• Güncelleme: 14:21:57 - 29 Kasım 2019
  • Yayınlama: 14:21:57 - 29 Kasım 2019

Seval UYSAL/HABER

Denizli Tabip Odası’nın düzenlediği ve benim de moderatörlüğünü yaptığım “Menderes Nehri ve Dalaman Çayı Havzaları Kirliliği” paneli amacına ulaşmış mıdır?Bence kocaman bir EVET!

Dalaman çayı kirliliği ve köylülerin isyanı görünür olmuştur!

Panale damga vuran bu fotograf karesidir! Ne yazıyor? Dikkatle okuyunuz: Doğayı hor gören geleceği zor görür!Menderes Nehri ve Dalaman Çayı Havzaları Kirliliği paneli için Denizli Tabip Odası toplantı salonu tıka basa doldu.

WhatsApp Image 2019 11 29 at 12.21.14

Katılımcılar kendi söyledi, kimileri Acıpayam’dan kimileri Çal’dan, kimileri Çivril’den geldi. Hepsi dertli, yana yakıla kirlenen sulardan, mermer ocakları nedeniyle delik deşik edilen dağlardan yakınıyorlar. Hastalıktan şikayetçiler.Kiminde haklı öfke, kiminde alaycı, kiminde dertli bir ton, kiminde ise yüzümüze tokat gibi çarpan laflar vardı belli ki,insanların İçi yanıyor!

Hocalar “kral çıplak” dedi

Panelin konuşmacıları arasında Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Denizli Çevre Şehircilik Müdür Yardımcısı Murat Vardar, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Sosyal, PAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Karahan, DSO Genel Sekreteri Zeren Gerelioğlu ve Dalaman Köylüsü Adnan Ünay vardı.

WhatsApp Image 2019 11 29 at 12.22.32

Halil Karahan Hoca “kimse kimseyi kandırmasın, herkes herşeyin farkında “dedi. Menderes’teki kirliliği tarif ederken su Sarayköy köprüsünde 4. sınıf su (sanayi de bile kullanılamayacak) haline geliyor” dedi.

Dr. Ahmet Sosyal’da Büyük Menderes ve Dalaman çayının kendi halinde kirlenmediğini, kentleşme, sanayi atıkları nedeniyle bu hale geldiğini kaydederek, “Türkiye su fakiri bir ülke haline geldi” dedi. Soysal çevre kirliliğinin kansere neden olduğunu WHO’nun Türkiye’de sadece hava kirliliğinden 2017 yılında 30 yaş üstü 57 bin kişinin öldüğünü açıkladı.

WhatsApp Image 2019 11 29 at 12.22.34

Dalaman Köylüsü Adnan Ünay’ın anlattıkları da yenilir yutulur cinsten değildi. Dalaman çayında insanlar yüzerken 2000 sonrası kirliliğin arttığını ve bunun belirli günlerde ciddi artış gösterdiğini kaydeden Ünay “sudaki kirliliği fotograflarla belgeledik. 2016 yılında bir köylüler olarak çakır köprüsünde bir eylem yaptık. amacımız sorunumuza dikkat çekmekti. Sanayi tesisleri atıklarını çaya boşaltıyor” dedi.

Sanayici Avrupa kapılarında para arıyor…

DSO Genel sekreteri Zeren Gerelioğlu ise WWF vakfının (Doğayı Koruma Vakfı) temiz tekstil projesinin Denizli’den başladığını ve AB normları gereği ünlü markaların çevre konusunda duyarlı olduğunu, fason çalışan firmaların üretimi nasıl yaptıklarının hesabını sorduğunu belirterek, “sanayi kendine düzen vermek zorunda kalıyor. Avrupa’ya mal satabilmek için çevre kirliliğine dikkat etmek zorunda kalacak. Biz DSO olarak WWF ile işbirliği içindeyiz arıtma konusunda Avrupa’da fon arıyoruz”dedi.

WhatsApp Image 2019 11 29 at 12.22.35

Çevre Müdürlüğüne göre her şey yolunda…

Çevre müdür yardımcısı Murat Vardar ise sanayinin çevreyi kirlettiğine dair suçlamaların hiç birini kabul etmedi ve yönetmeliklerin düzgün hazırladığını, sanayi tesislerinin arıtmalarını çalıştırdığını, müdürlük olarak denetimleri düzenli yaptıklarını söyledi.

77408888 10157673022248468 8889022486562209792 n

Soru-cevap bölümü hararetli geçti…

Moderatörlüğünü benim yaptığım panelin ardından soru cevap bölümüne geçildi.İşte bu bölüm oldukça hararetli geçti. soru cevap kısmı tam bir saat sürdü. Yukarıda söylediğim gibi katılımcıların kiminde haklı bir öfke, kiminde alaycı bir dil, kiminde dertli bir ton, kiminde ise yüzümüze tokat gibi çarpan laflar vardı…

Paneli izleyenler arasında; Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, CHP İl Başkanı Mahir Akbaba, Denizli Diş Hekimleri Odası Başkanı Musa Akyol, Türkiye Ormancılar Derneği Denizli Şubesi Başkanı Fikret Çuvaş, Denizli Tabip Odası üyesi hekimler ve çevreciler vardı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...