• Güncelleme: 13:02:01 - 10 Şubat 2020
  • Yayınlama: 13:02:01 - 10 Şubat 2020

Şifre Haber’e gelen ve içerisinde korkunç iddiaların yer aldığı bir ihbar mektubu üzerine harekete geçildi ve olayın gerçek olup olmadığını öğrenmek için, detaylı bir araştırma süreci başlatıldı. Bu haberde hem ortaya atılan korkunç iddiaları, hem de bu iddiaların muhatabının direk cevaplarını bulacaksınız.

Gelen ihbar mektubunda, Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve DESKİ Genel Müdürü Mustafa Ünal’ın hakkında haksız kazanç ortamı yaratarak, kişisel çıkar elde ettiği, buradan elde ettiği gelirle de son derece lüks bir yaşam sürdüğü, 8 milyona mal olan dev bir villanın da sahibi olduğu yönündeki iddialar ileri sürülüyordu.

WhatsApp Image 2020 02 09 at 17.31.54
Bu villa fotoğrafı, Erguvan Konakları’ndan temsili olarak kullanılmıştır…(Ş.H)

İHBAR MEKTUBU BIRAKILDI…

Şifre Haber’in ofis kapısına, kapalı zarf içerisinde bırakılan ihbar mektubu, akıllara durgunluk verecek iddialarla doluydu. Kendisinin, bir belediye çalışanı olduğunu ileri süren bir kişi tarafından kaleme alınan ihbar mektubunda, Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve DESKİ Genel Müdürü Mustafa Ünal suçlanıyor, Yenişehir’in Şirinköy bölgesindeki Erguvan Konakları’nda milyonlarca lira değerinde lüks bir villa aldığı, bu parayı nereden bulduğunun ortaya çıkarılması gerektiği vurgulanıyordu. 

ihbar1
İŞTE O İDDİALAR, İŞTE CEVAPLARI… 11

İŞTE O İHBAR MEKTUBU…

‘Sayın Yetkili” hitabıyla başlayan ihbar mektubunda, Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve DESKİ Genel Müdürü Mustafa Ünal’ın uzun yıllardan beri bu görevde bulunduğuna, son olarak yine büyük bütçeli DESKİ’ye genel müdür olarak vekalet ettiğine dikkat çeken ve kendisinin de bir belediye çalışanı olduğunu belirten kişi, mektubunda şu iddialara dile getirmiş:

BÜTÜN PARALI İŞLER BU KİŞİDEN GEÇİYOR…

“…. bir taraftan da yüreğim elvermediği için, kendi kendime kahredip durdum. Ama sizin gazeteciliğinize güvendiğim için cesaret buldum ve bu ihbar mektubunu yazlmaya karar verdim.

Bildiğiniz gibi Belediyemizin bir genel sekreteri var. Adı Mustafa Ünal. Bu arkadaş, uzun yıllardan beri bu görevde. Belediyenin tüm bütçesi bu kişi tarafından yönetiliyor. Birçok mütahhit bağlantısı ve her türlü paralı işler, bu kişinin bilgisi dahilinde yürütülüyor.”

8 MİLYONLUK VİLLA…

“Son olarak, duydum ki, duymadan öte eminim ki, bu kişi geçtiğimiz yıl içinde, şirinköy tarafından, villa demeye dilim varmıyor, 11 bin metrekare alan üzerine kurulmuş ve içerisinde 5  villa(nasıl oluyorsa akıllı villalarmış) bulunan, villa başına 2 bin metrekare kare pay düşen, tenis kortu ve yüzme havuzları olan , adı üstüne erguvan konaklarında ikinci eşi hafize şimşek ünal adına villa almış.

Bu villaya 5.5 milyon lira ödediği, içerisinde de tadilat yaptırarak 2.5 milyon tl harcadığı,8 milyonluk villa diye belediye içinde herkesin konuştuğu bir konu haline geldi.”

ihbar2
İŞTE O İDDİALAR, İŞTE CEVAPLARI… 12

‘PARASI VAR’ ALMIŞ DİYEBİLİRSİNİZ, YA YOKSA…

“Şimdi siz bana, sanane kardeşim diyebilirsiniz. Parası var almış diyebilirsiniz.Haklısınızda. Parasıyla, helaliyle almışsa,zaten diyecek bir şey yok.ya almamışsa.

Çevresine evlendiği, belediye çalışanı olan ikinci eşinin babasından miras kaldığını söylüyormuş.ama herkez biliyor ki, mobilyacılık işi yapan kayınpederi iflas etti. Okadar parası olsaydı, malını mülkünü satıp iflastan kurtulurdu.sizin anlayacağınız çok inandırıcı değil.Bu arada yeni eşinden üçüz çocukları olduğu, villasında, pardon konağında 2 temizlik elemanı, 2 çocuk bakıcısı ve bir özel şoförünün mesai yaptığıda, gelen laflar arasında.bunların aylık giderlerinin ne olabileceğini, azcık hesap bilen herkes iyi hesaplar. Ayrıca son olarak ilk eşinden olan oğluna 1 milyon lira değerinde bir daire aldığı konuşuluyor.”

ETİ BUDU BELLİ…

“ Bu kişi bir iş adamı olsa. Tefeci bile olsa, ne beni ilgilendirir, nede sizi. Adamların parası var, almış diyersiniz. Ama Mustafa ünal, bu memlekettin büyük şehir belediyesinin genel sekreteri. Maaşı belli, eti budu belli. Dahada önemlisi, senin benim paramı yönetiyor. Üstelik, deski genel müdürü görevinden ayrıldıktan sonra, çok daha büyük bütçesi olan bu kuruluşa da vekaleten genel müdür olarak bakıyor.yani yüz milyonlarcalık parayı yönetiyor.

Diyeceğim şudurki. bu kişi bu villayıo nasıl aldı. Miras kaldıysa onu bilelim. Krediyle aldıysa onu bilelim.başka yasal bir yolla aldıysa onu bilelim. Hem bizim içimiz rahatlasın, hemde kendisi zan altında kalmaktan kurtulsun.

Ya bunların hiiiiiçiçbiri değilse…”

ÖNCE İHBARIN DOĞRULUĞU ARAŞTIRILDI…

WhatsApp Image 2020 01 25 at 13.17.01
İŞTE O İDDİALAR, İŞTE CEVAPLARI… 13

Gelen ihbar mektubundaki iddiaların doğru olup olmadığını öğrenmek ve ciddiye alıp almayacağımıza karar vermek amacıyla, yaklaşık 20 gün süren bir araştırma sürecini, Şifre Haber olarak başlattık.

Öncelikle, ihbar mektubunda bahsedilen ve iddianın ana unsuru olan “villa satın alma” işinin gerçekleşip, gerçekleşmediğini öğrenmek için çaba gösterdik.

Yaptığımız araştırma sonrası, ihbar mektubunda bahsedilen Erguvan Konakları’nda, Genel Sekreter Mustafa Ünal’ın, 2012 yılında evlendiği ikinci eşi Hafize Şimşek Ünal adına, 26.04.2019 tarihinde bir tapu işleminin gerçekleşmiş olduğunu ve o tarihten sonra da Ünal Ailesi’nin, yeni doğan üçüz çocuklarıyla birlikte bu villada yaşam sürmeye başladığını tespit ettik. Bu aşamadan sonra ise, ihbar mektubundaki bu önemli detayın doğruluğunu görüp, araştırmayı derinleştirmeye karar verdik.

mustafa ünal ilk göreve başlama haberi
İŞTE O İDDİALAR, İŞTE CEVAPLARI… 14

RAKAMLAR TUTMADI AMA…

Yaptığımız araştırma sonucunda, Erguvan Konakları’ndaki villaların, alındığı dönem itibarıyla en fazla 3.5-4 milyon olabileceğini, içerisine de tadilat yapıldığını; ama hiçbir şekilde 2.5 milyon lira gibi bir masrafın çıkamayacağını öğrendik, ama buradaki villalardan birinde, Genel sekreter Ünal ve ailesinin oturduğu bilgisini kesinleştirdik.

Ayrıca, edindiğimiz ilk bilgilere göre de, konak da bir bakıcının bulunduğu, bunun dışında da bir çalışanın olmadığı tespit etmiş olduk.

GENEL SEKRETER ÜNAL’IN KAPISINI ÇALDIK…

Gazetecilik açısından, hassasiyetle üzerinde durduğumuz son aşamaya gelmiştik. Hakkında korkunç iddialar ortaya atılan Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin ikinci adamı olan Genel Sekreter ve DESKİ Genel Müdürü Mustafa Ünal’dan randevu istedik. Randevu talebimize, aynı gün içerisinde geri dönüldü ve yine aynı gün içerisinde saat verildi.

Genel Sekreter Ünal’a, randevu isteme nedenimizi ilettikten sonra, Şifre Haber’e gelen ihbar mektubunun tamamı ve içeriğindeki iddialar, Genel Yayın Yönetmenimiz Bülent Öztürk tarafından sözlü olarak aktarıldı.

mustafa ünal
İŞTE O İDDİALAR, İŞTE CEVAPLARI… 15

DUYDUM VE GEREĞİNİ YAPTIM…

İddiaları dinledikten sonra, tepkisini nazik bir şekilde dile getiren Genel Sekreter Ünal “Bülent bey… Bu iddialar benim de kulağıma geldi. Geldiğinde de çok üzüldüm. Ve zaman kaybetmeden, bu villayı nasıl aldığımı ortaya koyan bilgi ve belgelerden oluşan bir zarfı, Belediye Başkanımız Sayın Osman Zolan’a elden sundum. Bugüne kadar ne benim ne yakın çevremin boğazından tek bir kuruşluk haram lokma geçmedi, geçmeyecekte… Bunların hepsi iftira. Villa olayı doğrudur; ama edinme şeklimiz konusunda tek bir cümle dahi doğru değildir” dedi.

BİZ SORDUK…

Genel Sekreter Mustafa Ünal, tüm iddialarla ilgili her soruyu cevaplayabileceğini, mümkünse röportaj olarak değil de yazılı olarak karşılık vermek istediğini iletti. Biz de, cevap verme şeklinin video röportaj veya yazılı olmasının, fark etmeyeceğini belirttik ve ihbar mektubunun içeriğinden oluşturduğumuz sorularımızı mail yoluyla Sayın Ünal’a bildirdik. Kendisi de, aynı gün içerisinde sorularımızı cevaplayarak, tarafımıza iletti.

ifre haber sorular
İŞTE O İDDİALAR, İŞTE CEVAPLARI… 16

İŞTE O SORULAR…

SAYIN;           Mustafa ÜNAL

                      Büyükşehir Belediyesi

                      Genel Sekreteri

Tarafımıza ulaşan bir ihbar mektubu nedeniyle, hakkınızda ileri sürülen bazı önemli iddialarla ilgili olarak, mesleki ahlak ve gazetecilik temel kuralları gereği, haberi yayına vermeden, cevap hakkınızı da devreye sokmak istemekteyiz.

İddialarla birlikte, aynı haber içerisinde cevap hakkınızı devreye sokabilmemiz için, ihbar mektubunun içeriğinden derlediğimiz aşağıdaki sorulara cevap vermeniz, şahsınız ve kamu vicdanı açısından büyük önem taşımaktadır.

Bu iddialara cevap verip, vermeme hakkı tamamen sizin tasarrufunuza bağlıdır. ŞİFRE HABER olarak ise, iddialardan oluşan bu soruları size yöneltmemizin nedeni, kişisel konumunuzla ilgili değil, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve DESKİ gibi büyük bütçeli kurumlarda, en üst düzeyde görev yapmanızdan doğan kamusal sorumluluğunuzdur.

Sayın Ünal; yazımızın başında bahsettiğimiz ve bir belediye çalışanı olduğunu iddia eden kişi tarafından kaleme alınmış ihbar mektubuna dayanarak derlediğimiz aşağıdaki sorulara, olabildiğince detaylı (tarih, miktar, adet, isim, adres vb. konulara dikkat ederek) bir şekilde cevap vermenizi temenni ediyoruz. Saygılarımızla… 08.02.2020

                                                                                                          Bülent ÖZTÜRK

    Şifre Haber

Genel Yayın Yönetmeni

       Kamu vicdanı adına, cevabını beklediğimiz sorular:

  • Denizli Büyükşehir Belediyesi’ndeki görevinize hangi yıl başladınız? Genel Sekterlik ve DESKİ Genel Müdürlüğü görevleriniz halen aktif olarak devam ediyor mu?
  • Bu görevleri yerine getirirken, mevcut kurumların bütçeleriyle ilgili harcama ve yetki sınırınız nedir?
  • Her iki göreviniz karşılığında, (ayrı ayrı) tarafınıza kaç lira maaş ödemesi yapılmaktadır?
  • Geçtiğimiz yıl içerisinde, değeri 5.5 milyon lira olan ve içerisine de 2.5 milyon lira onarım amacıyla harcama yaptığınız ve toplam maliyeti 8 milyon lirayı bulan, bir villa satın alma işlemi gerçekleştirdiniz mi?
  • Gerçekleştirdiyseniz; bu villayı hangi bölgede, hangi sitede ve kimin adına aldınız?
  • İddialarda yer alan villayı aldıysanız eğer, alabilmeniz için kullandığınız sermaye kaynağı (miras, kredi veya kendi öz sermayeniz vb.) nedir; detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?
  • Ayrıca ilk eşinizden olan oğlunuza, son 1 yıl içerisinde değeri 1 milyon lirayı bulan bir daire satın alma işlemi gerçekleştirdiniz mi?
  • Şu an da ikamet ettiğiniz evinizde 2 çocuk bakıcısı, 2 temizlik elemanı ve bir özel şoför çalıştırdığınız doğru mu?
mustafa ünal cevap
İŞTE O İDDİALAR, İŞTE CEVAPLARI… 17

İŞTE CEVAPLARI…

    Sayın:         Bülent ÖZTÜRK

                       Şifre  Haber

                       Genel Yayın Yönetmeni

        Tarafınıza şahsımla ilgili ulaşan bir ihbara ilişkin tarafıma yöneltilen sorularınıza cevaplarım aşağıda sırasına uygun olarak verilmiştir.

        Saygılarımla.

        1- 2007 yılında Denizli Belediyesi Başkan Yardımcısı olarak başladığım görevime 2014 yılında Büyükşehir olmamızla birlikte Genel Sekreter olarak devam etmekteyim. Deski Genel Müdürlüğü görevini de yaklaşık iki aydır vekaleten yürütmekteyim.

        2- Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak mevzuat gereği harcama yetkim bulunmamaktadır. Deski Genel Müdürlüğünde ise sadece özel kalem müdürlğünün harcama yetkisi bulunmaktadır.

        3- Genel Sekreter olarak Enerya Yönetim Kurulu Üyeliği ile birlikte 16 bin TL maaş almaktayım. Deski Genel Müdürü olarak bugüne kadar herhangi bir ücret almadım.

        4- Geçtiğimiz yıl içerisinde 4 milyon TL ödemesini yaptığımız ve 900 bin TL de tamir bakım yaptığmız bir konut satın aldık.

        5- Bu konutu Yenişehir Mah. 109 sk. No:4/A Erguvan konaklarında eşim Hafize Şimşek Ünal adına aldık.

        6- Bu konutu almak için kullandığımız sermaye tamamen eşime aittir. Eşimin de ortağı olduğu Oluşum Mobilyaya ait gayrimenkulün satışından dolayı şirket tarafından eşime 3,625,000 Tl ödenmiştir. Ayrıca eşime ait olan Gölkent sitesindeki konut bir milyon Tl sına, Göveçlikteki arsanın satışından 500 bin Tl ve miras yoluyla gecen özgün sitesindeki konutun 220 bin Tl sına satışı konut alımının kaynağıdır.

        7- İlk eşimden olan oğluma herhangi bir ev almadım. Oğlum kirada oturmaktadır.

        8- Şu anda ikamet ettiğimiz evimizde bir adet çalışan mevcut olup, iki adet çocuk bakıcısı yoktur. Özel şoför sözkonusu değildir. Üçüzlerimizden dolayı kayınvalidem ve baldızım eşime yardımcı olmaktadır. Cmt 08.02.2020 15:1

ŞİFRE HABER olarak başta belediye çevreleri, siyasi çevreler olmak üzere, birçok kesim tarafından konuşulan ve merak edilen ‘Genel Sekreter’in dudak uçuklatan villası’ olayı, tüm detaylarıyla gündeme getirilmiş ve tek bir satır yorum yapılmadan kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Bu konuyla ilgili lehte veya aleyhte ortaya çıkabilecek belge ve bilgilerin de yakın takipçisi olacağımızı, kamu vicdanı adına ilan ediyoruz.

nal genl sekreter
İŞTE O İDDİALAR, İŞTE CEVAPLARI… 18

MUSTAFA ÜNAL KİMDİR?

1963 yılında Isparta’da doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Isparta’da tamamladıktan sonra, Anadolu Üniversitesi İktisat bölümünden mezun oldu. İçişleri Bakanlığında Kontrolör olarak görev yapmakta iken ülke genelinde çok sayıda mahalli idare üzerinde teftiş, inceleme, araştırma ve soruşturma görevlerini yürüttü. Yaklaşık 5 yıl İçişleri Bakanlığı Kontrolörler Kurulu Başkanlığında Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu ve Başkontrolörlük kadrosuna atandı. İçişleri Bakanlığında Başkontrolör olarak görev yapmakta iken Bakanlıkça Denizli Belediye Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilen Ünal 2007-2014 tarihleri arasında Denizli Belediye Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. 2014 Yılından itibaren Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterlik görevini yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...