• Güncelleme: 02:22:14 - 1 Nisan 2023
  • Yayınlama: 18:33:16 - 19 Mart 2023

Bazı vatandaşların e-devlet üzerinden “hane halkı sorgulama” işlemi sonrası, hiç tanımadıkları kişilerle aynı haneye kayıtlı oldukları bilgisine ulaşması sonrası, olay sosyal medya üzerinden gündem oldu.

Özellikle sosyal medyada dolaşan ve “Tek başına yaşayan annemin evinde, 13 kişi yaşıyor. Lütfen herkes e-devletten kontrol etsin!” şeklindeki belge paylaşımı, birçok insanı ciddi bir şekilde tedirgin etti.

Normalde bir hanede kayıtlı olması gereken bir kişinin haberi olmadan başka kişilerin kaydının olmasının, nüfus kayıt sistemi için ciddi bir sorun olduğu belirtiliyor.

Hiç Vakit Kaybetmeden Bu haberi Okuyun ve Gereğini Yapın…
SOSYAL MEDYADA DOLAŞAN UYARI GÖRSELİ(SOLDA)

Bu tür bir durumda, kimlik hırsızlığı veya sahte belge kullanımı gibi suçların da söz konusu olabileceğini ileri süren uzman hukukçular “Nüfus kayıtlarının güncelliği ve doğruluğu, vatandaşların haklarının korunması ve hükümetin kaynakları doğru bir şekilde tahsis etmesi için kritik öneme sahiptir” diyerek şöyle konuştular:

“Eğer bir hanede kayıtlı kişilerin haberi olmadan başka kişilerin kaydı yapılmışsa, bu kayıtların nasıl gerçekleştirildiği ve kim tarafından yapıldığı gibi sorulara cevap bulunmalıdır. Bu tür bir durumda, vatandaşların zaman kaybetmeden durumu ilgili yerel makamlara bildirmesi gerekir.”

UZMANLAR E-DEVLET’ E GİRİLEREK HANE HALKI SORGULAMASI YAPILMASINI ÖNERİYOR…

Son günlerde yapılan hatalı adres bilgileri ve haberleri olmadan hanelerinde özellikle de yabancı uyruklu kişilerin oturuyor gözükmesi yönündeki iddialar nedeniyle telaşlanan vatandaşlara, uzmanların önerisi, bir an önce e-devlete girilerek ‘hane halkı sorgulaması yapılması’ yönünde.

Hiç Vakit Kaybetmeden Bu haberi Okuyun ve Gereğini Yapın…
Hiç Vakit Kaybetmeden Bu haberi Okuyun ve Gereğini Yapın…

İŞTE 4 ADIMDA HANE SORGULAMASI…

Haneye kayıtlı kişiler e Devlet üzerinden birkaç adımda öğrenilebiliyor. Peki, adresimde kimler var, hanede kaç kişi oturuyor nasıl öğrenirim?

İşte 4 adımda e-Devlet’ten haneye kayıtlı kişiler ve kişi sayısını öğrenmenin yolu…

Bir adreste kimin oturduğunu öğrenmek için, e-Devlet sitesine girdikten sonra aşağıdaki adımları izleyin:

  1. Arama bölümüne “hane halkı” yazın.
  2. Aynı hanede ikamet eden kişi belgesi sorgulama üzerine tıklayın.
  3. Barkodlu belge oluştur butonuna tıklayın.
  4. Yerleşim yerinde oturanlar belgesi karşınıza çıkacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir