• Güncelleme: 14:33:08 - 15 Aralık 2023
  • Yayınlama: 12:32:51 - 10 Ağustos 2020

16 ay önce, bir kamu kuruluşu olan Merkezefendi Belediyesi’nin güvenlik kamerası kayıtlarının silindiği tespit edilmesine rağmen, bugüne kadar hiçbir girişimde bulunulmaması hem şaşkınlık yarattı, hem ‘bu bir suçtur’ yorumlarına neden oldu, hem de “kimden, neyi saklıyorsunuz?” sorusunu gündeme getirdi.

Merkezefendi Belediyesi’nin Muhammet Subaşıoğlu dönemine ait kamera kayıtlarının, 31 mart yerel seçimleri gecesine kadar ki kısmının, CHP’nin adayı Şeniz Doğan’ın kazandığının kesinleşmesi üzerine tamamen silindiği yönündeki iddialar, dönemin CHP Merkez İlçe Başkanı Tolga Varlıker tarafından gündeme getirilmiş, o gün bugündür de kayıtların bulunduğu hard disklerin akıbeti merak edilir olmuştu.

WhatsApp Image 2020 08 04 at 18.11.44 8
KİMDEN, NEYİ SAKLIYORSUNUZ? 9

Şifre Haber olarak, seçimden hemen sonra CHP Merkezefendi Eski İlçe Başkanı Tolga Varlıker’in, kamuoyunda bomba etkisi yapan “ Belediyeden belgeler kaçırıldı. Belediye’nin güvenlik kameraları silindi” şeklindeki açıklamalarının izini sürdük. Silindiği iddia edilen hard disklerle ilgili inceleme veya suç duyurusu girişiminde bulunup bulunulmadığını öğrenmek ve adı geçen tutanağa ulaşmak için de, haftalar süren bir araştırma içerisine girdik.

NE OLMUŞTU?

Bilindiği gibi 31 Mart 2019 yerel seçimleri sonrası, Merkezefendi Belediyesi’nde yaşanan ve sonrasında da dönemin CHP Merkez İlçe Başkanı Tolga Varlıker tarafından kamuoyunda paylaşılan, dosya kaçırma ve kamera kaydı silme iddiaları büyük tartışmalara neden olmuştu. Eski Başkan Subaşıoğlu ve kayıtları silinmesi emrini verendiği ileri sürülen Belediye Eski Başkan Yardımcısı Ayhan Mazıoğlu, hem Varlıker, hem de bu konuyu haber yapan Gazeteci Ayhan Çimendağ hakkında suç duyurusunda bulunmuşlardı. Gazeteci Çimendağ beraat etmiş, Varlıker’in ise ifadesi dahi alınmamıştı.

WhatsApp Image 2020 08 04 at 18.12.45 2
KİMDEN, NEYİ SAKLIYORSUNUZ? 10

ÖNCE VARLIKER’E SORDUK…

denizli paylasim gazetesi chp 22

Konuyu, öncelikle seçim sonrası kamera kayıtlarının silindiğini anlayan ve bu konuda tutanak tutulması talimatı veren Dönemin CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Tolga Varlıker’e sorduk. Bu konuyla ilgili konuşmak istemediğini söyleyen Varlıker, (ısrarımız üzerine) sadece duyduklarımızın teyit edilmesi açısından, kamera kayıtlarının silindiğini tespit ettirdiğini, ilçe yönetiminden birkaç kişiye tutanak tutulması talimatını verdiğini, daha sonra ise silinmiş olan hard disklerin belediye yöneticilerine teslim edildiğini onayladı ve hard disklerle ilgili inceleme yapılıp yapılmadığını, suç duyurusunda bulunulup bulunulmadığını da, bilmediğini söyledi.

EMRİ MAZIOĞLU VERMİŞ…

WhatsApp Image 2020 08 04 at 18.11.44 6
A.MAZIOĞLU

İddialar üzerine yerel seçim sonrası araştırma başlatan Gazeteci Ayhan Çimendağ, konuyla ilgili çarpıcı iddia ve belgelere ulaşmış, resmi yazı ile yapılan idari soruşturma evraklarını edinen Çimendağ, Bilgi İşlem Sorumlusu N.A.’nın ifadesinde, kamera kayıtlarının Ayhan Mazıoğlu’nun talimatıyla sildiğini itiraf ettiği bilgisine ulaşarak bu haberi yayınlamıştı. Bunun üzerine ise Başkan Yardımcısı Ayhan Mazıoğlu hakkında suç duyurusunda bulmuş, yargılanmış ve beraat etmişti.

1 1
KİMDEN, NEYİ SAKLIYORSUNUZ? 11

Şifre Haber Genel Yayın Yönetmeni Bülent Öztürk’e konuşan ve güvenlik kamerası kayıtlarının kesin olarak silindiğini söyleyen Çimendağ “ Kayıtların silinmesi talimatını Mazıoğlu’nun verdiğini söyleyen belediye çalışanı. Ama o beni mahkemeye verdi. Bende belge ve bilgileri mahkemeye sununca da beraat ettim. Şu anda, tutanakla sökülen hard disklerin akıbetinin ne olduğunu bilmiyorum” dedi.

BAŞKAN YARDIMCISI KONUŞTU, ŞAŞKINA DÖNDÜK…

Son olarak, hard disklerin akıbetinin ne olduğunu, suç duyurusunda bulunup bulunmadığı ve incelemeye gönderilip gönderilmediğini öğrenmek için, son teslim edilen isim olduğunu öğrendiğimiz Merkezefendi Belediyesi’nin hukukçu Başkan Yardımcısı Fatma Atıcı Bakcan’nın yanına gittik.

22 1
FATMA ATICI BAKCAN

Aradan 16 ay geçmesine rağmen, hard disklerle ilgili bir işlem yapılmadığını, Başkan Yardımcısı Fatma Atıcı Bakcan şu sözlerle dile getirdi:

“Bülent bey, seçim sonrası bu konu bize iletildi. Bizden önce tutanak düzenlenmiş… Kayıtların neden silindiğine dair, biz de, bu işin başındaki kişilerin ifadesine başvurduk. Hard disklerle ilgili bazı firmalarla görüştük. Bize silinen kayıtların geri getirilemeyeceği bildirildi sözlü olarak. Sonrası üzerine düşmedik. Henüz daha suç duyurusunda da bulunmadık. Ama, suç duyurusunda bulunmayı düşünüyoruz…”

TUTANAĞA ULAŞTIK…

Başkan Yardımcısı Fatma Atıcı Bakcan’dan, düzenlen  iki ayrı tutanağı istedik, ama resmi evrak olduğu için veremeyeceklerini ilettiler. Bunun üzerine başka bir kaynaktan, 05.04.2019 tarihli, Destek Hizmetleri Müdürü İsmail Gökkaya imzalı ifade tutanağına ulaştık. Bu tutanakta,  02.04.2019’dan önceki kayıtların tamamen silindiğini,  ifadeyi veren teknik eleman M.Ö’nün de, kendisine talimatı geçmiş dönem Başkan Yardımcısı A. Mazıoğlu’nun verdiğini itiraf ettiği görülüyor.

WhatsApp Image 2020 08 04 at 18.12.45 3
KİMDEN, NEYİ SAKLIYORSUNUZ? 12

ŞİFRE HABER SORUYOR;

  • Bir kamu kuruluşu olan Denizli Merkezefendi Belediyesi’nin güvenlik kameralarının silinmesi, bir suç değil midir?
  • Bu suça teşvik ettiği ileri sürülen eski başkan yardımcısı ve silme talimatını uygulayanlar hakkında, suçun tespit edildiği gün itibarıyla zaman kaybedilmeden savcılığa suç duyurusunda neden bulunulmadı?
  • Dijital ortamda, silinen kayıtların, farklı laboratuvar ortamlarında geri çağrılması mümkünken, sadece sözlü ‘olmaz’ denilmesi neden yeterli görüldü.
  • Teknik olarak mümkün olmasa bile, kayıtların kurtarılamayacağını söyleyen kuruluştan, yazılı bir rapor edinme talebiniz neden olmadı?
  • Bu güvenlik kameralarının silinme nedenini, başta hukukçu Başkan Şeniz Doğan olmak üzere, merak eden tek bir belediye yöneticisi olmadı mı?
  • Başkanının ve başkan yardımcısının da hukukçu olduğu bir belediye yönetiminin, kamuya ait kayıtların, yasal olmayan bir yöntemle silinmesine neden olmak kadar, neden olanlar hakkında gerekli yasal işlemi başlatmayanların da suç işlediğini bilmemesi mümkün müdür?
  • 16 ay önce tutanaklarla tespit edilmiş bir suçun, ilgili kuruluşlara ulaştırmamak, Başkan Şeniz Doğan ve konuyla ilgilenen Başkan Yardımcısı Fatma Atıcı Bakcan’a, kamuoyunun “işlenen suça neden göz yumdunuz? Sakladığınız bir şey mi var?” sorularını yöneltme hakkı vermez mi?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...