• Güncelleme: 17:52:02 - 9 Aralık 2020
  • Yayınlama: 17:52:02 - 9 Aralık 2020

Denizli tekstilinin mihenk taşlarını döşeyen, herkesin çok sevdiği Babadağlı Tekstil Patronu, tekstilcilerin Ali ağabeyi, Ali İhsan Kasapoğlu da, geçirdiği rahatsızlık sonucu aramızdan ayrıldı. Denizli sanayisinin hafızasını 3 kitapta buluşturan Şifre Haber Editörü Gazeteci-Yazar Seval Uysal’ın yazısını, duayen tekstilci Kasapoğlu’nın anısına sizlere sunuyoruz…

FABRİKA ÜRETEN FABRİKATÖR…

Seval UYSAL/HABER-YORUM

ali ihsan kasapoglu

Tekstilin öncülerinden, bir zamanların efsane ismi Denteks’in kurucu patronu Ali İhsan Kasapoğlu aramızdan ayrıldı. Temmuz ayında oğlu Kemal’i toprağa veren, geçtiğimiz hafta yakın arkadaşı ve eski ortağı Nevzat Özel’i koronadan yitiren Kasapoğlu 86 yaşındaydı.

7 YAŞINDA TEZGAH BAŞINA OTURDU…

Denteks’in kurucu patronu Ali ihsan Kasapoğlu 1934 yılında 6 çocuklu Kasapoğlu ailesinin en büyük çocuğu olarak Babadağ’da doğdu. Dokumanın içinde yetişti, masura sarmayı, iplik boyamayı, iş çözmeyi daha ilkokul sıralarında öğrendi. İlkokuldan sonra okumadı, 12 yaşında işin içinde buldu kendini. Askerliği bitirir bitirmez Denizli’ye göçtü. Kaleiçi’nde küçük bir dükkanda kardeşleri Yılmaz, Hasan ve Nevzat Özel’le birlikte çalıştılar.

2 2
KASAPOĞLU'NUN ANISINA... 8

1973’te Denizli teşvikli iller arasına girince, Besalet Küçüker, Nafiz Dirlik ve birkaç ortakla bir araya gelip bir şirket kurdular. Teşvik belgelerini de aldılar ortaklar arasında anlaşmazlık çıktı, iş yattı.

İçindeki büyüme arzusu onunla birlikte büyüdü.

DENTEKS’İ DÖRT ARKADAŞIYLA KURDU…

1978’de dört arkadaş, İsmail Yenigör,İsmail Tosunoğlu, Fahrettin Sayın 22 ortakla Denteks’i kurdular.  Kardeşleri Yılmaz ve Hasan Kanaat Koll. Şti’den kaldı. Nevzat Özel’e kendi hissesinden pay verip yanına aldı. Vilayetin karşısında Cillov Apt. bodrum katında işe başladı. İşler çok geçmeden büyüdü. Sanayileşmeye karar verdiler, İzmir asfaltı üzerindeki fabrikaya taşındılar. Çok geçmeden ortakları ile yolları ayrıldı. Fabrikayı ve arsaları ortaklarına bıraktı, kendine yeni bir yol buldu.

5
KASAPOĞLU'NUN ANISINA... 9

Raşit Güntaş’ın Göveçlik’teki evine tezgahları kurdu. Bir süre ortaklık yaptılar. Güntaş Rateks’i kurup yanından ayrıldı o da yoluna devam etti. Denteks’in tek patronuydu artık.

1986’da OSB’de 20 dönüm arazi üzerinde entegre tesisini kurdu. Fabrikada 900 kişi çalıştırıyordu. Büyüdükçe büyüdü, büyüdükçe hedefleri büyüttü.

EN ZENGİNLER LİSTESİNDEYDİ…

1991’de İzmirli tekstilcilerle birlikte EGS’yi kurdular. EGS büyüdükçe büyüdü. 1997’de EGS Bank kuruldu.

3
KASAPOĞLU'NUN ANISINA... 10

Çok geçmeden adı Türkiye’nin en zenginler listesindeydi. Ekonomist Dergisi onu en zenginler listesinde 91. Sırada gösteriyordu. Sayılı sanayiciler arasına girdi, üst üste vergi rekortmeniydi. Denteks’te işler iyi gidiyordu, milyon dolarlık ihracatlara imza atıyordu.  İSO’nun ilk 500 firması arasında yer alıyordu. AVM işine girdiler, Marketix açıldı.

Her şey iyi giderken 2001 krizi geldi. Denteks krizden etkilenmedi ama kriz EGS’ye kabus gibi çöktü. TMSF EGS’ye ve bankaya el koydu.

4
KASAPOĞLU'NUN ANISINA... 11

Marketix hem kendini batırdı hem de Denteks’i çukura çekti.

Bir zamanlar 10 milyon dolar ihracat yapan Denteks tüm işçilerini çıkarıp üretimi durdurdu. Yılların birikimi Denteks batarken o çekildiği köşesinden karşıdan izlemek zorunda kaldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...