• Güncelleme: 16:34:31 - 23 Aralık 2020
  • Yayınlama: 16:34:31 - 23 Aralık 2020

Emanet Çeyiz romanının yazarı Kemal Yalçın, Seval Uysal’ın son kitabı Öncülerin Yolu’nu Denizli Gazetesi’ndeki köşesinde yazdı:

“Bu kitap tarih ve iktisat fakültelerinde yardımcı okuma kitabı olarak okutulmalıdır.

WhatsApp Image 2020 12 22 at 18.09.18
KEMAL YALÇIN/YAZAR

Öncülerin Yolu’nda sanayileşmenin nasıl olamadığının, nasıl olamayacağın somut, gerçek örnekleri var.

“BİR-EMEK” şirketinin kuruluşu, işleyişi ve batışı başlı başına bir derstir.

Türkiye’de kurulan 468 işçi şirketinin tümü batmış, yok olmuştur!

468 işçi şirketin nasıl batırıldığının açıklaması Öncülerin Yolu’nda vardır. Öğrenmek isteyen bu kitabı alır okur, öğrenir.

Yazar Seval Uysal gerçekten çok cesur! Bal arılarının değil, eşek arılarının kovanına kalem sokuyor! Çok acı gerçeklere kaleminin sivri ucunu sokuyor. Büyük cesaret!

Seval Uysal’ı Seval Uysal yapan işte bu cesareti ve dürüstlüğüdür.

Seval UysalÖncülerin Yolu-Denizli Sanayisinin Serüveni başlıklı kitabında Denizli’nin ve Türkiye’nin son yüz yıllık sanayileşme tarihini roman diliyle anlatıyor. Bu kitap bir tarih kitabı değil, tarihi roman diliyle, edebiyatın olanaklarıyla, estetiğin kanunlarıyla anlatan bir kitap.

WhatsApp Image 2020 12 22 at 18.09.02
SEVAL UYSAL/GAZETECİ-YAZAR

Bu kitapta yazılan gerçeklerin her kelimesi belgeli. Her kelimesinin hesabını vermeye hazır. Her bölümün sonunda kaynaklar listesi var. Okumuş, araştırmış, konuşmuş, sormuş soruşturmuş, sonra oturup yazmış.

Seval Uysal, Denizli’nin son yüz yıl tarihinde yaşamlarıyla günümüz insanlarına ideal örnekler sağlayan, dünün insanlarının yanlışlarını ve doğrularını gösteriyor, yürünen yolun haritasını veriyor. Bunu verirken, dünü bugüne bağlarken, bugünden düne giderken sade, açık, net, anlaşılır bir dil kullanıyor.

Seval Uysal’ın yazdığı tarihsel anlatımı Karaçaylı kömürcüler de Honazlı kirazcılar da Buldanlı dokumacılar da Tavas’ın Yorgo Köyündeki tütüncüler de anlayabilir.

Seval’in dilinden sirke değil bal akıyor. Cümle yapıları kurallı. Özne tümleç yüklem uyumu tam. Okuyanın beynini yormuyor. Birçok cümlesinde kelimeler arasında ses uyumu var. Deyimleri, atasözlerini, yerel ve genel örneklemeleri çok iyi yapıyor.

Öncülerin Yolu olumsuzluklardan ders çıkarıyor, bu işin artık nasıl olabileceğini, nasıl olması gerektiğini örnekleriyle gösteriyor.

Bu nedenle Yazar Seval Uysal Denizli sanayileşme tarihini aydınlatıyor. Anlamak, bilmek isteyenlere kitabını sunuyor.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...