• Güncelleme: 16:19:36 - 13 Temmuz 2021
  • Yayınlama: 16:19:36 - 13 Temmuz 2021

ŞİFRE HABER yazarlarından Gazeteci-Yazar Seval Uysal, Denizli’de yaşanan su kesintileriyle ilgili bir yazı kaleme almış ve Denizli’nin 2050 yılına kadar içme suyu sıkıntısı yaşamayacağını deklare eden Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’a bazı sorular yöneltmişti.

ANKET
İLK HABERİ VE ZOLAN’A SORULAN SORULARI OKUMAK İÇİN, ÜSTTEKİ GÖRSELE TIKLAYABİLİRSİNİZ…

Bunun üzerine, Seval Uysal’ın bu yazısını ŞİFRE HABER olarak yayınlamış, ardından da oluşturduğumuz anket çalışmamızı devreye sokarak, siz değerli takipçilerimize sunmuştuk.

İşte bu anket çalışması yaklaşık 1 hafta süreyle oylamaya açıldı ve sizlerin katılımıyla, sorduğumuz 7 sorunun cevaplarını net bir şekilde alındı.

Anket çalışmalarında bildiğiniz üzere bir evren kümesi (hitap edilen kitlenin tamamı) bir de örneklem kümesi (hitap edilen kitlenin tamamının görüşünün ortaya çıkarılması için seçilen ortalama kişi) vardır. Büyük anket şirketlerinin 1.500 kişilik örneklem kümeleriyle İstanbul ve hatta Türkiye seçim sonuçlarını tahmin ettikleri düşünüldüğünde, Denizli özelinde oldukça önemli bir örneklem kümesiyle bu anketimizi sonuçlandırdığımızı söyleyebiliriz.

Anketimizin güvenirlilik eşiğini ölçmemiz açısından 7. soruda muhalefetle ilgili bir soru sorduk. Burada ankete sadece “Ak Parti’ye oy vermeyenler katılmış” görüşünü, tamamen boşa çıkarmak için yaptık bunu. 7. Sorumuzun verilerinde görülecektir ki anketimize her kesimden insanların katılımı sağlanmıştır.

Toplamda 1127 kişilik bir katılımın sağlandığı anket sonuçlarını kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

1. Soruda “Su kesintileriyle ilgili, zamanında ve sağlıklı olarak bilgilendirildiğinizi düşünüyor musunuz?” diye sorduk.

Resim1
VATANDAŞ TEPKİSİNİ BİREBİR YANSITTI... 10

Katılımcılarımızın %88’i bu soruya “HAYIR” cevabını verdi. Burada Denizli Büyükşehir Belediyesi ve kuruluşu DESKİ’nin vatandaşlarıyla arasında ciddi bir iletişim kopukluğunun olduğunu görmekteyiz. Bu iletişim kopukluğunun elbette bizce rasyonel olmayan ciddi boyutları var.

Özellikle başarı sağladıklarını düşündükleri her konuda, hatta ve hatta şehre bir bakanın gelmesinde dahi, bütün bilboardları, duvarları, dağları, taşları resim ve afişlerle süsleyen, vatandaşların cep telefonlara SMS yollayan, reklam ve propaganda konusunda hiçbir masraftan kaçınmayan Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin, söz konusu halkın sağlığı olunca sadece yerel medyaya servislenen ‘su kesintisi’ haberleriyle bertaraf etmeye çalışması, akıllarda ciddi soru işaretleri uyandırmaktadır. Eğer bu şekilde halkın tepkisini alacaklarını düşünüyorlarsa, bizce bu şekilde çok daha büyük bir tepkiyle karşılaştıklarını bilmeleri gerekir.

2. Soruda, “Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin, Denizli’nin su kaynaklarını verimli kullandığını düşünüyor musunuz?” sorusunu sorduk.

Resim2
VATANDAŞ TEPKİSİNİ BİREBİR YANSITTI... 11

Burada da katılımcıların %87’si “HAYIR” cevabı vererek, Büyükşehir Belediyesi’nin Denizli’nin su kaynaklarını iyi yönetemediğini belirtmiştir. Özellikle şehrin tamamen su üzerine kurulduğu, hemen her köşe başında oluk oluk akan su çeşmelerinin bulunduğu Denizli’de birkaç yılda böylesi bir su kıtlığının yaşanması vatandaşların bu kaynakların boşa harcandığını düşünmesine yol açmış görünüyor. Menderes Nehri’nin son yıllardaki perişan halini de düşündüğümüzde bu soru çok daha anlamlı hale geliyor.

3. Soruda, Denizli Büyükşehir Belediyesi’ni su yönetimi konusunda başarılı buluyor musunuz?” diye sorduk.

Resim3
VATANDAŞ TEPKİSİNİ BİREBİR YANSITTI... 12

Bu soruyu sormaktaki amacımız, bir önceki soruyu teyit etmekti. Çünkü su kaynaklarının verimli kullanılması ile su yönetimi birbirini bütünleyen şeylerdir. Su kaynağınız az olabilir ama bu kaynağı iyi yöneterek vatandaşlarınızı mağdur etmeyen bir idari anlayış geliştirebilirsiniz. Fakat görüyoruz ki vatandaşlarımız Büyükşehir Belediyesi’ni hem şehrin su kaynaklarını kullanmakta hem de bu kaynakları iyi yönetememekte ciddi şekilde eleştirmektedir. Bu soruya %90 oranında “HAYIR” cevabı veren katılımcılar, su yönetimi konusunda memnuniyetsizlikleri kesin bir şekilde ifade etmişlerdir.

4. soruda, “Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanan Denizli’de, Büyükşehir Belediyesi’nin yeterli içme suyu yatırımlarına bütçe ayırdığını düşünüyor musunuz?” diye sorduk.

Resim4
VATANDAŞ TEPKİSİNİ BİREBİR YANSITTI... 13

Bu soruya “EVET” cevabı verenler sadece % 9’da kaldı. Katılımcıların %82’si, Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlarına içme suyu temin etmekte yatırım sağlamadığını düşünüyor. Şifre Haber olarak vatandaşlar adına soruyoruz? Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin yıllık bütçesinde vatandaşlarına içme suyu temin etmek için ayırdığı bütçe ne kadardır? Böylesi bir su kıtlığının yaşanma sebebi, herkes için hayati bir konu olan içme suyuna önem verilmemesi, başka yatırımların, özellikle reklamlar gibi, halk sağlığından daha mı önemli olarak görülmesi midir?

5. soruda, “Başkan Osman Zolan’ın, “Denizlimizin 2050 yılına kadar içme suyu sıkıntısı olmayacak” şeklindeki açıklamasına katılıyor musunuz?” diye sorduk.

Resim5
VATANDAŞ TEPKİSİNİ BİREBİR YANSITTI... 14

Burada katılımcıların sadece %5’i bu soruya “EVET” cevabı verdi. %92’nin “HAYIR” cevabı verdiği bu soru, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın, halkın gözündeki güvenirliliğinin neredeyse yerle yeksan olduğunu görüyoruz. Henüz 2021’de her gün suları kesilen insanların, 30 yıl sonrası için böylesine hiçbir bilimsel veriye dayanmaksızın yapılan bir açıklamaya vatandaşların neredeyse tamamına yakını itibar etmemektedir. Osman Zolan’ın, Denizli halkıyla arasında ciddi bir güven sorunu oluştuğu aşikar. Bu durum 2023 yılındaki Genel, 2024 yılındaki Yerel seçimlerde Ak Parti’nin ve Osman Zolan’ın işini oldukça zora sokacağa benziyor.

6. soruda, “Son bir yıl içerisinde su kesintisi veya su yönetimiyle ilgili bir sorun yaşadınız mı? (Kanalizasyon tıkanması, su kesintisi, boru patlaması, abone problemleri vb.)” diye sorduk.

Resim6
VATANDAŞ TEPKİSİNİ BİREBİR YANSITTI... 15

Katılımcıların %75’i bu soruya “EVET” cevabı verdi. 100 kişiden 74’inin su ile ilgili sorunlar yaşadığı düşünüldüğünde bu rakam 1 milyon nüfuslu bir kentin 750 bin’inin son bir yıl içerisinde su ile ilgili bir sıkıntı yaşadığını göstermektedir. Denizli Büyükşehir Belediyesi ve DESKİ’nin bu sonuçları ciddi bir şekilde masaya yatırması ve bu sıkıntıların giderilmesi hususunda alt yapılarını güçlendirilmeleri elzemdir. Her geçen gün büyüyen ve gerek bölgenin gerekse Türkiye’nin önemli sanayi kentlerinden biri olma yolunda hızla ilerleyen bir kentin, su konusunda böylesi travmatik bir hayat yaşaması normal değildir. İnsanların yaşam kaynağı olan suyun kullanım hakkının ve su yönetiminin bu derece kötü olması, Denizli’nin sağlıklı bir şekilde büyümesi önünde ileriki yıllarda çok daha büyük problemlere yol açacağını şimdiden öngörmek için kahin olmaya gerek yok.

Geldik en önemli sorularımızdan birine.

7. soruda, “Yaşanan içme suyu sorunlarına yönelik, Denizli’de muhalefet partilerinin yeterli şekilde tepki gösterdiğini düşünüyor musunuz?” diye sorduk.

Resim7
VATANDAŞ TEPKİSİNİ BİREBİR YANSITTI... 16

Bu soru, katılımcılarımızın ideolojik yönelimlerini ölçmek, sadece AK Parti ve Osman Zolan karşıtlığı üzerinden soruları cevaplamadıklarını görmemiz açısından önemliydi. Büyükşehir Belediyesi’ni eleştirenlerin, söz konusu muhalefet olunca bu partilere toz kondurup kondurmayacaklarını görmek istedik.

Buradaki cevaplardan anlaşılıyor ki vatandaşlar iktidar veya muhalefet dinlemiyor, görevini yapmayan herkesi açıkça ifşa ediyor. Katılımcıların sadece %6’sının “EVET” cevabı verdiği bu soruyu, özellikle Denizli’de ikinci parti olan CHP yöneticilerinin ve üçüncü parti olan İYİ Parti yöneticilerinin ciddi bir şekilde masaya yatırması gerek.

Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlarını sadece yerel basına verdiği ‘kesinti’ haberleriyle bilgilendirmekle yetinip, susuzluk sorununa kalıcı çözüm üretememesi, insanların sadece sosyal medya aracılığıyla tepki seli oluşturmalarına neden olurken, iktidarı vatandaşları adına denetleme görevi taşıyan muhalefet partileri, bu konuda vatandaşları yeterli tepkiyi verdikleri hususunda ikna etmemiş görünüyor ki, %87’lik bir oranla katılımcılar bu soruya “HAYIR” cevabını verdiler.

Buradan anlıyoruz ki Denizli’de yaşayan vatandaşlar hem iktidar hem de muhalefet partileri tarafından tamamen yalnız bırakılmış görünmektedir. İnsanların dertlerini gündemine alamayan bir muhalefetin, önümüzdeki seçimlerde onlarda hangi söylemle oy isteyeceklerini de buraya ayrı bir not olarak düşmekte fayda görüyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir