Denizli başta olmak üzere birçok şehirde belediyelerin 40 kata kadar varan emlak vergisi artışları kamuoyunda büyük tepki yarattı. Gelen yoğun şikayetler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan çalışmada sona yaklaşıldı. Edinilen bilgilere göre, hükümet fahiş artışları önlemek amacıyla emlak vergisine üst sınır uygulaması getirmeye hazırlanıyor.
Yeni düzenleme, sadece emlak vergilerini değil, arsa, arazi, tapu harcı ve değerli konut vergisi gibi diğer mali yükümlülükleri de kapsayacak. Amaç, mülk sahiplerinin üzerindeki vergi yükünü hafifletmek ve piyasa gerçekleriyle uyumlu bir sistem oluşturmak.
Fahiş Artışlar Tepki Toplamıştı…
Takdir komisyonlarının 2026 yılı için belirlediği arsa ve arazi birim değerleri, geçtiğimiz aylarda 5 ila 40 kat arasında artırılmıştı. Bu oranlar, özellikle Denizli’de yurttaşların sert tepkisine neden olmuştu. Kısa sürede ülke gündemine taşınan konu üzerine hükümet, vergi adaleti ve sürdürülebilirlik adına kapsamlı bir çalışma başlattı.
Yeni uygulama ile sadece artış oranları değil, vergilendirme yöntemleri de gözden geçirilecek. Böylece vatandaşın gelir düzeyiyle orantısız şekilde yükselen değer artışları kontrol altına alınacak.
Üst Sınır Geliyor: Artış Yüzde 50 ile Sınırlanacak…
Ekonomim yazarı Abdullah Tolu’nun aktardığı bilgilere göre, 2025 yılı için geçerli olan birim değerlerin üzerine getirilecek artış yüzde 50 ile sınırlandırılacak. Bu oran, takdir komisyonlarının belirlediği değerlerin 2026 ve izleyen yıllarda vergi hesaplamalarında aşırı yükselmelere neden olmasını önleyecek.
Böylece hem arsa ve arazi sahiplerinin yükü hafifleyecek hem de yerel yönetimlerle vatandaş arasında yaşanan vergi kaynaklı gerginliklerin önüne geçilecek.
Hükümet Süreci Yakından İzledi…
Artışlara karşı açılan davaların ve kamuoyu tepkisinin ardından, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Demir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın süreci yakından takip ettiğini açıkladı. Demir, düzenlemenin sadece kısa vadeli bir önlem olmadığını, emlak vergilendirme sisteminde yapısal bir denge kurulmasını hedeflediğini belirtti.
Hazırlanan düzenlemenin, rayiç bedeller ile gerçek piyasa değerleri arasındaki farkı azaltarak, vergi adaletini sağlamayı amaçladığı ifade edildi.
Torba Yasa Teklifi ile Meclis’e Geliyor…
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın teknik ekibi, düzenlemenin son hazırlıklarını tamamlamak üzere. Üst sınır düzenlemesinin yakın zamanda Meclis’e sunulacak Torba Yasa Teklifi içinde yer alması bekleniyor.
Teklifin yasalaşmasıyla birlikte, sadece emlak vergisi değil, aynı zamanda taşınmaz kültür varlıkları katkı payı, tapu harcı, değerli konut vergisi ve diğer ilgili mali yükümlülükler de yeni üst sınır sistemine dahil edilecek.
Bu sayede 2026 yılından itibaren yürürlüğe girecek uygulamayla, mülk sahiplerinin karşılaşacağı ani ve yüksek vergi artışlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Vatandaş Rahatlayacak, Piyasada Denge Sağlanacak…
Üst sınır düzenlemesi, hem mülk sahipleri hem de yatırımcılar açısından emlak piyasasına güven kazandıracak. Uzmanlara göre, yeni sistem sayesinde vergilendirme öngörülebilir hale gelecek, piyasa istikrarı korunacak ve yerel yönetimlerin gelir planlaması daha sağlıklı yürütülecek.
Denizli’de ve benzer şekilde yüksek artışların yaşandığı diğer illerde, mükelleflerin mali yükünün hafiflemesiyle birlikte, toplumsal huzurun da yeniden sağlanması bekleniyor.
BÜLENT ÖZTÜRK’ÜN KONUYLA İLGİLİ YAZDIĞI KÖŞE YAZISINA, AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ…