• Güncelleme: 12:41:44 - 17 Nisan 2023
  • Yayınlama: 23:23:43 - 16 Nisan 2023

SEVAL UYSAL/RÖPORTAJ

Haberiniz vardır, Denizli Seçim İzleme Platformu kuruldu. Merkezinde genç avukatlar var. 8 kişilik yürütme ve çağrı ekibiyle işleri yürütüyorlar. Platformun yürütme ekibinden dört avukatla konuştum; Hazal Ertemur, Hasan Ozan Orpak, Kemal Örnek, Şükriye Erdil. Platform kurulduğundan beri onları izliyorum, gençlerin çabaları takdire şayan. İşi gücü bırakıp bu işe odaklanmışlar hedefleri net; sandık güvenliğini sağlamak…

Ben sordum onlar yanıtladı, ortaya kollektif bir röportaj çıktı.

Denizli Seçim İzleme Platformu neden kuruldu?

-Biz sandık güvenliği konusunda partilere güvenmiyoruz. İktidarın elinde devlet gücü var, muhalefetin olanakları ise pasif. Denizli Seçim İzleme Platformu partiler üstü kuruldu. Amacımız, seçimin adil ve şeffaf bir ortamda geçmesi, sandıklarda tek bir oyun yer değiştirmemesi, 19 ilçedeki sandık çevrelerinin yasal güvenliğinin sağlanması ve oy kullanan vatandaşların baskı altına alınmamasıdır.

-Bunu nasıl yapacaksınız?

Seçim İzleme Platformu: Biz Sandık Güvenliği Konusunda Partilere Güvenmiyoruz...
Seçim İzleme Platformu: Biz Sandık Güvenliği Konusunda Partilere Güvenmiyoruz…

-Öncelikle sandıklarda görev yapacak sandık görevlilerine, müşahitlere, oy kullanacak seçmene sandık güvenliği eğitimleri vererek. Sadece eğitim değil, ayna zamanda sahada da olacağız. Seçim günü her okulda bir avukat bulundurulup, hukuki destek, oyların doğru tasnifi, ıslak imzalı sandık sonuç belgelerinin doğru şekilde toplanması için çalışacağız.

PLATFORMUN MERKEZİNDE GENÇ AVUKATLAR VAR…

-Fikir kime ait?

 -Fikir başta Denizli Barosu’nda görev yapan bir grup genç avukat tarafından ortaya atıldı; merkezinde avukatlar var ama kısa sürede toplumun çeşitli kesimlerinden kabul gördü. Bugün Denizli Seçim İzleme Platformunun içinde 20’ye yakın STK var. Gönüllülerin destekleriyle büyümeye devam ediyor. Şu anda 170 aktif gönüllümüz var, Türkiye Gönüllüleri ve Oy ve Ötesi’yle birlikte çalışıyoruz.

-Şimdiye kadar neler yaptınız?

-Saha pratiği anlamında ocak ayında ilk grup toplantımızı yaptık ve mart ayında eğitimlere başladık, bugün 5. Sandık güvenliği eğitim çalışmamızı tamamladık. Bir ay içinde beşinci toplantımızı yapmış bulunuyoruz.

-Sandık güvenliği eğitimi almak isteyenler için ne gerekiyor?

-Bizi davet etmeleri yeterli. STK’lar üyelerine açık toplantı istiyorlar, sosyal medya aracılığıyla vatandaşa da duyuruluyor. İsteyen katılıyor.

Seçim İzleme Platformu: Biz Sandık Güvenliği Konusunda Partilere Güvenmiyoruz...
Seçim İzleme Platformu: Biz Sandık Güvenliği Konusunda Partilere Güvenmiyoruz…

GÖNÜLLÜ GENÇLERE ULAŞMAK İSTİYORUZ

-Nasıl çalışıyorsunuz?

– Yürütme ve çağrı ekibimiz var. Sözcülüğümüzü Hazal Ertemur yapıyor. Hasan Ozan Orpak. Kemal Örnek, Şükriye Erdil, Kamil Doğan, Mehmet Emin Kabayuka, Barbaros Ulutaş ve Fesih Can’dan oluşan 8 kişilik bir ekibimiz var. Şükriye Erdil ayrıca Türkiye Gönüllüleri İl koordinatörüdür.

-Hedef kitleye ulaştınız mı?

-Henüz değil, hedefimiz gençler. Özellikle üniversite öğrencileri, üniversitelerin kapalı olması nedeniyle öğrenciler çok dağınık. İlçelerden gönüllü gençler istiyoruz. Bize sosyal medya üzerinden ulaşabilirler. Instagram: denizliseçimizlemeplatformu

Twıtter: Denizli Seçim İzleme Platformu

Facebook: Denizli Seçim Platformu

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir