• Güncelleme: 12:10:56 - 3 Ocak 2022
  • Yayınlama: 16:54:31 - 21 Ekim 2020

SEVAL UYSAL-KÖŞE/YORUM

Tanıştırayım; bu gördüğünüz Musa Mahalleliler. Onlar kendilerine Musa Mahalleli dese de, artık öyle bir mahalle yok! Denizli Belediyesi 2008 yılında bu mahalleyi Meclis kararı ile fesih etmiş. Birkaç mahalle ile birleştirip topuna Değirmenönü Mahallesi adını vermiş. Musa’ya da ayıp olmasın diye adını bir caddeye vermişler.

WhatsApp Image 2020 10 17 at 13.18.41
GEÇMİŞİNİ ARAYAN İKİ MAHALLE: MUSA VE İSTİKLAL… 8

Şimdi bu gördüğünüz insanlar senede bir gün buluşup geçmişi yad ediyorlar. Kapısı kilit görmeyen bahçeli evlerini, sokak aralarında koşturan çocukları, kadınların kapı ağzı sohbetlerini, imece usulü komşulukların peşinden geçmişe gidiyorlar. Musa Mahallesi’nin isminin değişmesine çok üzülüyorlar!

WhatsApp Image 2020 10 17 at 14.32.00

25 MAHALLE FESHEDİLDİ…
Belki bilmek istersiniz; Denizli’de adı silinen sadece Musa Mahallesi değil! Çaybaşı, Çamlık, Uçancıbaşı, Gürcan, Hatipoğlu’da artık yok!  Denizli Belediyesi 2008 yılında Nihat Zeybekci başkanlığında karışıklık oluyor gerekçesiyle; 55 olan mahalle sayısını, Belediye Meclisi kararıyla 31’e düşürdü. 55 mahalleden 25’i feshedildi. Bazı mahallelerin de isimleri değiştirildi. Başkan Nihat Zeybekci, “Bazı mahalleler iç içe girmiş durumda. Yapılan sınır belirleme çalışmaları sonucunda 25 mahalle başka mahallelerle birleştirildi” dedi. Meclisteki oylama 34 kabul, 2 ret oyuyla geçti.

İLBADI’NIN ADI İLBADE OLDU! ÇAYBAŞI-SALTAK-GÜRCAN-MUSA- ÇAMLIK SİLİNDİ…

WhatsApp Image 2020 10 17 at 14.29.35
GEÇMİŞİNİ ARAYAN İKİ MAHALLE: MUSA VE İSTİKLAL… 9

Feshedilen Kayalık Mahallesi, sınırları genişletilerek 15 Mayıs Mahallesi’ne dönüştürüldü. İlbadı Mahallesi’nin ismi İlbade, Feslikan Mahallesi’nin adı Fesleğen Mahallesi olarak değiştirildi. Denizli’de feshedilerek başka mahallelere bağlanan mahalleler şunlar: Yeşilyurt, Yücebağ, Yunus Emre, Gürcan, Gürpınar, Musa, Çamlık, Bakırlı, Hatipoğlu, Eskimüftü, Uçancıbaşı, Dükkanönü, Delikliçınar, Günbattı, Saltak, Kayalık, Kirişhane, Barbaros, Gündoğdu, Kiremitçi, Meska, Kuyupınar, Esentepe, Çaybaşı ve Atakent.

ESKİYE ÖZLEM

Dikkat ettiyseniz bu şehirde geçmişini arayan iki mahalle var: Biri İstiklal, diğeri Musa Mahallesi…

WhatsApp Image 2020 10 17 at 13.18.16
GEÇMİŞİNİ ARAYAN İKİ MAHALLE: MUSA VE İSTİKLAL… 10

İstiklal ve Musa’da doğup büyüyenler, mahalle kültürüyle büyümüş, dayanışmayı ve komşuluk haklarını bilen insanlar. İhtiyacı olana “hissettirmeden” yardım eden, komşusu açken, kendisi tok yatmayanlardan.. Balık, kızartma pişirince yandaki hamile komşuya mutlaka götürenlerden. Mahallenin çocuklarını kendi çocuğu gibi bakıp gözetenlerden. Kedisine, köpeğine bir tas su verenlerden. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı olduğuna inanlardan. İşte bu kültürle büyüyen insanlar geçmiş alışkanlıklarını arıyor, zaman zaman bir araya gelip anılarını tazeliyor, geçmişi yad ediyor. Geçmişi geleceğe aktarmak, yeni nesillerle tanıştırmak için sosyal medyayı kullanıyorlar.

İÇLERİNDE TANINMIŞ İSİMLER VAR

WhatsApp Image 2020 10 17 at 13.18.25
GEÇMİŞİNİ ARAYAN İKİ MAHALLE: MUSA VE İSTİKLAL… 11

Musa Mahallesi’nde doğup büyüyenler arasında tanınmış isimler var: Yüksel Kaşıkçı, Nihat Kömürcüoğlu, Ozan Saraçoğlu, Ender Göçgün, Mehmet Yüksel, Ali İsmet Ege, Mehmet Eren, İzzet Arpacı, Aslan Konyalıoğlu onlardan biri. İstiklal Mahallesi sakinleri arasında da tanıdığınız çok isim var: Mesela; Cengiz Akhisar, İbrahim Sever, Ali İpek, Yurttan Göksen, Kemal Gürcan, Atakan Güngör, Ömer Naci Yağcı aklıma ilk geliverenler…

HAFIZASI OLMAYAN ŞEHİR…

WhatsApp Image 2020 10 17 at 14.26.57
GEÇMİŞİNİ ARAYAN İKİ MAHALLE: MUSA VE İSTİKLAL… 12

Belki haberiniz yoktur, benden duymuş olun. Facebook’ta İstiklal Mahallesi Dostlar Grubu Musa Mahallesi-Denizli Grubu var. Fotoğraf ve anılarını paylaşıyorlar. Kimi fotoğraf 1930’lardan, kimi 70’lerden geliyor. O dönemdeki Denizli’ye dair ipuçları veriyor. Hafızası olmayan bir şehir için, hafıza görevi yapıyorlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...