• Güncelleme: 12:13:55 - 24 Ağustos 2020
  • Yayınlama: 12:13:55 - 24 Ağustos 2020

İlçe bazlı teşvik sisteminin uygulanmasına yönelik karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Sanayiciler tarafından uzun zamandır istenen sistem 53 ilde uygulanacak. Denizli’nin de içinde bulunduğu listede teşvikten 6 ilçe faydalanacak.

Sanayiciler tarafından uzun süredir talep edilen ilçe bazında teşvik sistemi nihayet yürürlüğü girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre sistemden 53 il yararlanacak. Yetkililer belirlenen illerdeki ilçelerin bulundukları ilin gelişmişlik düzeyinin altında olduğunu ve buna göre belirlendiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı kararı ile ilçe bazında bulunduğu il nedeniyle olduğundan daha gelişmiş listesinde yer alan bir ilçenin teşvikten daha çok yararlanmasının önü açıldı. Sanayiciler tarafından uzun zamandır talep edilen ilçe bazlı teşvik sisteminin uygulanmasına yönelik karar, yatırımcıları sevindirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 53 ilin ilçeleri teşvikten yararlanabilecekken, 28 il ise kapsam dışı kaldı. Yetkililer, bulundukları ilin gelişmişlik düzeyinin altında olan ilçelerin seçildiğini belirtti.

Resmi Gazete’nin 21 Ağustos günlü sayısında yayımlanan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”da değişiklik yapan Cumhurbaşkanı Kararıyla, kendi bölgesindeki teşviklerin bir alt bölgesindeki teşviklerden yararlanacak ilçeler belli oldu.  Buna göre, “bulunduğu ilin bir alt grubunda teşvik uygulanacak” ilçelerin temel seçim kriteri, bulundukları ilin gelişmişlik düzeyinin altında bulunmaları olarak uygulandı. Böylece, ilçe bazında bulunduğu ilden daha gelişmiş görünen bir ilçenin sorunu ortadan kalkmış oldu. Yetkililer, çalışmanın 60’ın üzerinde kriterle yapılan ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi baz alınarak gerçekleştirildiğini vurguladı. Bu şekilde, ilçenin durumu diğer ilçeler ve ilin durumuyla kıyaslanarak sıralama oluşturuldu.

LİSTEDE DENİZLİ’DE VAR…
Teşvikten yararlanacak iller arasında Denizli’de bulunuyor. Denizli’de sistemden Babadağ, Kale, Beyağaç, Baklan, Güney ve Çameli ilçeleri yararlanacak.

denizli paylasim gazetesi ilce tesvik 22

KARAR SEVİNÇLE KARŞILANDI…
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci:
İdeal bir uygulama ancak, bazı güçlükleri de beraberinde getiriyor. İlçelerde yatırım yapacak sanayi kuruluşları ihtiyaç duydukları destek hizmetlerine ulaşmakta sorunlar yaşayacak. Özünde doğru fakat uygulamak çok kolay olmayacak. İlçelerde yatırım yapacak sanayiciler için yeni kolaylıklar getirmesi açısından olumlu.

denizli paylasim gazetesi ilce tesvik 33

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan: Çok yerinde ve olumlu bir karar. Bu kararla yatırımlar ilçelere de kayacak, ilçelerin ekonomik gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır. Yatırım demek istihdam demek, üretim demek, ihracat demek, sosyal yaşamın gelişmesi demek. Denizli’nin 6 ilçesinin uygulamadan yararlanacak olması bizi mutlu etmiştir.

denizli paylasim gazetesi ilce tesvik 44

Çardak OSB Başkanı Okan Konyalıoğlu: Denizli’deki ilçeler arasında Çardak’ın bulunmaması bizde hayal kırıklığı yarattı. Beklentilerimizi boşa çıkardı. İlçeler belirlenirken daha titizlikle değerlendirilmeliydi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...