• Güncelleme: 16:07:08 - 10 Ağustos 2021
  • Yayınlama: 16:07:08 - 10 Ağustos 2021
MUHTAR KARATAS TEK
HÜSEYİN KARATAŞ/MUHTAR

Denizli’nin Buldan İlçesi’nin Türlübey Köyü sınırlarında başlayan ve günlerce devam eden yangına ilk müdahaleyi yapan Köy Muhtarı Hüseyin Karataş, 2007 yılında İl Özel İdaresi tarafından başlatılan Türkiye’ye örnek proje ile Denizli firması Şahlan Makine tarafından üretilerek Denizli’nin tüm köylerine dağıtılan, çok amaçlı yangın söndürme tankerleri sayesinde, köylerinin yanıp kül olmasının önüne geçildiğini söyledi.

MUHTAR KARATAŞ: HALİMİZ HARAPTI…

TURLUBEY EVLERE

Yangının köylerine yakın bir bölgede başladığını görür görmez, yıllar önce il özel idaresi tarafından dağıtılan su tankerlerini traktörüne bağlayarak, yangın noktasına hareket ettiğini, yolda iken de çevre köy muhtarlarına haber vererek onları da harekete geçirdiğini söyleyen Muhtar Karataş “tankerimiz su doluydu… Hazırda bekletiyorduk. Dumanları görünce harekete geçtik. >Diğer köylerden de muhtar ve vatandaşlarımız tankerleriyle yardımımıza koştu” diyerek şöyle konuştu:

“Yangın köyümüze yakın bir bölgedeydi. İlk müdahaleyi, bir proje çerçevesinde dağıtılan bu tankerle yaptık. Diğer tankerlerde yetişti. Yangının köy evlerine ulaşmasına engel olduk. Diğer türlü, köyümüz şu anda küle dönmüş olabilirdi. Yangın diğer taraflara sıçradı ama, alevlerin köyümüze ulaşmasını engelledik. Eğer bu tankerler olmasaydı, halimiz haraptı. Bu projeyi ortaya çıkaran ve uygulayan herkesten Allah razı olsun.”

14 YIL ÖNCE DEVREYE GİRMİŞTİ…

14 yıl önce, 2007 yılında, dönemin valisi Hasan Canpolat zamanında İL Özel İdaresi tarafından geliştirilen, dönemin Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun da projeye destek vermesiyle birlikte “Bir damla hayat kurtarır” adı altında tüm Türkiye’ye örnek gösterilen çok amaçlı tanker projesi, son yangınlarla birlikte ne kadar önemli bir proje olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

yanginla mucadale icin 360 koye tanker 2 5047733 osd

2007 yılında, Denizli’nin makine sanayi alanında başarılı firmalarından biri olan Şahlan Makine tarafından yapımı gerçekleştirilen su tankerleri 50’şerli gruplar halinde imal edilerek köy muhtarlıklarına teslim edildi.

SADECE 6 YIL İÇERİSİNDE BİNİ AŞKIN YANGIN ÖNLENDİ…

WhatsApp Image 2021 08 04 at 22.34.06 1

Su tankerleri, 6 yıl içerisinde o dönem sayısı 360 olan tüm köylere ulaştırılmış oldu. Köy muhtarlarına eğitimler verildi ve sadece yangınlarda değil, yolların sulanması, köy içi içme suyu dağıtımı, evlerin boyanması, ağaçların ilaçlanması gibi alanlarda da büyük işler gördü. Projenin başlaması ve tüm köylere tankerlerin ulaştırılması boyunca geçen 6 yıllık süre içerisinde 300’e yakın köyde, bin 300’den fazla orman yangınının çıktığı, bunların ise büyümeden bu tankerler sayesinde zamanında kayıtlara geçti.

14 YIL SONRA, İZMİR BÜYÜKŞEHİR AYNI PROJEYİ UYGULADI…

urla daki yanginin yardimina su tankeri yetisti h83837 39835

Aradan bunca zaman geçtikten sonra, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de bu projeyi bir yıl önce devreye soktuğu ve ilk etapta 60 su tankerini yaparak köylere dağıttığı öğrenilirken, son çıkan yangınlarda bu tankerler sayesinde daha büyük felaketlerin yaşanmasının büyük ölçüde önüne geçildiği belirtildi.

FARUK ALYAZ
FARUK ALYAZ/ŞAHLAN MAKİNA A.Ş

İNŞALLAH BU PROJE, TÜM TÜRKİYE’YE YAYILIR…

‘Çok Amaçlı Mobil Su Tankeri’ modelinin patent hakkını elinde bulunduran Denizli’nin güçlü makine firmalarından biri olan Şahlan Hidrolik Makine Sanayi A.Ş’nin yönetim Kurulu Başkanı Faruk Alyaz “Bu proje çok önemli ve fonksiyonel bir projeydi. Haberlerden de gördüğüm kadarıyla, Denizli’nin köylerinde yangınla mücadelede halen daha önemli bir araç olarak faaliyetini sürdürüyor” diyerek şöyle konuştu:

sahlan mail logo 1

“Bu modelin, orman ülkesi Türkiye için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bilimsel olarak uzmanlar, yangına ilk 3 saatte müdahalenin önemini açıklıyorlar. Buldan Türlübey yangınında da anlaşılmıştır ki, bu tankerler üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. O dönem, biz toplu halde, il özel idaresine teslim ettik; çok takdir görmüştü. Tanklar 304 kalite paslanmaz çelikten yapıldı. Afetlerde kullanım için çok iyi bir proje idi. Kış aylarında su donmaması için ısıtıcı sistemi, derelerden su çekebilme özelliği, 10 bar basınçla 100 metre yüksekliğe su basma kabiliyetine haiz özel bir tasarımla üretilmiş ürünlerdi. Temennim, bu projenin daha da kapsamlı bir şekle büründürülerek, tüm Türkiye’deki köylerimize bir adet de değil, ikişer, üçer adet dağıtımı yapılmalıdır.”

turkiye de ilk defa su tankeri dagitilan orman 1349635 644 o

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir