• Güncelleme: 12:00:54 - 18 Nisan 2023
  • Yayınlama: 10:41:53 - 18 Nisan 2023

Denizli Büyükşehir Belediyesinin “2022 yılı Faaliyet Raporu” onaylandı. Denizli’nin nereden nereye geldiğine hep beraber şahit olduklarına değinen Başkan Osman Zolan, Denizli’nin Türkiye’de parmakla gösterilen bir şehir haline geldiğini vurgulayarak, “Kazanan Denizli oldu” dedi.

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı Olağan Toplantısı’nın son birleşimi yapıldı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan başkanlığında yapılan toplantının 52. gündem maddesinde Denizli Büyükşehir Belediyesi 2022 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

Başkan Osman Zolan burada yaptığı konuşmada, şehrin ihtiyaçlarını karşılamak için 2022 yılında da gece gündüz çalıştıklarını ifade ederek, bunu hep birlikte başardıklarını söyledi. Çalışmalar esnasında kendilerine güvenerek her zaman destek veren vatandaşlara teşekkür eden Başkan Zolan, “Onlar da bize güç verdi, enerji verdi. Bu çalışmalara katkı sağlayan başta sizler olmak üzere hepinize çok teşekkür ediyorum. 2022 yılı bir önceki yıla göre daha da güzel oldu.

Daha da önemli hizmetler yaptık. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar hep taş üstüne taş koyduk. Bizler sadece hizmet siyaseti yaptık, eser siyaseti yaptık. Şehrimizin sorunlarını dikkate alarak çözüm noktasında hiç bir zaman geri adım atmadık. Tüm zorlukları aşarak vatandaşlarımızın talebini yerine getirmek için gayret sarf ettik” dedi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 Faaliyet Raporu kabul edildi…
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 Faaliyet Raporu kabul edildi…

ŞEHRİN ORTAK PAYDASI DENİZLİ…

Denizli’nin nereden nereye geldiğine hep beraber şahit olduklarına değinen Başkan Zolan, “Bugün Denizli, Türkiye’mizde parmakla gösterilen bir şehir haline geldi. Büyükşehir olduktan sonra ise, ‘sadece şehir merkezinde değil tüm ilçelerimizde aynı güzelliğe sahip olacak’ dedik. ‘Kazanan Denizli olacak, kazanan ilçelerimiz olacak’ dedik ve geriye dönüp baktığımızda; Kazanan Denizli oldu” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir ile birlikte çok büyük hizmetler yaptıklarını anlatan Başkan Zolan, “Denizli gerçekten hak ettiği hizmetleri en üst seviyede almıştır. Tabii ki daha yapacak çok işimiz var. Bunu da yine sizlerle birlikte el ele, gönül gönüle yaparak hedefimize ulaşacağız. Birlik olduğu zaman aşılmayacak engel yoktur. Bu şehrin ortak paydası Denizli. Siyasi kimliğimizi bir kenara koyarak hiçbir ayrım yapmadan tüm ilçelerimize hizmet ettik ve etmeye de devam ediyoruz“ dedi.

GELİR-GİDER BÜTÇE GERÇEKLEŞME ORANI ÜST SEVİYEDE…

2022 gelir-gider bütçe gerçekleşme oranının yüzde 95’i aştığını ve çok üst seviyede tamamlandığını vurgulayan Başkan Osman Zolan, bütçenin yüzde 55’inin yatırıma döndüğünü, bunun da çok çok üst düzey bir rakam olduğunu, genelde bu oranın yüzde 20-30 dolayında gerçekleştiğini kaydetti.

Başkan Zolan konuşmasında ulaşımdan gençlik ve kültür merkezlerine, yeşil alanlardan kırsal hizmetlere 2022 yılında hayata geçirdikleri yatırımları tek tek anlattı. Başkan Zolan, faaliyet raporu sunumunun ardından meclis üyeleri tarafından uzun süre alkışlandı. Konuşmaların ardından yapılan oylamada Denizli Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı Faaliyet Raporu kabul edildi.

CHP VE İYİ PARTİ RET VERDİ…

Öte yandan faaliyet raporunun oylaması, katılım gösteren meclis üyeleri tarafından oylandı. Yapılan oylama sonucu CHP ve İYİ partili 14 üyenin ‘ret’ oyuna karşılık, Ak Parti ve MHP’li 44 üyenin kabul oyu vermesi nedeniyle, rapora onay verilmiş oldu.

Diğer taraftan Denizli Büyükşehir Belediyesi 2022 Faaliyet Raporu’yla ilgili olarak muhalafet tarafından bir değerlendirme raporu yayınlandı ve raporda olumsuz olan tüm detaylar paylaşıldı.

İŞTE O RAPOR…

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 2022 YILI FAALİYET RAPORUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

            1.Sözleşmeli personel sayısında 2021 yılına göre 2022 yılında büyük bir artış olmuştur.

rapor grafik
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 Faaliyet Raporu kabul edildi… 4

            2.Kuruma yapılan ziyaretlerin faaliyet olarak değerlendirilerek raporda yer verilmesi, raporun düzenlenmesi amacına uygun görülmemektedir. Raporun 34 üncü sayfasında, 100 üncü sayfasına kadar yaklaşık 66 sayafası tamamen ziyaretlere ayrılarak, mevzuatına ve düzenlenme amacına uygun olmayan bir rapor içeriği oluşturulmuştur.

Bu konuda; Kamu İdarelerince Hazırlanacak Stratejik Planlar Ve Performans Programları İle Faaliyet Raporlarına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4/1-c maddesinde faaliyet;

c) Faaliyet: Kamu kaynağı kullanmak suretiyle belirli bir ürünün ya da hizmetin sunulması amacıyla, planlama aşamasından üretim ve hedef kitleye sunum aşamasına kadar gerçekleştirilen iş, işlem ve süreçler bütününü,” şeklinde tanımlanmıştır.

Faaliyet raporu sürecine ilişkin ilkeleri düzenleyen 23’üncü maddesinde ise;

f) İdarenin faaliyetleriyle ilgisi olmayan hususlara faaliyet raporunda yer verilmez.” Denilmektedir.

Stratejik plan ve performans programına dayalı olarak kamu kaynağı kullanımı gerektirmeyen, günlük rutin ziyaret ve benzeri durumların faaliyet olarak rapora dahil edilmesi, raporun kamuoyu tarafından kaynak kullanımına ilişkin hesap verilebilirliği değerlendirmesini engelleyen bir durum olarak düşünülmektedir.

Rapor fotoğraflardan oluşturulmuştur.

3.Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Daire Başkanlıklarının ilgili mevzuata göre yapılması gereken rutin günlük, aylık vb. sürelere sirayet eden işlerinin, faaliyet raporunda yer verildiği görülmüştür.

Örnek: Raporun 108 inci sayfasında başlayan “İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI” başlık altında yazılan raporun düzenlenmesi amacına uygun olmayan bilgilere yer verilmiştir.

4. TEMEL POLİTİKA VE HEDEFLER BAŞLIĞI ALTI  (549-550 sayfa aralığı)

Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program (OVP) ve yürütülen Ekonomi Programı ile ortaya konulan temel politika ve öncelikler esas alınarak belediyenin görev, yetki ve sorumluluk alanına göre belirleme yapılmamış. Yaklaşık bir buçuk sayfalık kopyala yapıştır metnine yer verildiği değerlendirilmiştir.

5. Büyükşehir Belediyesi BELTAŞ A.Ş de Sayıştay denetinin de eleştiri konusu olan ;

 a) Şirkette iç kontrole ilişkin bir düzenleme bulunmama,

             b) Denizli Büyükşehir Belediyesince Verilen İşletme Hakkının İhalesiz Olarak Üçüncü Kişilere Kiralanması,

 c) İhale Usulüyle Gerçekleştirilmesi Gereken Alımların Kısımlara Bölünerek Doğrudan Temin Yöntemiyle Temin Edilmesi

d) Personel Avanslarının Yönergeye Uygun Olarak Kullandırılmaması,

 e) Yıl Sonu Demirbaş Sayımının Yapılmaması

konusun da eleştirilerin giderildiğine dair bir bulguya rastlanılmamıştır. Şirketin Bilançosu faaliyet raporuna eklenmemiştir. Bu şekilde şirket özvarlığının nereden nereye geldiği bilinmemektedir. Şirket hakkında bilgi gizlenmekte olup hesap verilebilirlikten uzaklaştırılmıştır. Ayrıca Şirketin Gelir tablosunda 1.059.176,22 TL olağandışı gider ve zarar izaha muhtaçtır. Faaliyet raporunda sayda dolsun diye şirketin ana sözleşmesinin konulması gayrı ciddi bir uygulamadır ve standartlara uygun değildir. 

Büyükşehir Ulaşım A.Ş gelir tablosunda yer alan 101.664.905,68 TL zarar kabul edilemez. Şirket bu zarar ile Ticaret Hukukunda tanımlanan basiretli davranma ilkesiyle ters düşmektedir. Acilen Ulaşım hizmetlerinin verimli hale getirilmesi için master ulaşım programı yapılmalıdır. Bu hizmetin Büyükşehir marifetiyle sürdürülmesi, kamu mali disiplini ve vergi uygulamaları açısında daha faydalı olacaktır.

Büyükşehir Belediyesinin Temizlik ve Personel temini işlerini yüklenen PEAŞ A.Ş de durum çok vahimdir. Şirketin Bilançosu diğer şirketler gibi faaliyet raporuna eklenmemiştir. Hesap vermekte uzaktır. Lakin mevcut verilerin analiz edilmesi sonucu 1 idari personelin olduğu şirkette 4.712.089,39 TL genel yönetin giderlerinin yerindelik denetimine ihtiyaç vardır. Bu şekilde çok büyük miktarda yapılan bu harcamanın gerekçesi ve doğruluğu maddi ve hukuki gerekçelerle ortaya konulmalıdır. Gelir tablosunda 4.216.722,27 TL diğer şirketlerde olduğu gibi Olağandışı zarar vardır. Bu zararların alt açılımları kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Bu şirketlerin bağımsız denetim raporları açıklanmalıdır.

SONUÇ:

Faaliyet raporu özü itibariyle sonuç odaklıdır. Kamu idaresi faaliyet raporları ile mali yıl içerisinde kendisine belirlediği programı ne oranda yerine getirdiğini ortaya koymaktadır. Bu bakımdan faaliyet raporları hesap verebilirliği hem de performansın gerçekleşme durumunu ortaya koyan önemli bir belgedir.

Faaliyet raporu, ilgili tarafların ve kamuoyunun bilgi sahibi olmasını sağlamak üzere açık, anlaşılır ve sade bir dil kullanılarak hazırlanır. 

Belediye şirketleri Denetlenebilir durumda değildir. Faaliyet raporunda şirketlerin karşılaştımalı Bilançoların eklenmesi ile yıl da bir de olsa incelenmesi, misyon ve vizyonunun anlaşılır, hesap verilebilir olması gerekmektedir. Şirket Ana sözleşmelerinin rapora konulması ile rapor düzenlemez. Sunulan belge ve bilgiler incelendiğinde şirketlerin iyi yönetilmediği, bazı harcamaların şirket eliyle yapıldığı, Sayıştay denetimine takılan hususların giderilmediği anlaşılmıştır.

Belediye faaliyetlerinde Kırsal kalınma, Engelli, Çocuk, Kadın hakları konusunda sosyal Belediyecilik açısından gerekli kaynak aktarılmadığı, Belediyenin bu konulardan uzaklaştığı, teknik bir belediyeye dönüştüğü görülmüştür.

İçindekiler

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir