• Güncelleme: 17:08:17 - 23 Ocak 2020
  • Yayınlama: 17:08:17 - 23 Ocak 2020

FETÖ operasyonlarının kilit isimlerinden, CIA ajanı ve Türkiye’nin karanlıkta kalan birçok olayının baş mimarlarından, darbenin başarıya ulaşması durumunda da MİT’in başına getirilmesi muhtemel unsurlarından biri olduğu iddia edilen Enver Altaylı ile ilgili iddianame yayınlandı. İddianamenin en çok dikkat çeken ve Denizli’yi yakından ilgilendiren detayında ise, Altaylı’nın yurt dışına kaçırmak için girişimde bulunduğu bir süreçte yakalanarak cezaevine konulan, FETÖ’cü ve Denizlili eski MİT’çi, ihraç edilmeden önce de MİT’te İran Masası’nda çalışan M. Barıner’in itirafları oldu.

Olaya ilişkin soruşturmasını tamamlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Altaylı, Yılmaz ve Barıner ile yurtdışına kaçış planına yardımcı olduğu iddiasıyla iddianame hazırladı. İddianamede Altaylı’ya “casusluk ve örgüt yöneticiliği” suçundan 35 yıla, Yılmaz ve Barıner’e “örgüt üyeliği ve casusluk” suçundan 30 yıla, Seda C.’ye ise “örgüte yardım” suçundan 15 yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi.

İddianame’nin yayınlanmasıyla birlikte, Türkiye adeta bu iddianamede yer alan detaylara kilitlendi. Ulusal medya kuruluşları, art arda bu iddianamede yer alan ifade tutanaklarını yayınlanmaya başladı.

Ekran Alıntısı
TÜRKİYE, DENİZLİLİ ESKİ MİT’ÇİYİ KONUŞUYOR… 7

İşte o haberlerden bir bölümü:

ESKİ MİT’Çİ ENVER ALTAYLI,

ABD’DEKİ HALKBANK DAVASINDA DA DELİL ÜRETMİŞ!

Türkiye’de özellikle 1970’lerde yaşanan tüm karanlık olayların merkezinde olan eski MİT’çi Enver Altaylı’nın ABD’deki Halkbank davası için delil ürettiği ortaya çıktı. FETÖ’cü polis Hüseyin Korkmaz gibi Altaylı’nın kaçırmaya çalıştığı eski MİT’çi M. Barıner’in de Halkbank davasına dahil edilmek istendiği belirlendi.

3
TÜRKİYE, DENİZLİLİ ESKİ MİT’ÇİYİ KONUŞUYOR… 8

KAÇIRMAYA ÇALIŞTILAR…

İddianamede, tıpkı Türkiye’den kaçarak ABD’deki davaya müdahil olan FETÖ’cü polis Hüseyin Korkmaz gibi, Altaylı’nın yurt dışına kaçırmaya çalıştığı eski MİT’çi M. Barıner’in yabancı istihbarat servislerinin yardımıyla bu davaya müdahil yapılmak istenildiği de anlatıldı. Barıner’in MİT’teyken İran masasında çalıştığına işaret edilen iddianamede, “Barıner’i istedikleri gibi kullanabilecekleri ve düzmece ifadelerle Türkiye’yi daha da sıkıştırmak amaçlı olarak ABD ülkesine kaçırmak üzere iken suçüstü yakalandıkları…” değerlendirmesi yer aldı.

2
TÜRKİYE, DENİZLİLİ ESKİ MİT’ÇİYİ KONUŞUYOR… 9

KAYINPEDERİM TEKLİFTE BULUNACAK…

M. Barıner’in iddianameye giren ifadesi, ABD’deki söz konusu davaya müdahil yapılmak istenildiğini de ortaya koydu. Barıner, kaçırma organizasyonunda rol alan Altaylı’nın damadı Metin Can Yılmaz’ın kendisine, “Senin çalıştığın yerle ilgili orada çalıştığına dair bir belge elinde var mı?” diye sorduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Sen yurt dışına çıkıp nihai olarak bir ülkeye yerleştikten sonra, kayınpederim seni arayarak bir teklifte bulunacak. Bunu kabul edersin veya etmezsin, onu bilemem. Ama etmediğin takdirde, orada hayatını sürdürürsün, yollarımız ayrılır.”

1 1
TÜRKİYE, DENİZLİLİ ESKİ MİT’ÇİYİ KONUŞUYOR… 10

BARINER TANIK YAPILACAKTI

1963’te Ankara Kara Harp Okulu’na giren Enver Altaylı, aynı yıl Albay Talat Aydemir’in yaptığı darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle 1459 Harp Okulu öğrencisi ile birlikte ihraç edildi; 1968’de MİT’e alındı. Altaylı ve damadı Metin Can Yılmaz, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ’den ihraç edilen eski MİT mensubu M. Barıner’i yurtdışına kaçırmaya çalıştıkları iddiasıyla Ağustos 2017’de tutuklandı. Barıner, ihraç edilmeden önce MİT’te, İran masasında görev yapıyordu. İddiaya göre Barıner, ABD’ye kaçırılarak Rıza Sarraf davasında “tanık” yapılacaktı.

—————

İŞTE, DENİZLİLİ ESKİ MİTÇİ BARINER’LE İLGİLİ,

 SAVCILIK İDDİANAMESİNE YANSIYANLAR…

  • Şüpheli M. BARINER’in 20/08/2017 tarihli ifadesinde; “1988 Denizli Tavas doğumluyum. İlköğrenimimi Denizli Hürriyet İÖO’nda gerçekleştirdim. Ortaokul dönemlerinde okurken FETÖ’ye ait Denizli’de bulunan dershanesi olan Meltem Dershanesinin seviye belirleme sınavına girdim. Ortaokul 2. Sınıftan arkadaşım olan A. KARAARSLAN ile beraber sınavda gösterdiğimiz başarı neticesinde Denizli Özel Servergazi İÖO tarafından yarı burslu okumak üzere davet edildim. A. KARAARSLAN ile beraber Hürriyet İÖO’ ndan ayrılarak FETÖ’ye ait Denizli Özel Servergazi İÖO’ nda 8. Sınıfta okumaya başladım. Mezun olduktan sonra 2002 yılında Liselere giriş sınavında başarı göstererek Denizli Özel Servergazi Fen Lisesine kayıt yaptırmaya hak kazandım. 2005 yılında mezun olarak girmiş olduğum ÖSS sınavı sonucunda İstanbul Yeditepe üniversitesi Hukuk Fakültesi bölümünü tam burslu olarak kazandım. Lise döneminde Rehber Öğretmenim olan A. YAŞAR isimli öğretmenin yönlendirmesiyle Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Bölümünde okuyan F. İLHAN isimli şahısla terminalde buluşarak FETÖ’ye ait Sadık Kenan Özel erkek Yurduna götürdü. 2011 yılında üniversiteden mezun oldum. 2011 yılında İstanbul Barosunda Avukatlık stajıma başladım. Aksu Savaş Çalışkan Avukatlık ortaklığında stajyer avukat olarak proje Finansmanına hukuk danışmanı olarak çalışmaya başladım. 2011 yılı sonlarında MİT Müsteşarlığına başvuru yaptım. 2012 yılı Mayıs ayı içerisinde uygulama sınavlarına girerek 2012 yılı Temmuz ayında Mit Teşkilatında Eğitim Akademisinde kursiyer olarak göreve başladım. 2013 yılı Şubat içerisinde İKK(istihbarat Karşı Koyma) Başkanlığı Ortadoğu Dairesi İran Şubesinde göreve başladım. 2013 yılı sonlarında İKK Başkanlığı Misyon Dışı Faaliyetler Dairesi Diğer Uluslararası kuruluş ve Şahıs Faaliyetleri Şubesine atandım. İki ay bu şubede çalıştıktan sonra Açık Kaynaklar Daire Başkanlığına atandım. Yaklaşık olarak 11 Temmuz 2016 tarihinde Cizre Bölge Başkanlığı İç ve Dış Tehditler Şubesine meslek Memuru olarak atandım. 2016 yılı Ağustos ayı içerisinde tekrardan Açık Kaynaklar Daire Başkanlığına atandım. Göreve başladığımda istifa dilekçemi verdim dilekçemi kabul ettiler ancak OHAL gerekçesiyle dilekçeme cevap verilmedi. 2016 yılı Kasım ayı içerisinde açığa alındım. 01.12.2016 tarihinde ihraç edildim. Eşim olan Ö. ile üniversite de tanıştım, 2013 yılında evlendim. Bu evlilikten E. O. isimli oğlum var. Oğlum E. O. 21 aylıktır. Eşim Ö. Denizli Barosunda avukat olarak kayıtlıdır ancak çalışmamaktadır. Babam E. Denizli de yerel televizyon olan P… TV’nin sahibidir. Annem G. ev hanımıdır. Y. isminde erkek kardeşim var. Kendisi İstanbul Kadıköy Anadolu Lisesinde öğrencidir.
iddinameee
TÜRKİYE, DENİZLİLİ ESKİ MİT’ÇİYİ KONUŞUYOR… 11
  • 19/08/2017 tarihli Tutanak içeriğine göre; şüpheli M. BARINER ile yapılan görüşmede “kendisinin yurtdışına kaçırılması için Üniversiteden tanıdığı M. C. YILMAZ’ı aradığını, konu hakkında bilgi alışverişinde bulunduğunu, daha sonra Metin’in kayınpederi Enver ALTAYLI ile de telefon görüşmesi yaptığını, gözaltına alınıp adli kontrol ile serbest kaldıktan sonra Metin Can’ın kendisine telefon ile ulaştığını ve teklifinin hala geçerli olduğunu söylediğini, bu olayı korktuğu için anlatamadığını, ancak şu andan itibaren her şeyi tüm ayrıntısıyla anlatmaya hazır olduğunu, ifadesini avukat olan eşi Ö. BARINER nezaretinde vermek istediğini beyan ettiğine dair tespitler bulunduğu,
  • P…. TV adına Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’na M. BARINER, Ö. BARINER ve E. O. BARINER için çok giriş-çıkışlı vize verilmesi talebinde bulunulduğu,
  • 07/08/2017 tarihli Tutanak İçeriğine göre; şüpheli M. BARINER’in sahip olduğu bilgiler nedeniyle FETÖ/PDY üst yönetimi tarafından önem atfedilen bir kişi olduğu, gözaltına alınmasından önce şüphelinin yurtdışına kaçırılması amacıyla örgüt üst yönetimi tarafından ciddi planlamaların/hazırlıkların yapıldığı, serbest bırakılmasının ardından söz konusu planlamaların yeniden gündeme getirildiği ve şüpheli M. BARINER’in yurtdışına kaçma tehlikesinin güncelliğini koruduğu, şüpheli M. BARINER’in yurtdışına kaçması/kaçırılması halinde ülkemiz aleyhtarı faaliyetler içerisinde aktif olarak yer alacağının değerlendirildiği yönünde tespitlerde bulunulduğu,
  • Şüpheli savunması, diğer şüphelilerin ifadeleri, arama tutanakları, dijital materyaller, Masak Raporları, Havuz sorgu, bilirkişi raporları, HTS raporları ve tüm dosya evrakı kapsamında toplanan deliller birlikte değerlendirildiğinde, şüphelinin FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü üyesi olduğunu, örgütte “Mustafa” kod ismiyle faaliyet yürüttüğünü, faaliyetlerini MİT personeli iken de devam ettirdiğini ikrar ettiği, şüphelinin örgütün gizli haberleşme aracı olarak kullandığı google görünümlü bir programı kullandığı ve bunun başkalarına verilmesini sağladığı, şüpheli M. BARINER’in birçok FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü ile irtibatının bulunduğu, şüphelide ele geçirilen materyallerde FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne ait dokümanlar ve vaaz kasetleri ele geçirildiği, şüphelide ele geçirilen dijital materyallerde dezenformatif yayınlar yapan fuatavni twitter hesabına ilişkin kayıtlar bulunduğu, şüphelinin kendisi ve çocuğu için ABD ülkesine vize başvurusunda bulunduğu, şüphelinin FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü üyesi olarak MİT’te faaliyet yürütürken İran masasında görev yaptığı, bu yönünden istifade amacıyla ABD ülkesinde devam eden yargılamayı etkileme amacıyla manüplatif faaliyet aracı olarak kullanılmak üzere ülkeden kaçırılırken yakalandığı, şüphelinin kaçırılmasını organize eden şüpheli M. C. YILMAZ ile bağlantısının bulunduğu, ayrıca organizasyonun başı olan şüpheli Enver ALTAYLI ile ilgili internet araştırmaları yaptığı, şüphelinin KPSS soruşturma dosyasında şüpheli durumda bulunduğu, bu haliyle şüpheli M. BARINER’in üzerine atılı FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma ve Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal Amaçlarla Temin Etme suçlarını işlediği anlaşılmakla…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...