• Güncelleme: 10:43:22 - 28 Aralık 2021
  • Yayınlama: 18:24:58 - 24 Mart 2020

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın başını çektiği ‘bilim tarlasına dozer operasyonu’ tüm Türkiye’de büyük tepki topladı. Buna tepki gösteren BİYOM Profesörlerinden Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak ise, bin bir emekle üretilip dikilen, laboratuar ürünü bitkileri korumak için kendini dozerin önüne attı.

WhatsApp Image 2020 03 24 at 17.44.00
BİLİM TARLASI, LAĞIM KANALINA KURBAN EDİLDİ… 6

BAŞKA KAZILACAK YER YOK MU?

İlk haberin yayınlanmasından, bu haberin hazırlandığı ana kadar PAÜ yönetiminden her hangi bir açıklama gelmezken, kendi üniversitesine ait, Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (BİYOM)’nin 10 dönümlük bilim tarlalarına, yaptırmayı düşündüğü park, kafe vb. gibi yapılar için kanalizasyon kanalı kanalı kazdırmak istediği iddia edilen Rektör Bağ’ın, kendi tel örgüsünü, kendi personeline yıktırarak dozerle BİYOM’a ait bilim tarlasına girmesi şaşkınlık yaratırken, sosyal medya ve ekşi sözlük yazarları da “Başka kazılacak yer bulamadı mı sayın rektör” şeklinde tepki gösterdi.

ekşi1
BİLİM TARLASI, LAĞIM KANALINA KURBAN EDİLDİ… 7

İLK GÜN ENGELLEDİ AMA…

Gece gündüz çalışarak, brokoliden, havuca ve soğana kadar birçok yerli tohumu korumak ve geliştirmek amacıyla gecesini gündüzüne katan BİYOM’un 18 yıllık profesörlerinden Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, ilk gelen dozerin şoförü ile güvenlik personeline direnerek, bilim katliamını engelledi. Hatta gece bir şey yaparlar, diye sabaha kadar da , diğer profesör arkadaşı Prof. Dr. Ali Ramazan Alan’la birlikte bilim tarlasının başında nöbet tuttu.

WhatsApp Image 2020 03 24 at 12.34.02

PROFESÖRÜN DÜŞTÜĞÜ HAL!

Merkezin her iki profesörü de, sabah olduğunda karşılarında yeniden dozeri ve üniversitenin güvenlik görevlilerini gördü. Bu sefer önemli bir fark vardı, o da ekibin başında PAÜ Rektörü Hüseyin Bağ’ın da bulunması…

Alanında uzman, biri 18 yıl, biri de 11 yıl PAÜ’nün BİYOM Merkezinde görev yapan her iki profesörün tüm çabalarına rağmen, Rektör Bağ ve ekibi, yapılacak tesisler için gerekli olan kanalizasyon hattını açmak için kazıyı başlattılar.

Olaya tepki gösteren ve gözyaşlarına boğulan Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, son çare olarak kendini kazıya başlayan dozerin önüne atmakta buldu. PAÜ Güvenlik elemanlarının girişimiyle zorla yattığı yerden kaldırılan Prof. Dr. Toprak ile Prof. Dr. Alan’ın tüm çabaları sonuç vermezken, bu arada darp edildiklerini ileri süren her iki profesör de, polise giderek suç duyurusunda bulundu.

İÇİMİZ SIZLIYOR…

Polise suç duyurusunda bulunduktan sonra, rapor için hastaneye sevk edildiklerini söyleyen Prof. Dr. Toprak ile Prof. Dr. Alan “İçimiz sızlıyor. Değerli araştırmaların ürünü olan bu bitkilere, çalı çırpı muamelesi yaptılar. Rektörümüze yalvardık; ama dinletemedik… Tüm dünyaya rezil olduk. Bir bilim yuvası, kendi kendine bu kıyımı nasıl yapar. Merkezimize ve bilimsel çalışmalarımıza bu zulmü mübah görenlerle ilgili her türlü hukuki süreci başlatacağız”dediler.

İLK HABERE İZLEMEK İSTEYENLER, AŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLAYABİLİR…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...