• Güncelleme: 17:15:22 - 16 Mayıs 2020
  • Yayınlama: 17:15:22 - 16 Mayıs 2020

ŞİFRE HABER tarafından 1 hafta önce ‘Kıymayın Efendiler’ sloganıyla başlatılan ve Denizli’nin Tavas İlçesi’nin Avdan Mahallesi’nde, tarım arazileri üzerinde yapılması planlanan termik santralle ilgili, vatandaşların görüşlerini ifade etmesini sağlayan anket çalışması sonuçlandı.

birleşik
VATANDAŞ DA “KIYMAYIN EFENDİLER” DEDİ… 12

3 BİNE YAKIN ANKET FORMU DOLDURULDU…

ŞİFRE HABER’in sifrehaber.com internet sitesi aracılığıyla devreye sokulan anket çalışmasında, toplam 8 soru yöneltildi. 1 hafta boyunca ankete büyük ilgi gösteren 2 bin 963 Şifre Haber takipçisi, sorulara net yanıtlar verdi.

İŞTE BÜYÜK İLGİ GÖREN ANKETİN DETAY SONUÇLARI:

KADINLARIN KATILIMI YÜZDE 40’I BULDU…

Anket sorularına yanıt vererek, Avdan Termik Santrali’yle ilgili görüşlerini bildirenlerin yüzde 60.8 erkeklerden oluşurken, bunun yüzde 39.2’si ise kadınlar tarafından dolduruldu.

soru8
VATANDAŞ DA “KIYMAYIN EFENDİLER” DEDİ… 13

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI BAŞI ÇEKTİ…

Ankete katılanların eğitim durumlarında başı yüzde 60.4’le üniversite mezunları çekti. Ardından sırasıyla yüzde 25.9 ile lise, yüzde 7.2 ile ilkokul ve yüzde 6.5 oranıyla ortaokul mezunları geldi.

soru7
VATANDAŞ DA “KIYMAYIN EFENDİLER” DEDİ… 14

İŞTE TAVASLILAR’IN KATILIM ORANI…

Anket’in 6. sorusu olarak yönelttiğimiz ‘Nerede İkamet Ediyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlar, ilginç bir gerçeği de ortaya çıkardı.

Ankete, yüzde 55.1’i ‘Tavas Hariç, Denizli’de’ ikamet edenler, yüzde 33.7’i ‘Denizli dışında’ ikamet edenler ilgi gösterirken, termik santralın yapılması planlanan Tavas İlçesi’nden ise sadece yüzde 11.2’lik bir oranda katılımın gerçekleşmesi dikkat çekti.

soru6
VATANDAŞ DA “KIYMAYIN EFENDİLER” DEDİ… 15

TERMİK SANTRALLE İLGİLİ, 5 SORUYA VERİLEN YANITLARIN ORANLARI:

1- TAVAS OVASI’NA YAPILACAK TERMİK SANTRALİN İNSAN SAĞLIĞINA VE YAŞAM KALİTESİNE ZARARLI ETKİLERİ OLUR MU?

Bu soru 2 bin 963 kişi tarafından tam olarak yanıtlandırıldı. Ankete katılanların yüzde 96.3’ü evet, yüzde 3.0 ‘ü hayır ve 0.7’si ise fikrim yok şeklinde tercihini kullanmış oldu.

soru1
VATANDAŞ DA “KIYMAYIN EFENDİLER” DEDİ… 16

2- TERMİK SANTRAL HAVA KİRLİLİĞİ YAPARAK KANSER VB. HASTALIKLARA YOL AÇAR MI?

Bu soruda da, ankete katılanların tamamı yanıt verme hakkını kullandı. Verilen yanıtlara göre yüzde 97.0’si evet, yüzde 1.8’i hayır ve yüzde 1.2’si ise fikrim yok, demeyi tercih etti.

soru2
VATANDAŞ DA “KIYMAYIN EFENDİLER” DEDİ… 17

3- TERMİK SANTRAL, TAVAS OVASI’NDA HAYVANCILIĞI VE TARIMI OLUMSUZ ETKİLER Mİ?

Hayvancılık ve tarım açısından büyük öneme sahip olan Tavas Ovası’nın göbeğine yapılacak termik santral projesine, katılımcılar tarafından büyük bir oranda zarar verileceği düşünülüyor. Buradaki yüzdelik oranlar ise şöyle: Etkiler diyenlerin, yani evet diyenlerin oranı yüzde 97.2, hayır diyenlerin oranı 2.3 ve fikrim yok diyenlerin oranı ise 0.5 oldu.

soru3
VATANDAŞ DA “KIYMAYIN EFENDİLER” DEDİ… 18

4- TERMİK SANTRALİN TAVAS YÖRESİNE EKONOMİK OLARAK FAYDASI OLUR MU? (İŞ İMKANI SAĞLAMASI, ARAZİLERİN DEĞERLENMESİ VB.)

Bu soruya verilen yanıtlar, belki de bu anketin en ilginç sonuçlarını ortaya koyması açısından dikkat çekici. Çünkü; ilk kez bu soruda, termik santrale karşı olanların oranında hatırı sayılır bir düşme yaşanıyor. Burada, ‘hayır diyenlerin oranı yüzde 82.6 da kalırken, ilk kez evet diyenlerin oranı 8.6’ya, fikrim yok, diyenlerin oranı ise 8.8’e çıkıyor. Her iki tercihi birleştirdiğimizde ise toplamda 17.4 gibi, termik santralin ekonomik katkılarının olabileceğini düşünen veya düşünme ihtimali olanların bulunduğunu, ortaya koyuyor.

soru4
VATANDAŞ DA “KIYMAYIN EFENDİLER” DEDİ… 19

5- TAVAS OVASI’NA TERMİK SANTRAL YAPILMASINI DESTEKLİYOR MUSUNUZ?

Bu son soruya verilen yanıt da ise, ekonomik getirileri olabileceğini düşünenlerin büyük bir bölümü, insan ve doğaya zararı olabileceği konusunda net bir düşünceye ulaşarak, ilk soruya verilen yanıta benzer tercih hakkını kullanıyor. Ve nihayetinde ankete katılan 2 bin 963 kişinin yüzde 96.3’ü Tavas-Avdan Termik Santrali’ne hayır diyerek son noktayı koyuyor. Evet, diyenlerin oranı yüzde 2.3 ve kararsızım diyenlerin oranı ise yüzde 1.4’te kalıyor.

soru5
VATANDAŞ DA “KIYMAYIN EFENDİLER” DEDİ… 20

——————————

FRE MİNİK LOGO
DİYOR Kİ;

Böyle hassas bir konuda, gerekli hassasiyeti göstererek, düzenlemiş olduğumuz ‘Kıymayın Efendiler’ anketimize katılarak katkı koyan ve en büyük gücün ‘vatandaş’ olduğunu unutanlara, dolaylı yoldan da olsa yanıt veren, tüm katılımcı Şifre Haber dostlarına, çok çok teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...