• Güncelleme: 18:19:23 - 23 Ocak 2023
  • Yayınlama: 18:19:21 - 23 Ocak 2023

Şifre Haber tarafından geçtiğimiz yılın ekim ayında gündeme taşınan Pamukkale Üniversitesi’ndeki ‘Yabancı Öğrenci Kayıt Skandalı’ haberinden sonra, son olarak aynı konuyla ilgili 2 öğretim görevlisi, 1 şube müdürü ve 2 memurun açığa alındığı ileri sürüldü.

NE OLMUŞTU?

Şifre Haber’in konuyla ilgili ilk haberinde, Türkiye genelinde yaşanan ve yabancı uyruklu öğrencilerin, bazı çetelerin üniversitedeki bağlantıları aracılığıyla dolandırıldıkları yönündeki somut iddialar ulusal basında bomba etkisi yaratmış, aynı sürecin Pamukkale Üniversitesi kayıt işlemleri sırasında da yaşandığını, bunun farkına varılır varılmaz kayıt iptali yoluna gidildiği ve YÖK tarafından soruşturma başlatıldığı duyurulmuştu.

PAÜ’lü yetkilileri ise bu yaşananlar üzerine ‘2. Yerleştirme sonuçlarında teknik arıza nedeniyle, hataların ortaya çıktığı’ yönünde bir gerekçe öne sürerek kayıtları iptal etmiş, adeta iddiaların ciddi boyutlarda olduğunun sinyallerini vermişti.

YABANCI OGRENCIBANNER
BU KONUYLA İLGİLİ İLK HABERİ OKUMAK İSTERSENİZ, YUKARIDAKİ GÖRSELE TIKLAYABİLİRSİNİZ…

SORUŞTURMA, AÇIĞA ALINMALARI GETİRDİ…

Pamukkale Üniversitesi’nde 2022/2023 akademik yılı için yabancı öğrenci alımları gerçekleştirilirken ikinci ek yerleştirmede para ve nüfuz kullanılarak öğrencilerin adil olmayan bir şekilde kaydedildiği yönündeki iddiaların boyutu giderek büyümeye başladı.

Öne sürülen suçlamalarla ilgili PAÜ’de geniş çaplı bir soruşturma başlatıldı. Bu soruşturmalar devam ederken, gelinen son aşamada ise A.Ş.Ç.(Öğretim Görevlisi), A.T.(Öğretim Görevlisi), N.A.H.(Şube Müdürü), D.Ö.(Memur), F.S.(Memur) isimli kişilerin açığa alındığı yönündeki haberler, üniversite çevrelerinde konuşulmaya başlandı.

AÇIĞA ALINANLAR, GÜNAH KEÇİSİ Mİ?

Öte yandan açığa alınan görevlilerden daha çok, sisteme girme yetkisi olan bu görevlilerin üzerinde baskı kuran yöneticilerin suçlu olduğu, hatta baskı yüzünden istifa eden veya baskıyı kabul etmeyip başka görevlere gönderilen görevlilerin şifreleriyle, başkalarının giriş yaparak usulsüzlüklere fırsat verildiği de ileri sürüldü.

BU GÜNLERE NASIL GELİNDİ?

İddialara göre ikinci ek yerleştirmeler bittikten sonra alınan öğrencilerin kayıtlarının silindiği ve Ankara merkezli bir eğitim danışmanlığı firmasının nüfuzlu kişileri devreye sokarak danışmanlık hizmeti verdiği öğrencileri PAÜ’ye aldırdı.

Kayıtları silinen çok sayıda yabancı uyruklu öğrencinin mağdur olduğu ve ülkelerine dönmek zorunda kaldıkları belirtilirken, Pamukkale Üniversitesi, teknik arızayı gerekçe göstererek kayıtların iptali dışında bu güne kadar iddialarla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

PAU LOGO

Türkiye, başta Türk Cumhuriyetleri ve Afrika ülkeleri olmak üzere dünyanın her yerinden binlerce öğrenciye eğitim imkânı sağlıyor ve her yıl yabancı öğrenci kontenjanlarını biraz daha artırıyor.

Artan kontenjanlar üniversiteler için daha fazla tanıtım çalışmaları ve fuarlara katılım gerektirirken, bu noktada eğitim danışmanlığı veren şirketler devreye girerek üniversitelerin bu kontenjanları daha kolay doldurmalarına yardımcı oluyor.

Geçtiğimiz birkaç yıla kadar yabancı öğrencilerin açılan kontenjanlara girebilmeleri için ya uluslararası geçerliliği olan sınavları geçmiş olmaları gerekiyor ya da üniversitelerin kendi yapmış oldukları sınavları kazanmaları gerekiyordu.

Fakat son yıllarda diploma notuyla da alımlar yapılmasının önü açıldı ve bu durumun farklı bir rant kapısı haline dönüşmeye başladı.

Eğitim danışmanlığı veren şirketlerin yabancı öğrencileri birtakım bağlantılar yoluyla üniversitelere yerleştirdiği ve bu sayede kazanç elde ettikleri iddiaları dillendirilmeye devam edilirken, yabancı öğrencilerin de özellikle tıp ve diş hekimliği bölümlerine yerleşmek istedikleri ifade ediliyor.

—————-

ŞİFRE HABER DİYOR Kİ…

Pamukkale Üniversitesi’ni yönetenleri, gelinen aşamada kaç yabancı uyruklu öğrencinin mağdur edildiğini veya hak etmediği halde kaç öğrencinin kaydının gerçekleştiğini bir an önce kamuoyunu ile paylaşmaya davet ediyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir