• Güncelleme: 14:25:34 - 3 Temmuz 2020
  • Yayınlama: 14:25:34 - 3 Temmuz 2020

Pamukkale Üniversitesi’ne ait, Denizli’nin en merkezi caddesi olan Hastane Caddesi üzerinde bulunan piyasa değeri yüksek arsasının, daha 3 ay önce 99 milyon 997 bin 200 liradan konulan ihale bedeli, bir çırpıda 53 milyon lira indirilerek, 46 milyon 595 bin liradan yeniden ihaleye çıkarıldı.  Bu inanılmaz indirim kafaları karıştırırken, aynı zamanda da “Bu nasıl bir hesap?” “Bir malın değeri, yarı rakamından bile aşağıya, 3 ay İçinde nasıl düşer?” sorularını gündeme getirdi.

arsaaa
SAYIN REKTÖR; BU NASIL HESAP? 7

SATIŞ DUYURULDU…

www.pauburada.com internet portalının ‘PAÜ arsasını satıyor’ başlıklı haberini görünce, yazılanlara adeta inanmakta zorluk çektik. Çünkü aynı arsa 3 ay önce, 20 Nisan 2020 tarihinde ilanen satışa çıkarılmış ve satış bedeli olarak da 99 milyon 997 bin 200 lira bedel konulmuştu. www.pauburada.com ‘un haberinde ise, belli ki satışı olmamış arsa için, ikinci bir ihale açıldığı duyuruluyordu. Buraya kadar her şey normal… Çünkü; konulan ihale bedeli üzerinden başvuran olmayınca, fiyatta biraz düşüş gerçekleştirilerek, yeniden ihaleye çıkarılması da normal bir prosedür.

pburada

3 AY ÖNCE, İLK İHALEYE ÇIKILDI…

Bir kamu kuruluşu olan Pamukkale Üniversitesi’nin, ilk ihaleye çıkarken bile satmak istediği gayrimenkulü için piyasa araştırması yapıp, piyasa giderine yakın rakamlardan ihaleye çıkması gerekiyor. Buradan hareketle, eskiden hastane binası olan, ama depreme dayanıksız olduğu için yıkılmasına karar verilen ve bir süredir de ücretli otopark olarak işletilen 2 bin 127 metrekarelik arsa, PAÜ yönetimi tarafından 20.04.2020 tarihinde 99 milyon 997 bin 200 lira bedel konularak ihaleye çıkarıldı.

HABERE İNANAMADIK!

Belli ki, ilk ihale gününde satış hedefine ulaşılamadı ve doğal olarak da yeniden ihale şartnamesi hazırlanarak ilana çıkılmasına karar verildi. Buraya kadar her şey normal… Yeniden ihale kararını haberleştiren ve belgeleriyle açıklayan www.pauburada.com sitesinin haberine göre, yeni satış bedelinin 46 milyon 595 bin lira olduğu duyuruldu.

MjAwMTg1Nj pamukkale universitesinden 100 milyon tlye satilik gayrimenkul 1
SAYIN REKTÖR; BU NASIL HESAP? 8

Bu rakamın gerçek olduğuna inanmakta zorluk da çeksek, haberde yer alan ‘Pamukkale Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı’ duyuru belgesinde, bu rakamın yer aldığı açıkça görülüyor ve ihale tarihinin de 14 Temmuz 2020 Salı günü olduğu bildiriliyordu.

100’DEN 46’YA NASIL DÜŞTÜ?

Haberi okuduktan sonra, ilk ihalenin bilgilerine ulaşarak karşılaştırmak istedik. Gerçekten de gözlerimize inanamadık. Çünkü Nisan ayında çıkılan ihale bedeli 99 milyon 997 bin 200 Lira iken, son duyurulan ihalede bu rakam 53 milyon 402 bin 200 TL aşağı çekilerek, 46 milyon 595 bin TL’ye indirilmişti.

WhatsApp Image 2020 07 03 at 10.27.02
SAYIN REKTÖR; BU NASIL HESAP? 9

YA HESAP BİLMİYORLAR, YA DA…

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz bir ihale uzmanı, yaşanan ihale trafiğine anlam vermek de zorluk çektiğini belirterek “Bir kamu kuruluşu, ihale yoluyla gayrimenkul satacaksa, bunun gerekli şartları kanunlarımızda var” diyerek şöyle konuştu:

“Bir malı ihale edecekseniz, öncelikle değer tespit yapılması gerekmektedir. Bu değer tespiti de, emsal değerin altında olamaz. Emsal değer üzerini de, satışı yapacak kurum, gayrimenkulün mevcut piyasa değerini araştırarak, onun üzerinden istediği rakama satışa çıkabilir. Ama bu da afaki bir rakam olmamalıdır. Burada yaşanan rakam değişikliği, anlaşılması zor bir değişiklik. Bu arsanın değeri, normalde bu kadar etmezse, ‘neden 99 milyonla ilk ihaleye çıktınız.’ Değeri bu rakama yakınsa ve müşteri bulamayıp, ikinci ihaleye gerek duyduysanız, ilk bedelin yarısından daha az bir rakama nasıl düşersiniz? sorularını sormak gerekiyor. Bundan sonraki aşama, acaba ‘müşteri bulamadık, bari pazarlık usulüne çevirelim mi? olacak…”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...