• Güncelleme: 16:21:54 - 17 Temmuz 2023
  • Yayınlama: 16:09:13 - 17 Temmuz 2023

ŞİFRE/HABER Denizli’de 8 bin 600 yıllık bulguların elde edildiği Çal ilçesindeki Ekşi Höyük, Çinliler’in de dikkatini çekti. Nanjiing Normal Üniversitesi’nde görevli profesör ve arkeokoloji bölümü öğrencileri, Batı Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu tespit edilen Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Dayılar Mahallesi’ndeki Ekşi Höyükteki kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Dayılar Ekşi Höyük ve Aşağıseyit Höyüğünde, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Fulya Dedeoğlu Konakçı ve eşi Öğretim Üyesi Erim Konakçı başkanlığında kazı çalışmaları devam ediyor.

Kazılara Pamukkale, İzmir Demokrasi, Koç, Ahi Evran, Trakya ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli üniversitelerinden akademisyenler de destek veriyor. Bu yıl ki kazılara İngiltere ve Çekya’dan da akademisyenler katıldı.

Çinli Bilim İnsanlarının Çal'a Olan İlgisinin Kaynağı: Höyükler...
Denizli’de 8 bin 600 yıllık bulguların elde edildiği Çal ilçesindeki Ekşi Höyük, Çinliler’in de dikkatini çekti.

Kazılar insanlık tarihine ışık tuttu…
Dayılar Mahallesi yakınındaki Ekşi Höyükte 8 yıldır devam eden kazılarda ortaya çıkan bulgular, insanlık tarihine ışık tutuyor. 8 bin 600 yıllık bulgularının elde edildiği Ekşi Höyükten sonra bu yılda Aşağıseyit Höyüğünde kazılar başladı.

Batı Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak tescillenen Ekşi Höyüğün neolitik bir kazı alanı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Konakçı, “Avcı toplayıcılıktan yerleşik yaşama, ilk tarım topluluklarından burada bahsetmemiz mümkün. Bölge sadece Denizli değil, aynı zamanda Batı Anadolu’nun erken tarihine ilişkin çok önemli veriler barındırıyor.

Çinli Bilim İnsanlarının Çal'a Olan İlgisinin Kaynağı: Höyükler...
Bilim İnsanlarının Çal’a Olan İlgisinin Kaynağı: Höyükler…

Ekşi Höyüğün daha eski döneme ilişkilenmesi nedeniyle çok geniş alanda bu döneme ilişkin bulgulara erişme şansımız var. Aşağıseyit Höyüğünde elde edeceğimiz bulgularla burada yaşayan insanlarla ilgili 8 bin 600 yıl öncesine da gidebiliriz” diye konuştu.

Çinliler ilgi gösterdi…
Nanjiing Normal Üniversitesi’nde görevli Arkeolog Prof. Dr. Li Bai, 14 öğrencisiyle birlikte Çal’a geldi. Ekşi Höyük ve Aşağıseyit Höyüğündeki kazıları yerinde inceleyen Çinliler, Apollons Leirbenos Tapınağı, Hançalar Köprüsü, Kırık Minare, tarihi Savranzade Camisi ve bazı tarihi yapıları gezdi.

Çinli Bilim İnsanlarının Çal'a Olan İlgisinin Kaynağı: Höyükler...
Çinli Bilim İnsanlarının Çal’a Olan İlgisinin Kaynağı: Höyükler…

Ekşi Höyük Kazı Evinde yetkililerden detaylı bilgi alan Prof. Dr. Li Bai ise “Bölgedeki bulgular insanlık tarihi açısından son derece önemli. Çal’da çok önemli tarihi mekanlarda var. Bizim yaptığımız araştırmalarda Çin’de de 7-10 bin yıllık yerleşim alanları var. Eğitim ve araştırma için Türkiye’ye geldik. Bu gezi, öğrencilerimiz ve bizim için son derece önemli” şeklinde konuştu.

İçindekiler

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir