• Güncelleme: 12:11:55 - 3 Ocak 2022
  • Yayınlama: 15:16:04 - 13 Ekim 2020

Seval UYSAL/

Halk arasında Keltepe olarak bilinen seyir tepesinin akıbetini bilen var mı?

Malum; başladığında takvimler 2018 yılını gösteriyordu. Pamukkale Üniversitesi sırtlarında 405 dekarlık ormanlık alanı, orman yapma gerekçesiyle yok eden projenin mucidi Hüseyin Gürlesin; “18 ayda bitecek, 2019’un Haziran’ına yetişecek” demişti.

2019 yılının Haziran’ı geçti. 2020 Haziran’ı bitti Pamukkale Belediyesi’nin Seyir Tepesi hala bitmedi!

2018’de 99.89 milyon TL’den ihale edilen proje; fiyat farklarıyla 110 milyon TL’ye, sonra da 147 milyon TL çıktı.

1
BU BİZİM GÖRDÜĞÜMÜZ, BU DA BAŞKANIN GÖRDÜĞÜ... 5

Gürlesin’in yerine gelen Avni Örki’nin Keltepeye dair tek açıklaması; “Projeyi revize ettik, 27 milyon tasarruf sağladık” demesinin üzerinden (8 Temmuz 2019) tam 1 yıl 3 ay geçti, seyir tepesi hala bitmedi.

15 aydır Başkan bir daha Keltepe’nin akibeti konusunda ağzını açmadı. Eski parayla 147 trilyonun gömüldüğü bu yerle ilgili tek bir kelam etmedi.

Kimse de bir şey sormadı!

15 ay sonra Başkanın gündemi tepedeki 26 tonluk horozdu. Azerbaycan bayrak renkleriyle ışıklandırılmış horozun fotoğrafları belediye tarafından basına geçildi, haber sitelerinde haber bir müjde havasında verildi.

WhatsApp Image 2020 10 13 at 14.11.12
BU BİZİM GÖRDÜĞÜMÜZ, BU DA BAŞKANIN GÖRDÜĞÜ... 6

Ancak Seyir Tepesine bakanlar müjdeyi anlamakta zorlandılar. Çünkü; Şehrin gördüğü ile Başkanın gördüğü aynı değildi.

Şehrin gördüğü bir Keltepe,

Başkanın gördüğü ise ışıklandırılmış dev bir horozdu!

PROJENİN MÜELLİFİ KİM?..

İş sadece horozla kalsa iyi…

Kaç paraya mal oldu, ışıklandırma için ne kadar elektrik yakacak gibi sorular devede kulak. Asıl sorular arkadan geliyor.

Mesela; Proje bedelinin147 milyon değil de, 200 milyon mu?

Mesela; Yağmur suyu terfi hattı var mı?

Mesela; Otopark dere yatağı üzerine dolgu zemine mi yerleştirildi?

Mesela; Toprağı tutma özelliği olan makilerin sökülmesi bir erozyon tehlikesi yaratır mı?

En büyük soru şu: Bu projenin müellifi kim?

Başka bir şekilde sorarsak; ortada bir proje var mı?

ORTADA PROJE YOK…

Peyzaj Mimarları Odası genel merkez üyesi Tolga Aydar’ın iddiasına göre ortada bir proje yok! Proje müellifi de yok! birileri bir şeyler çizdi detaylar yok.

Yapıldı bozuldu, revize edildi. Ortaya Keltepe denen ucube çıktı!

Aydar’ın anlattıkları şunlar:

 “Proje kamuoyuyla paylaşılmadı. Ortada dönen bir reklam filmi var o kadar. Reklam videosu proje değildir. Adı üstünde reklam. İnternetten çok araştırdım. Proje müellifine ulaşamadım. Birileri bir şeyler çizmiş, detayları yok. Mesela ben bu projedeki yağmur suyu çözümlerini merak ediyorum. O zamanki başkana ‘şantiyedeki makileri sökmeyin, burası kaya zemin; burada çok az miktarda toprak var. Bu makiler o toprağı tutuyor’ demiş olmamıza rağmen inatla makiler söküldü.

WhatsApp Image 2020 10 13 at 14.11.25
TOLGA AYDAR/ PEYZAJ MİMARI

Sürdürülebilir peyzaj, araziye en uygun projedir. Kazı dolgu maliyetini en aza indiren projedir. Doğaya en saygılı projedir. İşte bu yüzden Keltepe parasını geçtim, doğaya ve insana saygısı olmayan projedir. Kaldı ki projenin maliyeti açıklandığı gibi 147 milyon değil, 200 milyonlara vardığı söyleniyor. Bu parayla dört adet proje yapılabilir. İzmir’de 220 dönümlük arazide Portakal Vadisi Projesi yapılıyor. Projenin biri Amerika’dan olmak üzere iki tane en iyi sürdürülebilir ve en iyi kentsel tasarım ödülleri bulunuyor. Ağustos ayında temeli atıldı. İhale bedeli 32 milyon TL. Keltepe’de 5 yıl öncesinden 147 milyonluk ihale kente hizmet değil, kamu zararıdır.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...