• Güncelleme: 01:02:28 - 29 Ağustos 2020
  • Yayınlama: 01:02:28 - 29 Ağustos 2020

Daha önce defalarca iptal edilen ve son olarak 3 Temmuz’da yap-işlet-devret (YİD) modeliyle tekrar ihalesi yapılan Aydın-Denizli Otoyolu ihalesini Fernas kazandı. İhale Ulaştırma Bakanlığı’nca da onaylandı.

Denizlili sanayicinin özellikle takipçisi olduğu ve her fırsatta Denizli’ye kazandıracağı yararlardan bahsettiği Aydın-Denizli Otoyol ihalesi Ulaştırma Bakanlığı’nca da onaylandı. İhaleyi Fernas firması kazındı. Son olarak şirketle, projenin yapım ve işletmesine ilişkin sözleşme imzalanacak. Devlet, bu projede, önceki YİD projelerinden farklı olarak araç geçişi için “dolar” yerine “Euro” üzerinden garanti verdi. Sektör kaynakları, proje tutarının 6-7 milyar lire dolayında olduğunu kaydediyor.

SEYAHAT SÜRESİ 1 SAATE DÜŞECEK
YİD modeli ile gerçekleştirilen otoyol ihalesi ile Türkiye’nin iki önemli turizm merkezi İzmir ve Antalya’yı birbirine bağlayacak otoyol projesinin Aydın-Denizli bölümü için 6 firmadan teklif geldi. 140 kilometre otoyol, 23 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 163 kilometre uzunluğunda inşa edilecek otoyol, Aydın Çevre Yolu Otoyol Ayrım Kavşağı’ndan başlayarak, Dalama üzerinden Yenipazar’a ulaşacak. Çeltikçi-Korucuk-Kocadere istikametinde devam edecek otoyol Kocabaş mevkiinde sonlanacak. Projenin, yapım süresi 3 yıl. Otoyol tamamlandığında iki şehir arası seyahat süresi 1 saate kadar düşecek.

denizli paylasim gazetesi otoyol ihalesi fernas 22

EURO İLE GARANTİ
Karayolları Genel Müdürlüğü, YİD yöntemiyle hayata geçirilen Yavuz Sultan Selim, Kuzey Marmara, Osmangazi ve İstanbul-İzmir köprü ve otoyollarında “dolar” üzerinden araç geçiş garantisi verdi. Dolar, hızlı bir artış gösterdi. Devletin, garanti ödemelerinde yükü ağırlaştı.

Yeni projelerde “euro” tercihi öne çıktı. 1915 Çanakkale Köprüsü, Ankara-Niğde otoyolunun ardından Aydın-Denizli projesinde de araç geçiş garantisi ödemeleri euro üzerinden hesaplanacak. Sektör kaynakları, proje için devletin verdiği araç geçiş garantisinin otomobil başına 5 euro-cent düzeyinde olduğuna işaret ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...