• Güncelleme: 11:19:45 - 30 Mart 2020
  • Yayınlama: 11:19:45 - 30 Mart 2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE DENİZLİ MİLLETVEKİLİ GÜLİZAR BİÇER KARACA, ŞİFRE HABER’İN TÜRKİYE GÜNDEMİNE TAŞIDIĞI PAÜBİYOM OLAYINA TEPKİ GÖSTERMEKLE KALMADI, REKTÖR BAĞ’IN CEVAPLANDIRMASI TALEBİYLE KONUYLA İLGİLİ 12 SORU HAZIRLAYARAK,  CİMER’E BAŞVURUDA BULUNDU

Bir önceki açıklamasında, Rektör Bağ’a seslenen Karaca “Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edildiği, Türkiye’de salgınla mücadelenin sürdüğü, ölümler ve Korona vakalarının arttığı bir dönemde, bilime ne kadar ihtiyaç duyduğumuz ortada iken akademilerin böylesi görüntülerle, bilim yuvası iken aksi olaylarla anılır hale gelmesi üzüntü kaynağıdır” dedi ve “Ya unvanınıza, temsil ettiğiniz makamın sorumluluğuna uygun davranın ya da o unvanı bırakın ve makamı onurluca terk edin!!” şeklinde tepki göstermişti. 

MERKEZİ ÇAL’A TAŞIMA GEREKÇESİ, YENİ İNŞAATLAR MI?

Bilim insanı kimliğiyle örtüşmeyen tutum ve davranışları kınayan ve Denizli’nin bilim yuvasının bu şekilde gündeme gelmesinden büyük üzüntü duyduğunu belirten CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca; bu merkezin kapatılması, uygulama arazilerinden kanalizasyon hattı geçirme gerekçesiyle başka bir ilçeye taşınmaya zorlanması, merkezin bilimsel çalışmalarının yıllardır sürdüğü alana inşaat ve yeni yapılaşmalar konularındaki iddialarla ilgili olarak bilgi edinme hakkını kullanarak, aşağıdaki soruları CİMER’e ulaştırdı: 

  • Merkezin bina ve uygulama seralarındaki araştırma ve uygulama faaliyetlerinin sonlandırılması, merkezin başka yere taşınmaya zorlanması söz konusu mudur?
  • Merkezin uzun süredir büyük emekle üretilen genetik koleksiyon bahçeleri, mevsimlik deneme parselleri ve bitkilerin bulunduğu merkez arazisinden kanalizasyon hatları geçirilmesi gerekçesi nedir?
  • Merkezin uygulama alanına inşaat, herhangi bir yeni yapılaşma mı planlanmıştır? Planlandıysa kurulu araziye yapılmakta ısrar edilmesi yerleşkede başka uygun yer olmadığına mı işarettir?
  • Yerleşmiş ve üretimi devam eden uygulama ve araştırma merkezinin uygulama arazisinin Çal ilçesine taşınarak bu alana inşaat yapılması planlaması mevcut mudur?
  • Uygulama ve araştırmanın birbirinden koparılarak Merkezin uygulama alanının Kınıklı yerleşkesinden Çal’a taşınması hakkında resmi tebligat yapılmış mıdır? Taşınma gerekçesi nedir? Çal’a taşınmasının akademiye, merkeze, merkezin işbirliği içinde olduğu kurumlara bir artı değeri, katkısı olmayacağı öngörülmekte midir?
  • Öğretim üyelerinin merkeze ait serada deprem ve rüzgar zararı ile ortaya çıkan arızalar ile ilgili tespit ve tamirat talepleri olmuş mudur? Olduysa bu konularda rektörlükçe bir şey yapılmış mıdır? Bunlarla ilgili ne kadarlık bir bütçe resmi olarak istenmiştir? Bu talep karşılanmış ve merkeze resmi olarak bütçe tahsisi bildirilmiş midir?
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın, merkez öğretim üyelerinin bilimsel çalışmaları ve TÜBİTAK ile yürütülen çalışmalar hakkında tasarrufu var mıdır? 
  • Tarım Bakanlığının müşterisi olduğu TÜBİTAK desteği ile sürdürülen resmiyet kazanmış araştırmalara ve somut çıktılara rağmen Merkeze yönelik ayrıştırıcı, ötekileştirici tutum söz konusu mudur?
  • Araştırmalarının teşviki için Üniversite bütçesinden, BAP biriminden Merkeze ayrılan pay var mıdır? Varsa ne kadardır?
  • Merkezin projeler vasıtasıyla aldığı hibe, fon, destek tutarları ne kadardır?
  • 24 Mart 2020, Salı sabahı; dozerlerle birlikte bitkilerin bulunduğu Merkez alanında kazma işlemlerinin yapılmasına, bitkilerin sökülmesine Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın bizzat eşlik etme gerekçesi nedir?
  • Pamukkale Üniversitesi’nin bilimsel, akademik başarılarıyla değil bilim insanı etiğine aykırı haberlerle gündeme gelmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...