• Güncelleme: 15:43:57 - 2 Nisan 2021
  • Yayınlama: 15:43:57 - 2 Nisan 2021

Belediye Kanunu’na göre yasak olduğu halde, yaklaşık 2 ay önce CHP’li bir meclis üyesinin de içinde bulunduğu oluşuma proje yaptıran Denizli Merkezefendi Belediyesi’nde, bu kez de İyi Parti’li meclis üyesine proje yaptırıldığı ortaya çıktı.

IKISI

Bir süre önce Şifre Haber tarafından gündeme getirilen ve kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açan, yasak olduğu halde, CHP’li Meclis Üyesi ve İmar Komisyon Başkanı Cihan Saraçoğlu’nun da içinde bulunduğu oluşuma iş verildiği için tepkilere neden olan olaydan sonra, Merkezefendi Belediyesi tarafından yaptırılan Sümer Mahallesi Düğün ve Çok Amaçlı Toplantı Salonu Projesi’nin ‘statik ve betonarme proje hazırlama’ işinin de İyi Parti’li Meclis Üyesi, İnşaat Mühendisi Uğur Güzin’e yaptırıldığı anlaşıldı.

DAHA ÖNCE NE OLMUŞTU?

Resim3
‘HAYIRLI İŞLER; AMA YASAK DEĞİL Mİ?’ BAŞLIKLI İLK HABERİ OKUMAK İÇİN, YUKARIDAKİ GÖRSELE TIKLAYABİLİRSİNİZ…

Yaklaşık 2 ay önce, Denizli Merkezefendi Belediyesi Meclis Üyesi, İmar ve Bayındırlık Komisyonu Üyesi ve aynı zamanda da komisyon başkanlığı görevini yürüten Mimar Cihan Saraçoğlu’nun başında bulunduğu V Design Mimarlık oluşumuna, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 28. Maddesine göre, yasak olduğu halde belediye ile ortak proje yürütüldüğü ortaya çıkmış, bu konuyla ilgili kamuoyunda ciddi tartışmalar yaşanmıştı.

2 AY İÇİNDE, 2. VAKA: ŞİMDİ DE, İYİ PARTİLİ MECLİS ÜYESİ…

meclis uyeleri

Bir taraftan, bir ay önce yaşanan ‘Saraçoğlu’ vakası ile ilgili suç duyurusu ve soruşturma süreci yürütülürken, son olarak da İyi Partili Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi ve Güzin İnşaat Şirketi’nin Sahibi Uğur Güzin’e, temeli geçen yıl Eylül ayında atılan Sümer Mahallesi Düğün ve Çok Amaçlı Toplantı Salonu Projesi’nin ‘statik ve betonarme proje hazırlama’ işinin yaptırılması, şaşkınlık yarattı.

YASA ÇOK AÇIK: İŞ YAPAMAZ…

5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 28. Maddesi’ne göre, bir meclis üyesinin, aynı belediye ile iş yapmasına olanak tanımıyor.

Resim2

Bahsi geçen 5393 Sayılı Belediye Kanun’nun ilgili maddesine baktığımızda, sadece görev yaptığı süre içerisinde değil, görev süresi bittikten sonra, 1 yıl içinde bile hiçbir belediye meclis üyesinin belediye ile ‘doğrudan doğruya veya dolaylı olarak’ iş yapmasının kesin olarak yasaklandığı görülüyor.

İŞİ, BELEDİYENİN HİZMET ALDIĞI MİMAR YÖNLENDİRMİŞ…

Öte yandan, İyi Partili Merkezefendi Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Uğur Güzin’in, işi belediyeden direkt değil, belediyenin işi verdiği Çağdaş Mimarlık Firması tarafından Güzin İnşaat Firması’na yönlendirildiği, Uğur Güzin’in de, Sümer Mahallesi Düğün ve Çok Amaçlı Toplantı Salonu Projesi’nin ‘statik ve betonarme projesi’ni yaptığı öğrenildi.

YASAK OLDUĞUNU BİLMİYORDUK; BEN TALEP ETTİM…

Şifre Haber’in ulaştığı Çağdaş Mimarlık Firması’nın Sahibi Çağdaş Şahal ise, resmi kurumlarla hiç çalışmadığını ve bu konuda talebinin de olmadığını belirterek şöyle konuştu:

cagdas belge

 “ Bu işe, bizim projelerimizi beğenen Sayın Başkan Şeniz Doğan’ın ricası üzerine talip olduk. Bize düğün salonu projesinden bahsetti ve teklif vermemizi istedi. Belediye tarafından alınan teklifler içerisinden, bizim projemizi beğenildi. Hatta, Bakan Şeniz hanım, ücretsiz yaparak, katkı koymamızı istedi. Ben de, en azından masraflarımızın karşılanmasını istedim. Bunun üzerine de işe koyulduk. Bu aşamada, zemin etüdü, elektrik, makine projelerinde olduğu gibi statik-betonarme işini de dışarıya yaptırdık. Yaptırdığımız firma da Uğur Güzin’in firmasıydı. Çok sağ olsun, kamu işi olduğu için diğerleri gibi o da masrafları aldı. Bilen bilir. Bu iş için belediyeden toptan bizim hesabımıza geçen para 52 bin + KDV’dir. Uğur Bey de, liste fiyatı 110 bin TL olan işi, 15 bin lira gibi cüzi bir rakama yaptı. Ama Uğur Bey, ama ben, böyle bir kanun maddesi olduğunu bilseydik, buna fırsat vermezdik. Meraklıları bilsin diye söylüyorum. Mimari proje için aldığımız para 9.650, zemin etüdü için 6 bin TL, makine için 9.300 ve elektrik için de 8.000 gibi rakamlar ödenmiştir. Belediye bu işten zarar etmediği gibi, tam tersine oldukça ekonomik bir bedelle hizmet almıştır.”

İŞTE O FATURA…

52 bin fatura
CHP’Lİ MECLİS ÜYESİNDEN SONRA, İYİ PARTİLİ MECLİS ÜYESİNE DE PROJE YAPTIRILDIĞI ORTAYA ÇIKTI… 9

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir