• Güncelleme: 13:56:37 - 17 Eylül 2020
  • Yayınlama: 13:56:37 - 17 Eylül 2020

Seval UYSAL/HABER

Amadeus Resources tarafından Tavas’ın Altınova, Seki ve Solmaz Mahalleleri’nde yapılmak istenen Jeotermal Elektrik Santrali’ne karşı köylüler yargıya gitti. Solmaz ve Altınova mahalle muhtarları “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için dava açtı. Davaya TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nun (İKK) da müdahil olması bekleniyor.

ŞİRKETİN KARACASU’DA DA JES PROJESİ VAR…

Amadeus Resources Enerji Şirketi tarafından Altınova, Seki ve Solmaz Mahalleleri’nde yapılmak istenen JES projesi için öngörülen alanın tamamı tarım arazisi. 630 metre güneyinde Altınova Mahallesi, 260 metre kuzeyinde ise Çiftlikköy Mahallesi var. Ayrıca 250 metre doğusunda Kurutma Kanalı, 200 metre batısından ise Yarönü Deresi geçiyor. Ruhsat sahası da çok büyük. 40 tane sondaj kuyusu var. Her bir kuyu, 10 bin metrekare. 400 bin metrekare tarım arazisi tahrip olacak, bu topraklar tarım vasfından çıkacak.

WhatsApp Image 2020 09 17 at 13.47.12
TAVASLI KÖYLÜLER, JES'E KARŞI DAVA AÇTI... 3

PLATFORM KURULDU

Termik santralden sonra jeotermal elektrik santrallerine karşı da birleşen köylüler geçtiğimiz aylarda 24 muhtarın  katılımıyla ‘Tavas Ovası Jeotermal Platformu’ kurdu. Platformun sözcülüğüne Jeoloji Mühendisi Bahtiyar Kolçir getirildi. Platform JES’ler konusunda kamuoyu oluşturmak için çalışmaya başlarken,  Solmaz ve Altınova mahalle muhtarları da Denizli Barosu Çevre Komisyonu Koordinatörü Avukat Hasan Ozan Orpak vasıtasıyla “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için dava açtı.

TARIM KORUMA KANUNA AYKIRI…

Avukat Orpak itiraz gerekçesini şöyle açıkladı: “ÇED gerekli değildir kararı verilen alanın tamamı tarım alanı. Üstelik zeytinlik alanlara su kaynaklarına çok yakın bölge. Şirketin kuyularının açılacağı yerler belli değil, kapattıkları bölge metre kare alan üzerinden büyük tarım alanları. Bunlar Tarım Koruma Kanuna aykırı, itirazımızı verdik. Sonucu bekliyoruz”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...