• Güncelleme: 15:11:55 - 19 Mayıs 2021
  • Yayınlama: 15:11:55 - 19 Mayıs 2021

Seval UYSAL/KÖŞE-YORUM

Rize İkizdere’de yaşanan olay Denizli’de de sahneleniyor. İkizdere’de Cengiz, Denizli’de Fernas oluyor. Olay aynı doğa talanı, sadece firmaların adı değişiyor. Olan köylülere oluyor.

Efendim mesele şu;

WhatsApp Image 2021 05 19 at 14.38.20

Pamukkale ilçesine bağlı Güzelpınar Denizli’nin kekik üretim merkezi. Türkiye’nin kekik ihracatının yüzde 80’i bu bölgeden karşılanıyor. Güzelpınar köylüsü de geçimini kekikten sağlıyor. Güzelpınar’ın Meşelik mevkii kekik tarlalarıyla dolu, yüksek kesimde yetişen, gübresiz, ilaçsız mis kokulu, yüzde yüz doğal kekik.

Güzelpınar’ı Türkiye’nin üretim merkezi yapan da zaten bu tarlalar. Bölge köylünün ekmek teknesi. Kıyametin kopma nedeni de bu! Coğrafi işaret belgesi olan, tescilli kekik tarlaları bunlar.

Aydın-Denizli otoyoluna mıcır sağlamak için Güzelpınar-Meşelik mevkiine taş ocağı yapılmak isteniyor. Köylü daha önce bir başka şirketin taş ocağı girişimini iki kez durdurmuştu. Üçüncüsü oldubittiye getirilmek isteniyor.

HUKUKİ SÜREÇ İŞLETİLMEDİ…

Şirket 4 Mayıs’ta Valilik’ten “ÇED gerekli değildir” kararı çıkardı. Karar 7 Mayıs’ta muhtarlığa bildirildi, 30 günlük itiraz için süre 7 Haziran’da dolacakken, bayramın birinci günü kimsenin haberi olmadan iş makineleri bölgeye girdi, onlarca ağaç kesildi.

Köylünün aktarımına göre öyle acele edildi ki,  iş makineleri “ÇED gerekli değildir” kararı henüz çıkmadan 3 Mayıs’ta  bölgede girdi, kesime başladı! Köylüye bayramı zehir ettiler.

KESİLECEK AĞAÇ SAYISI DUDAK UÇUKLATACAK…

WhatsApp Image 2021 05 19 at 14.38.12

Denizli-İzmir arasını bir saat kısaltacak otoyolun faturası kaça çıkacak dersiniz?

20 dekardan 220 dekara çıkarılan ocak için bölgede 4 bin ağaç kesilecek. Şimdiden onlarca çam ağacı yerlerinden sökülmüş ya da kesilmiş..

Kekikten başka bir şeyi olmayan köylü isyan ediyor. Haklı!

Açılacak ocak kekik tarlalarına ve zeytin ağaçlarına 500 metre uzaklıkta, taş ocağından birkaç yıl sonra buralar ölecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın da bayramın birinci gününden beri ortalığı ayağa kaldırma nedeni bu! Henüz işin başındayken bu büyük tahribatı önlemek Karaca’ya göre; “orman talanına ve 3 köyün geçim kaynağı kekiği perişan edecek, köylüyü aç bırakacak çalışmaya imza atılıyor”

WhatsApp Image 2021 05 19 at 14.38.27

Büyük Menderes İnisiyatifi’nin çabası da bu. Henüz yol yakınken geri dönüşü sağlamak: “Bugün bu alanı koruyamazsak yarın çok geç olacak. Burada yetişen kekik endemik bitki türleri arasında” diyen Büyük Menderes İnisiyatifi’ne göre tek yol taş ocağından vazgeçmek!

Yoksa Fernas’ın onlarca ağacı kestikten sonra köylüyü bilgilendirme toplantısı yapması değil!

Kaldı ki, köylünün artık bunları ne dinleyecek, ne de söyleneni yiyecek durumu var.

Beton kemirmek istemiyor…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir