• Güncelleme: 19:53:44 - 14 Kasım 2022
  • Yayınlama: 19:53:42 - 14 Kasım 2022

Şifre Haber tarafından ortaya çıkarılan ve örtbas edilmeye çalışılan ‘Medya Skandalı’ olayı, Sayıştay müfettişleri tarafından adeta tescil edildi.

AK Partili Belediye Başkanlarının yönettiği Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Pamukkale Belediyesi’ne danışmanlık hizmeti veren MÇS Ajans’ın Sahibi Mehmet Çağrı Sebzeci’ye ait olduğu ileri sürülen internet haber sitelerine nasıl ayrıcalık yapıldığı, Pamukkale Belediyesi’nin 2021 Sayıştay raporlarına çok net bir şekilde yansıdı.

Raporda, Pamukkale Belediyesi tarafından, aynı firmaya ait birden çok haber sitesinden ayrı ayrı basın-tanıtım hizmeti alındığını, alım yapılan şirketlerin kendilerine ait 5-6 internet sitesinden ayrı ayrı farklı fiyatlardan ödeme gerçekleştiği, Cumhurbaşkanlığının Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’ne de uyulmadığına dikkat çekilirken, ‘danışmanlık hizmeti alınırken bile belirlenen düzenlemelere uyulmadığı ve alınan hizmetin belgelendirilmediği’ açık açık vurgulandı.

NE OLMUŞTU?

Sadece ‘Şifre Haber’in ortaya çıkardığı ‘Medya Liste Skandalı’ belgelerine göre, aynı kişinin, 3 belediyeden yıllık kendisinin olduğu iddia edilen 3 ayrı firmaya ait çoğu paravan internet siteleri aracılılığıyla 4 milyon liraya yakın para aldığı kamuoyuna duyurulmuş, Merkezefendi Belediyesi tüm medya sözleşmelerini devre dışı bırakmış, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Pamukkale Belediyesi ise bildiğini okumaya devam etmişti.

MEDYA SKANDALI İLE İLGİLİ TÜM HABER VE KÖŞE YAZILARIMIZA, AŞAĞIDAKİ GÖRSELE TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ…

KAMU MENFAATI
Bu, Şifre Haber’in Ortaya Çıkardığı ‘Medya Skandalı’nın, Sayıştay Tarafından Tescilidir… 4

VE SAYIŞTAY SON SÖZÜ SÖYLEDİ…

Fazla detaya gerek görmeden, yaşananların ne anlama geldiğini Sayıştay müfettişleri tarafından gerçekleştirilen 2021-2022 Ekim ayına kadarki süreyi kapsayan ve bahsi geçen konuyla ilgili Sayıştay Denetim Raporu’nun ilgili bölümlerini ve en altta da raporun tamamıyla ilgili linkini, yorumsuz bir şekilde aşağıda sizlere sunuyoruz:

DANIŞMANLIK HİZMETİ BELGELENDİRİLMEMİŞ…

BULGU 5: Danışmanlık Hizmet Alımında, Hizmetin Özelliklerine İlişkin Yeterli Kriter Belirlenmemesi…

Belediyeye “Editörlük, tasarım, sanat, basın danışmanlığı” hizmetleri satın alınmasında, Kamu İhale Kanununda danışmanlık hizmet alımına ilişkin belirlenen düzenlemelere uyulmadığı ve alınan hizmetin belgelendirilmediği görülmüştür.

————

Yüklenici firmada Ticaret Odası Kaydı, geçici teminat vb dışında yeterlilik belgesi sunmamıştır. Zaten herhangi bir hizmet alım belgesinde bile istenebilecek personel sayısı, niteliği, gerekli makine teçhizat vb belgeler bile istenilmemiştir.

————

Özet olarak içeriği, miktarı belirsiz bir danışmanlık hizmeti alınmıştır. İhale sürecindeki bu belirsizlik, hizmetlerin kabulüne de yansımış; Hizmet Alımı Kabul Belgesine “hizmet alımı ile ilgili olarak malzemelerin niteliklerine uygun olduğu ve kabule engel olabilecek eksik, kusur ve arızaların bulunmadığı görülmüştür.” ifadesi konulmuş; ancak her ay 20.000 TL bedelle alınan hizmete ilişkin kanıtlayıcı belgelere yer verilmemiştir.

————

İHALE USULLERİNE UYULMADAN TANITIM HİZMETİ ALINMIŞ…

BULGU 6: Herhangi Bir Kriter Belirlenmeden ve İhale Usullerine Uyulmadan Yayın ve Tanıtım Hizmeti Alınması…

11

Pamukkale Belediyesi 2021 hesap ve işlemlerinin incelenmesinde; herhangi bir kriter belirlenmeden ve ihale usullerine uyulmadan doğrudan temin yöntemiyle bir çok internet sitesi ve TV kanalından yayın-tanıtım hizmeti alındığı görülmüştür

————-

AYNI FİRMAYA AİT İNTERNET SİTELERİNDEN SATIN ALMA GERÇEKLEŞMİŞ…

Yukarıda belirtilen hizmet alımları 4734 sayılı Kanun’un 22’nci maddesinin b fıkrası kapsamında doğrudan temin yöntemiyle yapılmış, aylık ödemeler şeklinde yıllık sözleşmeye bağlanmıştır. Söz konusu hizmet alımlarına ilişkin İdare tarafından sağlıklı ihtiyaç tespiti yapılmamış ve çok sayıda firmadan, hatta aynı firmaya ait birden çok haber sitesinden ayrı ayrı basın-tanıtım hizmeti alınmıştır.

————–

CUMHURBAŞKANLIĞI’NIN GENELGESİNE UYULMAMIŞ…

Cumhurbaşkanlığı tarafından 30.06.2021 tarihli ve 31527 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve belediyeleri de kapsayan 2021/14 sayılı Tasarruf Tedbirleri konulu Genelge ile kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin bazı tedbirler alınmıştır.

Anılan Genelge ile kamu kurum ve kuruluşlarınca mevzuattan kaynaklanan zorunluluklar gereği yapılan veya kurum faaliyetleriyle doğrudan ilgili tanıtım giderleri hariç olmak üzere basın-yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyeceği belirtilmiştir.

Basın-yayın hizmet alımlarında ilgili mevzuat düzenlemeleri çerçevesinde işlem yapılması ve kamu kaynaklarının kullanımında gerekli özenin gösterilmesi gerekmektedir.

—————

AJANSA 12 AY ÖDEME YAPILMIŞ, 4 AY HİZMET ALINMIŞ…

Belediye 2021 yılında 2’si ajans olmak üzere 31 şirketin 39 internet sitesinden doğrudan temin yöntemiyle hizmet almıştır. Alım yapılan şirketlerin kendilerine ait 5-6 internet sitesinden ayrı ayrı farklı fiyatlardan alım yapılmıştır. Yani alınan hizmetin başka hizmet sağlayıcılarından temin edilememesi gibi bir durum söz konusu değildir. Üstelik örneğin daha yüksek bedelle hizmet alınan ajansa 12 ay ödeme yapılmış, sadece 4 ay az sayıda haber yayımlanmıştır. Yayınlanacak haber ve sayısı alım tarihinde belirsiz olduğu için ajanslar ve internet sitelerinde, belediyenin servis ettiği haberlerin yayımlanmasında bir tutarlılık bulunmamakta; bazı siteler çok sayıda bazıları daha az habere yer vermektedir. Yapılan bu tespitler, İdarenin alımların mümkün mertebe toplu yapılmasının, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması açısından önem arz ettiği açıklamasının yapılan alım özelinde, tam tersi sonuç verdiğini göstermektedir.

—————

DAHA ÇOK HABER YAYINLAYANA 24 BİN TL, DAHA AZ YAYINLAYANA 72 BİN TL…

Ayrıca bulguda da belirtildiği üzere, İdare hizmet sunucularına yönelik herhangi bir kriter (tiraj, reyting vb.) belirlenmemiştir. Bu durum, alımların 4734 sayılı Kanun’un 22/b maddesinin göre gerçekleştirilmesi ve birçok TV ve haber sitesinin yayın hakkı bulunması nedeniyle, ilgili firmaların tercih sebepleri konusunda belirsizliğe yol açmakta ve hizmet bedeli soru işaretleri yaratmaktadır. Örneğin daha az haber yayımlayan bir internet sitesine 72.000 TL gibi bir bedel ödenirken, neredeyse belediyenin servis ettiği bütün haberleri yayımlayan internet sitesine 24.000 TL gibi bir bedel ödenmesi makul bir şekilde gerekçelendirilememektedir.

—————-

Yapılan açıklamalar çerçevesinde, bulguda da belirtildiği şekilde, İdare tarafından basın-yayın hizmet alımlarında ilgili mevzuat düzenlemeleri çerçevesinde işlem yapılması ve kamu kaynaklarının kullanımında gerekli özenin gösterilmesi uygun olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir