• Güncelleme: 17:37:29 - 15 Şubat 2022
  • Yayınlama: 15:55:27 - 15 Şubat 2022

Daha önce Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi olarak görev yapan, şimdi ise Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi olarak çalışmalarını sürdüren Dr. Oğuzhan Kaygusuz, sadece Denizli’de, Denizli’nin de sadece Pamukkale İlçesi sınırlarında yetişen ve dünyada eşi benzeri olmayan Pluteus mediterraneus (Zeytin mantarı) adını koyduğu yeni bir mantar türünü keşfederek, tescilini sağladı.

620b675c165574314cbe0956

Denizli ilinde 2009 yılından itibaren gerçekleştirdiği saha çalışmaları esnasında, Pamukkale İlçesi Bağbaşı Bölgesi’nde topladığı bazı mantar örnekleri üzerinde yaptığı araştırmaların sonucunda, içlerinden birinin yeni bir tür olduğunu tespit ederek, dünya mikotasına sunan Öğretim Görevlisi Dr. Oğuzhan Kaygusuz, yaptığı keşifle ilgili olarak şunları söyledi:

 “Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yaptığımız saha çalışmaları sırasında, Denizli Pamukkale İlçesi Bağbaşı mevkiinde, Zeytin ağacının (Olea europaea) altında yetişen ilginç bir mantar türü topladık. Laboratuvar incelemeleri neticesinde zeytin ağacının altından toplanan bu türün, diğer mantarlardan farklı özelliklere sahip olduğunu belirledik.

Sonuçlarımızı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bazı herbaryumlarda bulunan ve yeni türümüze benzer olan mantar koleksiyonları ile kıyaslayarak türümüzün benzersiz olduğunu ortaya koyduk. Araştırmalarımızı Türkiye’den Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Türkekul, Danimarka’nın Kopenhag Üniversitesi’nden Prof. Dr. Henning Knudsen ve Brezilya’nın São Paulo Federal Enstitüsünden Prof. Dr. Nelson Menollı Jr. ile birlikte yürüttük.

620b675c165574314cbe095a

Bu yeni mantar türünün ilk olarak Zeytin (Olea europaea) ağacının altından keşfedilmesi ve zeytinin Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü bir ağaç türü olmasından dolayı, mantarın bilimsel ismini zeytin ağacının yetiştiği Akdeniz bölgesine atfen, “Pluteus mediterraneus” olarak isimlendirdik. Bilim dünyasına tanıtılan bu yeni mantar türü, Almanya’nın taksonomi alanında yayın yapan ‘Nova Hedwigia’ isimli dünyanın önde gelen uluslararası dergisinde yayımlandı.

Bilimsel çalışmalarımızı destekleyen Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler’e ve Ekodost Derneği Başkanı Bahaddin Sürücü’ye tüm desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum”

mantar
Sadece Denizli’de Yetişen Bir Tür Keşfedildi… 5

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir