• Güncelleme: 12:47:00 - 29 Ağustos 2021
  • Yayınlama: 12:47:00 - 29 Ağustos 2021

www.pauburada.com 'da yayınlanan habere göre,  gündemde olan “Covid-19 geçirip antikor düzeyi yüksek olanlar aşı olmalı mı?” sorusuna Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Evet” derken, PAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Dursunoğlu ise “Aşı olmak için bilimsel kesin veri yok” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sanatçı Nilgün Belgün’ün sorusu üzerine, Covid-19 geçirip antikor düzeyi yüksek olanların da aşı olması gerektiğini söyledi.

Nilgün Belgün Twitter hesabı üzerinden Bakan Koca’ya şu soruyu yöneltti: “Ben Covid geçirdim ve üzerinden yedi ay geçmesine rağmen antikorum 3168.0. Doktorum aşı olmam için düşmesini beklememi önerdi, ‘Yüklenmeyelim’ dedi, ‘Aşı zaten antikor için yapılıyor sizin bağışıklığınız var’ diye ekledi. Bu durumda bizim gibiler ne yapmalı?”

Bakan Koca, şu yanıtı verdi: “Sayın Nilgün Hanım, sorunuz önemli. Covid-19 geçirip antikor düzeyi yüksek olanlar aşı olmalı mı? Dünyada yaygın uygulamaya göre, evet! Salgında olduğu gibi, toplum ölçekli aşılamalarda rutin antikor bakılması önerilmiyor, kesin koruyuculuğu konusundaysa bilgiler henüz yetersiz.”

antikor asi

“Antikor testi yapılmalı, bağışıklık varsa aşı için bilimsel veri yok”

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dursun Dursunoğlu, sosyal medya hesabından konuyla ilgili şöyle bir açıklama yaptı:

“Aşı kesinlikle şart. Peki ya covid geçirmiş/bağışık olanlarda? Bu konuda bir açıklama gerekiyor. Hastalığı geçirenlerde 3-6 ay sonra antikor testi yapılmalı; bağışıklık varsa, sürüyorsa aşı için bilimsel kesin veri/gereklilik yok (Aşı, varyantlara karşı etkin de olsa). PCR testi hastalık tanısı için gerekli. Bağışıklığı gösteren ise antikor testi, gündeme alınmalı. Hastalığı geçirmiş ve halen bağışık (Antikoru pozitif) olanların, aşı olmayanlardan haftada 2 gün istenileceği belirtilen PCR testinden muaf tutulması gerektiği kanaatindeyim. Ayrıca aşı olmamış olsalar da, hastalığı geçirdikleri ve doğal bağışık (Antikoru oluşmuş) oldukları için, bu kişiler, tam aşı olanlar gibi, tüm sosyal haklardan (Eğitim, seyahat, kongre, sinema tiyatro, konser vb.) yararlanabilmeli. Elbette herkes için geçerli (Zorunlu) olan maske, fiziki mesafe ve temizlik kurallarına uyarak.”

E92 zrAWYAQqxEb

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir