• Güncelleme: 19:00:25 - 28 Haziran 2020
  • Yayınlama: 19:00:25 - 28 Haziran 2020

Kamuoyunda ‘Depremi bilen adam’ olarak bilinen, dergilere kapak olan ve bilim çevrelerinden yoğun eleştiri de alsa, açtığı internet sayfasından deprem tahminlerini duyuran ve tahminlerinin ise büyük bir bölümü doğru çıkan iş adamı Halil Mercanlı, Haziran ayı içerisinde gerçekleşen iki deprem tahmininde de tam isabet sağladı. ŞİFRE HABER’e konuşan Mercanlı, Türkiye’nin ciddi bir deprem riski sürecine girdiğini söyledi.

kitap

Vücudunda yaşadığı titreşimlerle, kasılmalarla tahminlerini yaptığını ileri süren, bu hissedişleri sonrasında da, depremlerle bağlantısını keşfedip kitap yazan, sosyal medya ve mesaj yolu ile insanları uyaran, açtığı www.depremibilenadam.com adlı internet sitesinde de, olaya bilimsel açıklamalar da ekleyen ve detaylı bilgiler veren Halil Mercanlı, son gerçekleşen Van ve Manisa depremleriyle ilgili de 23 Haziran tarihinde yaptığı paylaşımla “İç Ege ve doğu yönlerinde orta şiddette depremler olabilir. Hava çok gergin, dikkatli olmak lazım” diyerek uyarıda bulunmuş.

TÜRKİYE ÇOK GERİLDİ…

‘Depremi Bilen Adam’ olarak ün salan Halil Mercanlı’nın ilginç öyküsünü sizlere iletmeden önce, dün itibarıyla yaptığımız bir telefon görüşmesinde söylediklerini ve yaptığı uyarıları sizlere aktarmak isteriz.

Türkiye’nin çok ciddi bir gerilim ortamı içerisine girdiğini, hem batıdan hem de doğudan şiddetli hissedişler yaşadığını söyleyen Mercanlı “Bülent Bey… Bana inanmayanlara lafım yok. Ama inanan, inanmayan tüm insanlara şunu söylemek isterim ki, Türkiye ciddi bir gerilim içerisine girdi. Sadece ben değil, bilim adamı dostlarım da aynı kanaatte. Benim de vücudumdaki hissedişlerim de artan yoğunluk, bunu destekliyor. Çok yakın tarihlerde, şimdilik çok yıkıcı deprem hissedişim yok. Ama, hızlı hissedişlerimde, çok hızlı değişimler olabiliyor. O zamanda, mevcut iletişim olanaklarımla, hiçbir maddi beklenti içine girmeden, beni takip eden insanlarımıza haber vermeye çalışıyorum.”

halil mercanli 1 1000x800 1
ŞİFRE HABER’E KONUŞTU: CİDDİ BİR GERİLİM VAR! 14

EGE ADALARINA DİKKAT!

Batı kaynaklı depremlere, Ege adaları, özellikle de Girit Adası merkezli yıkıcı depremlere dikkat çeken Mercanlı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Son günlerde, aldığım titreşimler bu bölgeye yoğunlaştı. Eğer bu tahminim gerçekleşir, EGE adaları ağırlıklı şiddetli bir deprem olursa, asıl o zaman İstanbul ve Marmara konusunda hızla tedbirlerimizi almak durumundayız.”

HER ŞEY, 99 DEPREMİ ÖNCESİ BAŞLAMIŞ…

dergi

1999 yılı, Mercanlı’nın hayatını değiştirmiş adeta. Çünkü o, büyük deprem öncesinde vücudunda meydana gelen titremelere, o zaman bir anlam verememiş. Sarsılarak gece uykularından uyandığını çok net hatırlıyor.

Sonrasında devam eden üç yıl bu belirtiler artmış. Ama o, kimselere bunu söyleyememiş. İşin açıkçası, kendisiyle alay edilmesinden korkmuş. Öyle ya, ciddi bir iş adamı? Titriyorum? diye, birilerinin karşısına nasıl çıkabilir ki? Fakat vücudundaki titremelerin, depremlerle ilişkisini algılayıp, bundan emin olunca açıklamakta bir sakınca görmemiş. Hata açıklamakla kalmamış, durumunu tüm ilgili resmi kurumlara, resmi bir dilekçeyle bildirmiş.

Valilik Makamina 1000x1350 1

VÜCUDUNUN HER BÖLGESİ, FARKLI UYARI VERİYOR…

Mercanlı’nın, deprem öncesi vücudunda titreme, kasılma başlıyor Titreme, kasılma sol kolundaysa, deprem batıda… Sağ kolunda olursa da deprem doğuda olacak demek! Omzundan başlayan titreme, büyük deprem habercisi… Titreme ağrılı olursa, deprem merkezi yakın demekmiş…

vatan
ŞİFRE HABER’E KONUŞTU: CİDDİ BİR GERİLİM VAR! 15

YAKINDAN TAKİP EDEN VE İNANAN ÇOK…

Depremi Bilen Adam ismiyle bir kitabı çıkan Halil Mercanlı’nın, bu ilginç durumuma inanmayanlar olduğu gibi, hiç de küçümsenmeyecek bir oranda inananı, okuru ve yakın takipçisi var. Yorumlarda, önce inanmayıp, tahminlerin doğru çıkmasıyla birlikte yakın takipçisi olduğunu söyleyenler çoğunlukta.

M4
ŞİFRE HABER’E KONUŞTU: CİDDİ BİR GERİLİM VAR! 16

Mercanlı ise, hiçbir maddi beklenti içerisine girmeden insanları uyarmayı görev bildiğini, bunun da insani bir sorumluluk olduğunu belirterek “Bana geçmişte çok gülüp geçen oldu.  Ben ise kimin ne dediğine değil, kendimin ne hissettiğine baktım. Tahminlerim doğru çıkmaya başlayınca da, bir insanın dahi hayatını kurtarmak konusunda katkım olursa, ne mutlu deyip yılmadan uyarılarımı yineledim” dedi.

YORUMLAR
ŞİFRE HABER’E KONUŞTU: CİDDİ BİR GERİLİM VAR! 17

İŞTE SORU VE CEVAPLARIYLA, DEPREMİ BİLEN ADAM HALİL MERCANLI…

Depremleri önceden nasıl biliyor, nasıl hissediyor, vücudunun hangi bölgelerindeki titreşimler ne anlama geliyor, kaç gün önceden hissedebiliyor, nasıl keşfetti ve diğer merak edilen soruları Mercanlı’nın kendi ağzından okuyalım:

Nasıl biliyorsun?

Fay hareketlerin yaydığı elektromanyetik dalgalar, aynı bir radyo, televizyon ve telsiz frekansı gibi çok uzaklara ulaşabiliyor. Her fay, bölge durumuna göre ayrı bir frekans yayar, nasıl ki dünyanın bir ucundaki cep telefonu arandığında sadece o cep telefonu çalıyorsa, her bir fayın farklı frekansı bulunmakta. Amerika’daki bir radyo vericisinin frekansını, Türkiye’deki bir radyo alıcısı vasıtasıyla bulabiliyorsak, benim vücudumun da bir radyo alıcısı gibi değişik frekansları değişik bölgelerden alabiliyor.

ruslar

Depremleri nasıl hissediyorsun?

Vücudumdaki ilgili bölgelerde yoğunlaşan kısa süreli nabız atışını andıran art arda şiddetli bir şekilde titreşimler ve elektriklenme oluyor.

Rahatsız ediyor mu?

Nasıl ki bir elektrik canlıya çarptığında tepki veriyorsa, ben de rahatsız oluyorum.

Uyarıcı bölgeler nereleri?

Tüm kaslarımda değişik frekansları alabiliyorum. Farklı bölgelerde olan depremler, vücudumun çeşitli yerlerinde ayrı ayrı elektriklenme meydana getiriyor. Hatta bunların notlarını tutarak birçok depremin yerlerini, şehir merkezlerini dahi belirterek çeşitli medya kuruluşlarına ve görüştüğüm araştırmacılara bildirdim.

Kaç kilometreye kadar hissedebiliyorsun?

4’ün üzerinde olan depremleri 1000 kilometreye, 6’nın üzerinde olan depremleri, dünyanın neresinde olursa olsun hissedebiliyorum. Bulunduğum yere yakın, 2-3 şiddetindeki depremleri dahi hissedebiliyorum.

takvim

Kaç gün önceden elektriklenme oluyor?

Deprem olmadan önce 5 saat ile 3-5 gün öncesi elektriği alabiliyorum. Bunu da araştırdım. Depremin derinliğine göre değişiyor. Benim yaptığım tespitlere göre 7 km derinliğindeki bir depremin sinyalini, 24 saat önce alıyorum. Eğer bu deprem 70 km derinlikte olsa 10 gün öncesine kadar hissedebiliyorum. Özellikle Türkiye’de olan depremler 7-30 km arasında. Marmara depremlerini tetikleyen faylar; genellikle 7 km, 14 km ve 22 km derinliklerde. Bursa ili kaynaklı olursa, 5 km ye kadar inebiliyor.

Deprem olurken bir elektriklenme var mı?

Hayır, elektriği sadece depremden 1-2 gün önce alıyorum, deprem olurken çok rahat oluyorum.

Nasıl keşfettin?

17 Ağustos 1919 depreminden 3-4 gün önce akşamları, yatakta yatarken sürekli bir cereyan çarpması gibi titreşimlerle uyanıyordum.

Hatta yataktan aşağı bile düştüğüm oldu. Buna bir anlam veremedim. Hatta birkaç kez yataktan düşerim diye, yaz ayında olunmasına rağmen yorgana sarılıp yattım. Baktım olmadı, yerde yatmaya başladım.

Doktora gitmeye karar verdim. Bana stresten olduğunu söylediler ve birkaç ilaç verip gönderdiler. İlaçları kullandım fakat hiçbir faydası olmadı. Duş al, çıplak ayakla toprakta dolaş, geçer dediler. Duş aldığımda elektrik çarpmasıyla irkildim, kaçak mı var diye baktığımda, kaçak yoktu. Toprakta gezmeye karar verdim, bu sefer daha çok elektrik almaya başladım. Bu yaşadıklarıma bir anlam veremedim. Toprağa bastığım zaman geçmesi gerekiyor, geçmiyor; duş aldığımda ise elektrik çarpıyordu.

M3
ŞİFRE HABER’E KONUŞTU: CİDDİ BİR GERİLİM VAR! 18

Bu olaylar 17 ağustos depreminden önce devamlı oldu. Sonra deprem oldu. Fakat ben hala farkında değilim. Deprem olacağı zamanlarda, bu rahatsızlıklarım çoğalıyordu. Ben yine ilaçlara devam ettim, fakat hiçbir faydasını göremedim.

Bir gün evde otururken birden aklıma bir fikir geldi. Ben bu elektriği alıyorum, sakın depremi hissediyor olmayayım dedim ve aileme, yakın arkadaşlarıma, bürodaki personelime konuyu anlattım. Elektriklenme olduğunda kolumda ve ayağımda olan titreşimleri gösterdim. Bu gördüklerini not tutmalarını söyledim ve 1-2 gün sonra depremler olunca onlarda artık benden daha çok inanmaya başladılar. Bu testlerimiz bir süre devam etti. Ve böylece kaslarımın kasılmasına göre deprem bölgelerini tespit eder oldum.

BU HABERDEN 2 SAAT SONRA DEPREM OLDU…

2 SAAT
ŞİFRE HABER’E KONUŞTU: CİDDİ BİR GERİLİM VAR! 19

HABERİ OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...