• Güncelleme: 15:08:56 - 2 Ağustos 2023
  • Yayınlama: 19:20:03 - 2 Kasım 2020

Sadece Denizli’ye değil, tüm Türkiye’ye örnek olmuş, 1970’lı yıllarda kocası cezaevine girince, bir taraftan 8 çocuğuna bakan, bir taraftan da kamyon şoförlüğü yaparak hayat mücadelesine başlayarak Denizli’nin en büyük gruplarından biri olan ‘Akça Şirketler Topluluğu’nun

5bc3e7bcae78491a10d5ec5a
NESLİHAN AKÇA/HANIMAĞA

temellerini  atan ve iki yıl önce yaşama gözlerini yuman nam-ı diğer ‘Hanımağa’ lakaplı Neslihan Akça’nın, beşinci çocuğu olarak dünyaya gelen, halen daha da Akça Şirketler Topluğu Yönetim Kurulu Üyeliği görevini sürdüren Hüseyin Akça’nın, kesinlikle yasak olmasına rağmen, villasının bahçesine yasadışı bir şekilde kaçak sondaj kuyusu açtırması şaşkınlık yarattı.

İHBAR GELDİ…

Şifre Haber ‘ihbar hattına’ gelen ihbarda, ‘Akça Şirketler Topluluğu’nun Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Akça’nın, Yenişehir Mahallesi, Yürüyüş Yolu üzerinde bulunan villasının bahçesine kaçak sondaj yaptırdığı ileri sürülüyor ve “Bu devletin kanunları herkes için geçerli değil mi? Bu villa sahibi yasa tanımıyor mu? Lütfen gereğini yapın” deniliyordu.

1Alintisi
HÜSEYİN AKÇA

İNANMAKTA ZORLUK ÇEKTİK…

Açıkçası, öncelikle bu aileyi ve bu ailenin temellerini atan rahmetli, nam-ı diğer Hanımağa lakaplı Neslihan Akça’nın attığı dürüstlük ve kanunlara saygılı yöneticilik felsefesini ve ona göre yetiştirdiği çocuklarını bildiğimiz için, bu ihbara inanmak da zorluk çektik ve öncelikle gelen bilgilere temkinli yaklaştık.

İhbarı yapan kişi (açık kimliği ve adresi bizde saklı), sondaj yapılma anını yansıtan fotoğraf ve videoları arka arkaya atınca, harekete geçtik ve olayı araştırmaya karar verdik.

TESPİT ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK…

İlk olarak, bize atılan video ve fotoğrafların gerçek olup olmadığını ve bahse geçen adresteki villanın, kime ait olduğunu tespit etmek için çalışmalara başladık.

WhatsApp Image 2020 09 24 at 14.16.21

Gerçekten de, söz konusu adresteki villada bir sondaj çalışmasının yapıldığını, hatta büyük bir hızla villanın yan duvarının yıkılarak içerisine sondaj makinasının sokulduğunu, makinayı saklamak için de etrafının branda ile çevrildiğini gördük.

İlk iş olarak adresin, ihbarda iletildiği gibi Akça Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Akça’ya ait olduğunu doğruladık.

İZİN ALINDI MI?

Sondaj ihbarının doğruluğunu ve villanın sahibinin de Akça Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu üyelerinden Hüseyin Akça olduğunu netleştirdikten sonra, sondaj çalışmasının izin alınarak mı, yoksa tamamen yasadışı bir şekilde kaçak olarak mı yapıldığını araştırmaya başladık.

TUTANAKLAR TUTULDU…

Şifre Haber’e konuyu ihbar eden vatandaşla yüz yüze görüştüğümüzde, bize ilettiği gibi ihbarını hem Merkezefendi Belediyesi’ne, Hem DESKİ’ye hem Denizli Çevre Ve Şehircilik Müdürlüğüne hem de CİMER’e bildirdiğini belirterek “ DESKİ’den yetkililer geldi. ‘Bizimle ilgili değil DSİ’ye başvurulması lazım’ denildi.

3

Arkasından Merkezefendi Belediyesi’nden ekipler geldi. Onlar da tam sondaj yapılma esnasında gerekli fotoğraflamaları yaptılar, tutanak tuttular ve DSİ’nin yetkisi dahilinde olduğunu belirterek, tutanağı ilgili kuruma ileteceklerini söylediler. Denizli Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü de, konunun DSİ’ye iletildiğini, yazılı olarak tarafıma ulaştırdı. CİMER başvurumda şu anda, DSİ Bölge müdürlüğüne iletildi. Ama henüz izinli olup olmadığına dair bir cevap gelmedi” diye konuştu.

YAZISMALAR

ŞİFRE HABER DEVREYE GİRDİ…

Vatandaşın tüm başvurularının adresi DSİ Aydın 21. Bölge Müdürlüğü’ne yönlendirilince, Şifre Haber olarak biz de devreye girdik. Çünkü, ne olursa olsun, bu sondajın izinli olarak yapılıp yapılmadığını öğrenmek durumundaydık.

İlk önce Denizli DSİ Müdürlüğünü aradık. Oradaki yetkili, yeraltı su kaynaklarıyla ilgili sondaj izninin Aydın DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından verildiğini, kendilerinde yetkinin olmadığını ve ancak oradan öğrenilebileceğini bildirdiler.

Ekran Alintisi

YASAL OLMADIĞI ANLAŞILDI…

Bunun üzerine konuyu, CİMER aracılığıyla Aydın DSİ 21. Bölge Müdürlüğüne ilettik. Bir süre sonra, Aydın’dan görevlendirilen 2 uzman Denizli’ye gelerek söz konusu adresteki, Hüseyin Akça’ya ait villanın kapısını çaldılar ve bahçede inceleme yapmak istediklerini söylediler.

Kapıyı açan bir bayanın, içeri girmelerine izin vermemeleri üzerine koordinatları alan uzmanlar Aydın’a geri döndüler ve birkaç gün sonra da telefonla, Şifre Haber Genel Yayın Yönetmeni Bülent Öztürk’ü arayarak “Bülent bey, söz konusu bölge, Denizli DESKİ Su Kuyuları Koruma Alanı içerisinde yer aldığı için, o alan komple kapalı. Hiçbir şekilde sondaj yapılması mümkün değildir. Biz de raporumuzu hazırlayıp müdürlüğümüze iletiyoruz” denildi.

WhatsApp Image 2020 09 24 at 14.16.09 1
SONDAJ ÇALIŞMASI BİTTİKTEN SONRA, BAHÇE DUVARI HIZLA ÖRÜLDÜ…

ŞİFRE HABER DİYOR Kİ…

Denizli’yi bırakın, Türkiye’nin önde gelen gruplarından biri olan Akça Şirketler Topluluğu’nun Yönetim Kurulu Üyesi, iş adamı Hüseyin Akça’nın, yasak olduğu halde, yasadışı bir şekilde kaçak bir sondaj olayına tenezzül etmesini anlamamız mümkün değildir.

Yeraltı su kaynakları, bu milletin malıdır. Yani kamu çıkarına dayalı ‘kul’ hakkı söz konusudur… Özellikle, sahiplerinden biri olduğu Akça Şirketler Topluluğu’nun bir sorumlusu olarak, yaptığı iş gereği, bunun yasak olduğunu bilmemesi de mümkün değildir.

Buna rağmen, hatta hak ve hukuk konusundaki hassasiyeti tüm Denizli’ye örnek olan rahmetli annesi Hanımağa Neslihan Akça’nın geride bıraktığı manevi mirasa rağmen, yasal olmayan böyle bir yola başvurulması, hem şaşırtıcı hem de rahatsız edici olmuştur.

Temennimiz, yetkililerin bir an önce gereğini yapıp, açıldığı ileri sürülen sondaj kuyusunu mühürleyerek, yasal cezai şartların yerine getirilmesi yönündedir…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...