• Güncelleme: 13:19:00 - 14 Eylül 2021
  • Yayınlama: 13:19:00 - 14 Eylül 2021

Şifre Haber aracılığıyla, İyi Parti Denizli İl Başkanı Raziye Akışık’ın gündeme getirdiği ‘Ak Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök’ün, babası ve iki ağabeyine ait 30 dönümlük arazide, ballı imar kıyağı girişimi’ iddiası üzerine, Vekil Nilgün Ök, Şifre Haber’e özel bir açıklama göndererek “Aileme ballı imar kıyağı yapılmadığı gibi, söz konusu bölge ve uygulamayla ilgili hiçbir şekilde bilgim, müdahilim ve dâhilim yoktur” dedi.

 

NE OLMUŞTU?

İyi Parti Denizli İl Başkanı Raziye Akışık, çok konuşulacak bir iddiayı gündeme getirmiş, Şifre Haber de, bu iddiayı sayfalarına taşımıştı. Akışık iddialarında, Ak Parti Denizli Milletvekili Nilgün ÖK’ün babası ve iki ağabeyine ait olan 30 dönüme yakın sit alanı içerisinde bulunan arazilerinin, Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından imara uygun duruma getirilmesi için harekete geçildiğini ileri sürmüş ve “Bu tam anlamıyla Vekil Nilgün Ök’ün sülalesine ballı imar kıyağı girişimidir. Nilgün Hanım'a da 'bu nedir?' diye sormak lazım…” demişti.

BU HABERİN DETAYLARINA, AŞAĞIDAKİ GÖRSELE TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ…

NILGUeN HANIM CERCEVE

BALLI KIYAK DA YOK, BİLGİM DE…

Haberin yayınlanmasından sonra, Şifre Haber Genel Yayın Yönetmeni Bülent Öztürk’e ulaşan Ak Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, her şeyden, Şifre Haber’in yaptığı haberden sonra bilgi sahibi olduğunu ve burada gerçekleşen uygulama ile ilgili öncesinden ne bilgisi olduğunu ne de konudan haberinin olduğunu belirterek “Hiçbir girişimim ve nüfuz kullanma çabam olmadığı gibi, konudan da sizin haberinizden sonra haberdar oldum. Hem ben, hem de ailem haksız bir suçlama ile karşı karşıya bırakılmıştır. Burada bir imar planı çalışması yapıldığı doğrudur. Babama ve iki kardeşime ait tapulu arazinin de bu bölgede işleme tabi tutulduğu da doğrudur. Ama sadece benim ailemin değil, orada birçok vatandaşın arazisini de kapsayan bir çalışma gerçekleşmektedir. Konunun detayı ile ilgili geniş bir açıklama göndereceğim ve yayınlamanızı rica edeceğim” dedi.

nilgun ok kimdir nilgun ok ozgecmis biyografisi h17294 0a949
NİLGÜN ÖK/AK PARTİ DENİZLİ MİLLETVEKİLİ

İŞTE O AÇIKLAMA…

‘Sayın Şifre Haber;

Haberinizde yer alan Pınarkent Mahallesi sınırları içerinde yer alan, bölgenin ihtiyacı olan park ve yeşil alan, eğitim alanı, ibadet alanı, gibi alanlar ayrılarak bütüncül bir planlama yaklaşımı ile tüm sit sınırlarını kapsayacak şekilde hazırlanan koruma amaçlı imar planı revizyonu; Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinin 15/02/2021 tarihli ve 100 sayılı kararı ile Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna gönderilmiştir.

Hazırlanan koruma amaçlı imar planı sadece özel mülkiyete konu bir parsele yönelik hazırlanan bir plan olmayıp Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararları ile tescillemiş olan II. ve III. Derece Arkeolojik Sit alanında kalan toplamda 350 dekarlık alanda 76 adet kadastro parselini içermektedir.

İlgili koruma kurullarınca tescil edilen sit alanlarında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre koruma amaçlı imar planlarının yapılması yasal bir zorunluluk olup Pınarkent Mahallesine ait Koruma Amaçlı İmar Planında daha önceden plan içine alınan parseller dışında yeni hiçbir parsel plan içine alınmamış, imara açılmamıştır.

1-Habere konu Pamukkale İlçesi Pınarkent Mahallesinde (tapunun Çömleksaz Mahallesi) sınırlarında kalan 417 nolu parselin tamamı (32 997 metrekare) Pınarkent Belediyesince onaylanan imar planı ile planlanmış olup bu planda TAKS:0.20, KAKS:0.60 yapılaşma koşullarında 3 katlı konut alanı ve yol olarak ayrılmıştır.

2-Ancak 1997 yılında 417 nolu parselin yaklaşık 7.000 m²’si (%20’si), kurul kararıyla III. Derece Arkeolojik Sit Alan içerisine alınmıştır. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Pınarkent Belediyesi tarafından 2012 yılında onaylanan koruma amaçlı imar planında bahse konu parselin 7000 metrekarelik kısmının katı 2 ye ve toplam yapılaşma hakkı 0.40 a düşürülmüştür. III. Derece sit alanı dışında kalan yaklaşık 26 000 m²’sinin ise imar hakkı Pınarkent Belediyesince onaylanan imar planındaki haliyle 3 kat olarak kalmıştır.

3-2012 Kasım ayında alınan Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla bahse konu parselin sit alanı dışında kalan %80 lik kısmı da III. Derece Sit alanına dahil edilerek parselin tamamı III. Derece Arkeolojik Sit alanında bırakılmıştır. Aynı kurul kararında ilave edilen yeni sit alanının tamamında Koruma Amaçlı İmar Planı değişikliği hazırlanmasına karar verilmiştir. Bu kararla birlikte bahse konu parselin tamamında yapılacak her tür işlem koruma kurulunun iznine tabi olmuştur.

4-Sit alanı ilan edilen bir alanda mevcut planların yürürlüğü 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca durdurularak bu alanlarda koruma amaçlı imar planlarının hazırlanması zorunludur. Söz konusu kanun uyarınca Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni sit alanı içinde kalan tüm parselleri içerisine alacak şekilde koruma amaçlı imar planı çalışmalarına başlanmıştır.

5.Plan değişikliğiyle ilgili alınan kurul kararına istinaden bölgenin ve mahallenin ihtiyaçları da göz ününde bulundurularak hazırlanan koruma amaçlı imar planı Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinin 15/02/2021 tarihli ve 100 sayılı kararı onaylanmış olup eski imar planlarında kamu alanlarına ayrılacak olan düzenleme ortaklık payı %38 iken yeni sit alanı sınırı içerisinde onaylanan bu koruma amaçlı imar planı revizyonunda düzenleme ortaklık payı %44’e çıkartılmıştır. Yani eski imar planlarına göre 417 nolu parselde 18.madde uygulaması yapıldığında 20.000 m² imar parseli oluşacakken, Denizli Büyükşehir Belediyesince onaylanan yeni revizyon plana göre yapılacak imar uygulamasında oluşacak imar parseli büyüklüğü 18.000 m² ye düşürülmüştür.

Yine aynı planda habere konu parselin tamamı III. Derece Arkeolojik Sit alanında kaldığından önceki planlarda TAKS: 0.20, KAKS: 0.60 yapılaşma koşullarında 3 katlı konut alanı planlanan parselin tamamı; TAKS:0.20, KAKS: 0.40 yapılaşma koşullarında 2 katlı konut alanına dönüştürülerek yapılaşma hakkı kısıtlanmasına gidilmiştir. Kısacası söz konusu parselde eski imar planlarına göre toplamda 12.000 m² inşaat hakkı bulunmakta iken, Denizli Büyükşehir Belediyesince onaylanan yeni plana göre inşaat hakkı 7.200 m² ye düşürülmüştür.

Buradan da görüleceği üzere Denizli Büyükşehir Belediyesince 417 parselde kişiye özel imar haklarını artırıcı bir plan onaylanmamış olup tam tersine kurul tarafından bahse konu parselin tamamının sit alanına dahil edilmesi nedeniyle bu parsel aleyhine imar haklarında ciddi bir oranda (%40) azaltılma yapılmıştır. Haberinizin detayında geçen 417 parselin şahsımla ilgisi olmayıp babama ve kardeşlerime aittir. Yine haber başlığındaki gibi aileme ballı kıyak yapılmamış olup tam tersine yapılan işlem mevcut imar planı haklarını düşürücü bir uygulamadır. Söz konusu bölge ve uygulamayla ilgili hiçbir şekilde bilgim, müdahilim ve dâhilim yoktur. Yapılan işlem 350 dekarlık bir alanda 76 adet kadastro parselini kapsayan bir planlama çalışmasıdır.

 Kamuoyunu ilgilendiren böyle bir konuyla ilgili yeterli bilgi ve belgeye dayanmaksızın yapılan bu açıklamaların hangi maksatla yapıldığını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.’

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir