• Güncelleme: 20:55:14 - 4 Şubat 2022
  • Yayınlama: 20:10:48 - 4 Şubat 2022

Seval UYSAL/HABER

Bozkurt Belediyesi ile Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun tarafı olduğu Bozkurt Sözleşmesi Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü arasında imzalanarak yürürlüğe girdi.  Onlarca kadının şahitlik ettiği protokol töreninde salon kadınların “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” sloganlarıyla inledi.

Bozkurt İmam Hatip Lisesi’nde gerçekleştirilen Cumhuriyet Kadınları Buluşması etkinliğine, CHP kadın milletvekillerinden; CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, PM üyelerinden Gamze Taşçıer, Aykun Bankoğlu, Gizem Özen, Jale Nur Süllü, Nurhayat Atmaca, Suzan Şahin, Sibel Özdemir, Müzeyyen Şevkin, Burcu Köksal.

WhatsApp Image 2022 02 04 at 19.17.46
Bozkurt’a Kadın Çıkarması… 5

CHP’li kadın Belediye Başkanları; Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çankaya, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin, Amasya Gümüşhacıköy Belediye Başkanı Zehra Özyol katıldı.

Mimarlar Odası Başkanı Özlem Durdu Kabel, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nigar Hüyük, İYİ Parti İl Başkanı Raziye Akışık, kadın dernekleri, STK’ların kadın başkanları ve kadın muhtarların da yer aldığı etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

Törenin açılış konuşmasını yapan Birsen Çelik, Atatürk’ün Denizli’ye geldiği günde, böylesi önemli bir konuda bu kadar kadını bir araya getirmekten memnuniyetini dile getirdi.

Çelik şöyle konuştu: kadına uygulanan şiddet, kadınlara uygulanan mobing, kadın cinayetleri, bitmiyor. Kadın şiddetin psikolojik, sosyolojik her türlüsüne maruz kalıyor. Buna karşın yasalar kadınla şiddetle uygulayan arasında bir tercih yaptığında kadının yanında yer almıyor. Şiddet yapanın yanında yer alıyor. Ulu Önder Atatürk yıllar önce demiştir ki; kadınlarını geri bırakan toplum geri kalmaya mahkumdur. Bu sözünü de kadınlara seçme ve seçilme hakkını meclisten geçirerek uygulamış. Kadına bu hak verilse de maalesef temsiliyetimiz çok zayıf. Mecliste, belediyelerde, odalarda, STK’larda da böyle. Ancak biliyoruz ki, o mevkilere geldiğimizde yapamayacağımız şey yok. Ben kendi adıma konuşursam; ilçeme başkan olduğumda  ne yapacağım, nasıl yapacağım diye düşünmedim. Koltuğa oturduğum gün anladım ki biz doğuştan belediye başkanıymışız. Eskiden tencerede yemek pişiriyorsak şimdi kazanla pişirecekmişiz sadece bu. Arşimet “bana dayanak noktası verin dünyayı yerinden oynatayım” demiş ondan tam 2 bin yıl sonra sarışın bomba Marlyn Monreo’da “bir kadına doğru ayakkabı verirseniz dünyayı bile fethedebilir” demiş. İkisi de çok bilimsel aslında. Kadının doğru ayakkabıya ihtiyacı var, dik durmaya ihtiyacı var.”

WhatsApp Image 2022 02 04 at 19.18.20
Bozkurt’a Kadın Çıkarması… 6

KADINLARIN AYAKLARINDA CUMHURİYET DEVRİMLERİYLE GİYDİRİLMİŞ AYAKKABILAR VAR…

Gülizar Biçer Karaca’da konuşmasında kadınların ayağında Atatürk tarafından Cumhuriyet devrimleriyle giydirilmiş doğru ayakkabılar olduğunu belirterek “Cumhuriyet devrimlerini savunan kadınların mücadelesinden korkan, korktuğu için kadın hareketini baskı altına almaya çalışan, korkutmak, yıldırmak ve bugüne kadar elde edemediğini başarmak isteyen bir iktidar var. Buna izin vermeyeceğiz. Kadın mücadelesinin yüzyıllardır gelen kazanımlarını teslim etmeyeceğiz, İstanbul Sözleşmesini asla onların elinde bırakmayacağız. Sayın genel başkanımızın ifade ettiği gibi Millet ittifakının iktidarında İstanbul sözleşmesi ilk bir hafta içinde yürürlüğe girecek”

BU ÜLKEYE DEMOKRASİ KADINLARLA GELECEK…

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’de şöyle konuştu: “Amerika Birleşik Devletleri’nin verdiği cesaret ödülü töreninde ‘ben bu ödülü Canan Güllü adına almıyorum. Bu sahada STK, bu sahada siyasette mücadele etmiş kadınlar adına alıyorum’ dedim. Bu ödülü bu salonda olan kadın mücadelesi veren, kendi ayakları üzerinde duran bütün cesur kadına aldım hepinizi alkışlıyorum. 2009’de Nahide Oğuz kararını bilenleriniz vardır. AİHM gitti. O sıra Avrupa uyum yasaları vardı. İstanbul Sözleşmesi metni ortaya çıktı.  O günden beri verdiğimiz mücadelenin geldiği nokta bu. Bu ülkede istismarı önlememiz lazım, kız çocuklarının okula gitmesi yazım, aile içi şiddetin ve kadına şiddetin önlenmesi lazım. 81. Madde diyor ki; “kadını şiddete uğratmasına devlet olarak engel olacaksın” İstanbul sözleşmesinden sonra yılmadık, yeni baştan başladık. yerelden kapıları çalalım istedik. Belediye başkanlarına yerelde eşitlik planınız var mı diye sorduk. Kadınları ezmeyecek bir yerel eylem planı hazırladık. Bir acil yardım hattı kurduk. Arayanı bize yönlenecek. Yılmadan mücadeleye devam ediyoruz. Bu ülke kadınlarla kuruldu, bu ülkeye demokrasi kadınlarla gelecek.” Konuşmaların ardından Bozkurt Belediyesi ile Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun tarafı olduğu Bozkurt Sözleşmesi Birsen Çelik ve Canan Güllü arasında imzalanarak yürürlüğe girdi.  Onlarca kadının şahitlik ettiği protokol töreninde kadınlar salonu “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” sloganlarıyla inletti.

WhatsApp Image 2022 02 04 at 19.13.08
Bozkurt’a Kadın Çıkarması… 7

BOZKURT KADIN KOOPERATİFİ SÜRPRİZ YAPTI…

İmza töreninin ardından sahneye renkli manileriyle Bozkurt Belediyesi Kadın Kooperatifi üyesi kadınlar çıktı. Yönetmen  Jale İncekol önderliğinde kadınlar manilerle Bozkurt’a özgü Bozkurt Baharı’nı anlattı. Köylü kadınların gösterisi büyük beğeni topladı. Daha sonra yemek ikramına geçildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir