• Güncelleme: 21:14:23 - 7 Ekim 2022
  • Yayınlama: 20:54:18 - 7 Ekim 2022

Türkiye genelinde yaşanan ve yabancı uyruklu öğrencilerin, bazı çetelerin üniversitedeki bağlantıları aracılığıyla dolandırıldıkları yönündeki somut iddialar, ulusal basında bomba etkisi yaratırken, aynı sürecin Pamukkale Üniversitesi kayıt işlemleri sırasında da yaşandığını, bunun farkına varılır varılmaz kayıt iptali yoluna gidildiği ileri sürüldü.

İLK OLARAK DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİNDE PATLADI…

Yabancı öğrencileri büyük kazanç kapısı haline getirerek, adeta garantili kayıt kabul sistemini devreye sokan çete üyeleri, üniversitelerde bağlantıya geçtikleri görevliler sayesinde sistemi yürüttükleri belirtildi.

Bu konuyla ilgili ilk skandalın patladığı üniversitelerden biri olan Dumlupınar Üniversitesi’ndeki bir akademisyen, skandalı YÖK’e şikayet etti.

Dilekçesinde yasa dışı uygulamalarla üniversite yönetiminde yer alan bazı isimleri haksız kazanç elde etmekle suçlayan akademisyen şunları yazdı:

duvar

“Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin tüm bölümleri için bir fiyat tarifesi çıkartılmış, bu fiyat tarifesi yurt dışından öğrenci getiren şirketlere gönderilerek öğrenci başı 300 dolar ile 1000 dolar arasında değişen meblağlarda para karşılığı kontenjanlar peşkeş çekilmiş. Bu şirketlere de uluslararası öğrenci başvuru sistemi üzerinden ayrı bir ‘PANEL’ açılarak kendi öğrencileri adına başvuru yapmaları, başvurunun takibini yapabilmeleri için yetki verilmiş. Bu durum fırsat eşitliği ilkesine aykırı olduğu gibi devlet görevlisi konumunda bulunan kişilerin görevlerini kötüye kullanarak çıkar elde ettiklerinin açık bir delilidir. Şirketlere sistem üzerinden verilen yetkilerin durumu üniversitenin bilgisayarları üzerinde yapılacak bir incelemeyle anlaşılabilecektir.”

PAÜ’DE DE AYNI ŞEYLER Mİ YAŞANDI?

Öte yandan bütün bu gelişmeler sonrası Pamukkale Üniversitesi’nde de buna benzer sıkıntıların yaşandığı, durumun farkına varılmasıyla birlikte bir rektör yardımcısı, yurtdışı öğrenci koordinatörü ve öğrenci işleri daire başkanının görevden alındığı veya istifaya zorlandığı iddia edildi.

KAYITLAR İPTAL EDİLMİŞ, YÖK DENETÇİ GÖNDERMİŞ, SORUŞTURMA BAŞLAMIŞ…

IPTAL PAYLASIMI1

Konuyla ilgili yaptığımız araştırmalar sonrası, bazı öğrencilerin şikayetleri üzerine YÖK tarafından denetçi gönderilerek, soruşturma sürecinin başlatıldığı, bazı öğrencilerin ise daha önce kabul edildikleri halde kayıtlarının silindiği belirtiliyor.

PAÜ’ lü yetkililerin bu yaşananlar üzerine ‘2. Yerleştirme sonuçlarında teknik arıza nedeniyle, hataların ortaya çıktığı’ yönünde bir gerekçe öne sürerek kayıtları iptal etmesi, adeta iddiaların ciddiyetini ortaya koydu.

KAYIT OLDUM, KOSOVA’DAN GELDİM, ‘İPTAL EDİLDİ’ DEDİLER…

Öte yandan internet ortamından PAÜ’ye başvuru yapan ve kabul mektubu alan yüzlerce öğrenciden biri olan Kosovalı İlkin Kala adındaki öğrenci ise “ PAÜ’ye kayıt oldum, Kosova’dan kalktım geldim. İptal edildi, dediler. Adeta şok yaşadım” diyerek şöyle konuştu:

ilkin kala
İLKİN KALA/ KOSOVALI MAĞDUR ÖĞRENCİ

“Başvuruyu internet üzerinden yaptım ve belgelerimi yükledim. Ben Kosova’da 6. Sıradaydım. PAÜ’ye bilgisayar mühendisliği için kabul mektubum geldi. Kosova’dan, Denizli’ye geldim. Kayıdımın iptal edildiğini öğrendim. Nedenini sorduğumda, bizim kayıtlarımızdan sorumlu kişinin olmadığını söylediler. Görevden mi alınmış ne… Yolsuzluk falan yapılmış. Belgelerimin incelenmesini istedim. Onu da yapmadılar. Bütün kayıtları iptal ettiklerini söylediler. Kendilerine tepki gösterdim ve dava açacağımı söyledim. Ama Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin bilgisayar mühendisliği bölümüne başvurdum. Şu anda burada okuyorum. Birçok yabancı uyruklu öğrenci mağdur ediliyor. Bu mağduriyetlerin yaşanmasına kim neden oluyorsa, hepsinden hesap sorulmalı” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir