• Güncelleme: 19:24:31 - 30 Kasım 2020
  • Yayınlama: 19:24:31 - 30 Kasım 2020

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Dursunoğlu, evde COVID-19 tedavisinde olanların yüzükoyun yatmasının, tedaviye önemli katkı sağlayacağı ve tedavi sürecini hızlandıracağını kaydetti.

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Dursunoğlu sosyal medyadan dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Covid-19 tedavisinde yatış pozisyonun önemine değinen Dursunoğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Akciğerlerin en iyi oksijenlenmesi prone pozisyonunda (yüzükoyun yatmak, baş aşağı eğimli durmakla) olmaktadır. (Namazda secdede durulması, askerlerin yüzükoyun uzanıp atış pozisyonu alması gibi.)

PROF.DR .DURSUN DURSUNOGLU2

COVID-19 pandemisinde özellikle akciğer tutulumu (pnömoni/zatürre) olan hastalarda kanda oksijen düzeylerinin (satürasyonunun) yükseltilmesi için en iyi yatış pozisyonu, yüzükoyun yatmaktır. (Nazal ya da maskeyle oksijen verilmesi ile birlikte.) Akciğer tutulumu olmadan da, evde COVID-19 karantinasında / tedavisinde olanların da yüzükoyun yatmaları, tedaviye önemli katkı sağlar ve tedavi sürecini hızlandırabilir.”

PROF.DR .DURSUN DURSUNOGLU1

Maske, fiziki mesafe ve temizlik kurallarına herkesin düzgün şekilde riayet etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Dursun Dursunoğlu, kurallara uymayanların uyarılmasının çok büyük önem taşıdığını vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...