• Güncelleme: 14:51:09 - 22 Mayıs 2020
  • Yayınlama: 14:51:09 - 22 Mayıs 2020

Denizli Makina Sanayici İşadamları Derneği (MAKSİAD) Başkanı Mehmet Sarı, ilave gümrük vergisi uygulamasının düşünce olarak doğru, ama uygulamada önemli bir yanlışlığa yol açtığını belirti.

Salgın dönemiyle birlikte makina ve makina ekipmanları imalatı yapan firmaların sıkıntılı bir süreç yaşadığını, bunu aşmanın en hızlı yollarından birinin de, ülkemizde muadili(benzeri) bulunan makinaların ithalatını kısarak, yerli ve milli makinaların tercih edilmesini sağlamak olduğunu dile getiren MAKSİAD Başkanı Sarı “ Hükümetimizin makine sektörü için, makina ithalatında ilave vergiler koyacağını duyunca sevinmiştik. Ama ilave gümrük vergilerinin makinaya değil de, bizim de makinalarımızı yaparken kullandığımız ve Türkiye’de üretilmeyen makine yedek parçalarına konulması, bırakın bizi rahatlatmasını, iyice sıkıntıya soktu” dedi.

ADRES ŞAŞTI…

Türkiye’deki makina imalatçılarının, yurtdışından ithal edilen birçok makinayı, çok daha kaliteli ve fonksiyonel bir şekilde ülkemizde ürettiğine dikkat çeken MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ne yazık ki birçok kuruluş, bu makinaları, yüksek dövizler ödeyerek ithal ediyor. Halbuki, ülkemizde çok daha kalitelisi var. Devletin, bu durumu makine ithalatındaki gümrük vergilerini yükselterek çözmesi mümkün olabilirdi. Ama ne yazık ki adres şaştı ve Türkiye’de muadili olan makinalara değil, bizim makine üretirken ihtiyaç duyduğumuz, yurt içinde de üretilmeyen bıçaklar ve kesici ağızlar, ölçüm cihazları, göstergeler, paneller ve bunun gibi birçok ürüne ilave gümrük vergisi konuldu.”

BU YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMELİ…

Yetkililerin, makinaya değil de makine yedek parçalarına getirilen ilave gümrük vergileri uygulamasından bir an önce vazgeçmesi gerektiğini, aksi takdirde yerli makine firmalarının maliyetinin artacağı için uluslar arası pazarda rekabet etme şansının kalmayacağını da sözlerine ekleyen MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Son olarak makine sektörünün kullandığı ve Türkiye’de de üretilmeyen makine yedek parçalarına ilave gümrük vergisi getirilmesi, bizi çok zor duruma soktu. Makine sektörüyle ilintili maddelerin yeniden gözden geçirilmeli, makine yedek parçalarına değil, Türkiye’de üretilen makinaların muadili olan makinaların ithalatına ilave gümrük vergisi konulmalıdır. Diğer türlü, Resmi Gazete’de yayınlanan ve makine sektörünün kullandığı yedek parçaları içeren ilave gümrük vergileri, bizim maliyetimizi ciddi oranda artıracağı için, yurtdışı pazarlarına satış yapma şansımız ortadan kalkacaktır. Bu hem bizim sektörümüzü, böylesine kritik bir dönemde çok daha büyük krize sokacaktır, hem de ülke ekonomimiz açısından ciddi döviz girdilerinin kaybına yol açacaktır.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...