzerine tahakkuk eden faizi bizden talep etti. Davalara girmemiz çok uzun sürmedi ve nedense her davada bizi yenebildi. Böylece Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesinin yürürlüğe giren kararı Binagadi İlçe İcra ve Denetimli Serbestlik Dairesine gönderildi. Burada da birçok kanunsuzluk vakası vardı. Başlangıçta, Binagadi Bölgesi Uygulama ve Denetimli Serbestlik Dairesi mülküme yaklaşık bir buçuk milyon  manat değer verdi ve bilgim olmadan mülkümün yüzde 50’sini Rovshan Abduilayev adına kaydetti. Bundan sonra mülkümüze yaklaşmamıza asla izin vermedi ve çeşitli şekillerde üzerimde baskı uygulamaya başladı. Aslında mülkümüzün değeri yaklaşık 4-5 milyon manattı. Ayrıca mülkümüze kasten el koyduğu da anlaşılıyor. Bu tür olaylardan sonra, mülkümüzü değerlendirmek için Binagadi Bölge Mahkemesine tekrar başvurdum ve bu sefer mülkümüz 4,5 milyon manat değerindeydi. Çok geçmeden Rovshan Abdullayev karara itiraz etti ve Bakü Temyiz Mahkemesi onu yeniden inceledi. Bu sefer mülkümüz bir milyon 918 bin 700 manat değerindeydi. Bu sefer kararı Yargıtay’a temyiz ettim ve dava yeniden görüşülmek üzere Bakü Temyiz Mahkemesine iade edildi. Yeniden inceleme planlanmış olmasına rağmen ne katılımımız ne de dilekçelerimiz kabul edildi. Daha önce bağımsız bir görüş veren bir uzman olarak davayı değerlendirmek üzere mahkeme tarafından yeniden atanan bir uzman, mülkümüzün değerini bir milyon 968 bin 700 manat olarak tahmin etti. Mükerrer talebimize dayanarak, mahkeme, mülkümüzün değeri hakkında daha doğru bir görüş elde etmek için Devlet Emlak Tescil Hizmetinin Bakü Bölge Ofisi 1 No’lu Bürosuna yeniden görüş için bir talep gönderdi. Başlangıçta Bakü Temyiz Mahkemesi tarafından değerlendirilmiş ve MBA LTD LLC No. MB13 / 661’in 23 Haziran 2020 tarihli görüşüne göre ‘Lux Sönmez’ LLC’ye ait arsanın gerçek piyasa fiyatı bir milyon 587 bin 200 AZN idi. Bina 363bin manat olarak tahmin edildi ve toplam maliyet Bir milyon 950 bin 200 manat idi.

1604384915 20201103 102641

Son olarak, Bakü Temyiz Mahkemesi, gerçeği ortaya çıkarmak için, Bakü, Binagadi ilçesi, Sumgayit karayolu üzerinde bulunan 0.79 hektarlık arsa üzerindeki binalar ile birlikte 1 No’lu Devlet Emlak Kayıt Servisi Bakü Bölge Ofisi’nin gerçek piyasa fiyatına göre uzman görüşü alınmalıdır. Bu nedenlerle Bakü Temyiz Mahkemesi, Devletin Lux Sönmez LLC’ye ait ortak mülkün gerçek piyasa değerini belirlemek için Medeni Usul Kanunun 97, 263, 264 ve 400. maddelerinin gereklerine dayanarak Emlak Tescil Servisi, ikinci bir görüş için Bakü 2 Nolu Bölge Ofisine bir talep gönderdi.

‘KENDİ MÜLKÜMÜZE YAKLAŞAMIYORUZ’

Edindiğim bilgilere göre Rovshan Abdullayev amacına ulaşmak için mülküme kesinlikle düşük bir fiyatla değer veriyor. Birkaç yıldır mülkümüzü etkili bir şekilde yönetti ve yeterince para kazandı. Bugün Rovshan Abdullayev mülkümüzün kenarına yaklaşmamıza izin vermiyor. Bu tür davaların varlığına dayanarak öncelikle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mehriban Aliyeva, Adalet Bakanı Fikrat Mammadov, Kolluk ve Askeri İşlerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Fuad Alasgarov’u ve diğer yetkilileri, karşılaştığımız sorunun kontrolünü ele almaya ve ilgili devlet kurumlarına gerekli talimatları vermeye çağırıyorum. sorunu adil bir şekilde çözün. Umarım bu açıklamada söylenenler adaletin zaferi ile sonuçlanır. “

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...