• Güncelleme: 12:54:07 - 13 Nisan 2021
  • Yayınlama: 12:54:07 - 13 Nisan 2021

SEVAL UYSAL/HABER

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Danışma Kurulu tarafından hazırlanan “Fay üzerinde yaşayan kentlerimiz: Denizli Raporu” gündeme bomba gibi düştü. Rapora göre; Merkezefendi Pamukkale, Acıpayam, Sarayköy, Honaz, Çardak, Çivril ilçe merkezleri ile Denizli’ye bağlı eski belde köy statüsündeki 40’a yakın mahalle ve organize sanayi bölgesi fay zonları üzerine inşa edilmiş durumda. Denizli’nin deprem zararlarını en aza indirmek için Denizli büyükşehir Belediyesi’nin bir dizi çalışmayı acilen başlatması gerekiyor. En başta Denizli’nin Deprem Master Planı geliyor.

11
BİRÇOK MAHALLE DİKEN ÜSTÜNDE... 6

Geçtiğimiz yıl depremlerle sarsılan ülkemizde depremde meydana gelen can ve mal kaybını zararı en aza indirmek için TMMOB Jeoloji mühendisleri Odası tarafından konusunda uzman yetkin bilim insanların hazırladığı “içinden diri fay geçen” kentlere dair bilgilendirme raporlarının “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Denizli Raporu” bugün itibariyle basınla paylaşıldı. Rapor başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere TBMM’nde grubu bulunan parti genel başkanları, ilgili bakanlıklar, Denizli milletvekilleri, Denizli Valisi Ali Fuat Atik ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’a da gönderildi.

RAPORA GÖRE; BİRÇOK MAHALLE TEHLİKE ALTINDA…

13

Rapora göre Denizli diri faylar üzerinde yaşıyor ve 50 yıl içinde meydana gelecek olası bir 6.5- 7 üzerindeki depremde büyük bir yıkım alması kaçınılmaz görünüyor. Kent merkezini oluşturan Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerinin yanı sıra Acıpayam Sarayköy, Honaz, Çardak, Çivril ilçe merkezleri ile Denizli’ye bağlı eski belde/ köy statüsündeki 40 yakın mahallesi doğrudan fay zonu üstüne oturuyor. Yine bazı organize sanayi bölgeleri de fay zonları üzerine inşa edilmiş durumda.

İMARA AÇMAYIN…

Bu nedenle yapıların deprem sarsıntısını karşılayacak biçimde kurallara uygun hale getirilmesi gerektiği belirtilen raporda şöyle deniyor: “Ayrıca diri fayların yerinin net olarak belirlenmesinin ardından fay sakınım bandı üzerindeki bina ve bina türü yapıların zaman içerisinde kaldırılarak bu alanlardaki nüfus yoğunluğunun azaltılması, yüzey faylanması tehlike kuşağı içerisindeki yerlerin farklı biçimde (park, günübirlik tesisler vb) kullanılması, henüz yerleşim olmayan bu tür alanlar varsa da bu alanların bina ve bina türü yapılar için kullanılmak üzere imara açılmaması gerekir”

12
BİRÇOK MAHALLE DİKEN ÜSTÜNDE... 7

DEPREM MASTER PLANI HAZIRLANMALI…

Tarihsel ve aletsel dönemde yıkıcı depremle karşı karşıya kalan Denizli’nin deprem zararlarından etkilenmesinin önlenmesi amacıyla da bir dizi çalışmanın acilen başlatılması da istenen raporda Denizli’nin Deprem Master Planı olmamasına da dikkat çekilerek şöyle dendi: “Mikro bölgeleme çalışmaları ve Deprem Master Planı bir ilin deprem ile mücadelesinin temel adımları ve alınabilecek önlemlerin yol haritasıdır. Mikro bölgeleme çalışmaları sayesinde zemin yapısı detaylı bir biçimde öğrenilir, deprem üretme potansiyeli olan diri faylar belirlenir ve böylece Deprem Master planı doğru bir temel üzerine oturtulur. Denizli kent merkezinde mikro bölgeIeme çalışması yapılmış, ancak henüz bir Deprem Master Planı hazırlanmamıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...