• Güncelleme: 14:49:10 - 9 Temmuz 2020
  • Yayınlama: 14:49:10 - 9 Temmuz 2020

Halk arasında ‘ Keltepe’ olarak bilinen Seyir Tepesi’nin akıbetini bilen var mı?

Malum; başladığında takvimler 2018 yılını gösteriyordu. Pamukkale Üniversitesi sırtlarında, 405 dekarlık ormanlık alanın orman yapma gerekçesiyle yok edildiği projenin mucidi Hüseyin Gürlesin; “18 ayda bitecek, 2019’un Haziran’ına yetişecek” demişti.

2019 yılının Haziran’ı geçti. 2020 Haziran’ı da bitti. Pamukkale Belediyesi’nin “Türkiye’nin En Büyük Tematik Ormanı” sloganıyla pazarladığı Seyir Tepesi hala bitmedi!

İşin ilginç tarafı, proje uzadıkça kıymetlendi, altın fiyatlarıyla yarışır hale geldi.

2018’de 99.89 milyon TL’den ihale edilen proje; fiyat farklarıyla 110 milyon TL’ye, sonra da 147 milyon TL’ye çıktı.

260 milyon bütçeli bir belediye için (2018 bütçesiyle) 147 milyon liralık bir projenin altına girmek, belediyenin varını yoğunu oraya dökmesi anlamına gelir ki, Hüseyin Gürlesin tam da bunu yapmış! Giderayak bitmeyen şelalenin, tesislerin görkemli açılışını yaparak milyonları bir kez daha buraya gömmüş. O açılışta kurdeleyi kimlerin kestiğini hep birlikte gördük. Büyüklü küçüklü, halefli selefli herkes ordaydı. Kimse kimseye “bitmeyen tesisin nesini açıyoruz?” diye sormadığına göre, bugün de hiçbirinin şikayet etme lüksü yok.

keltepe açılış
SAHİ KELTEPE’DE NEYİ AÇMIŞTINIZ? 3

Öyle de oldu zaten…

Gürlesin’den sonra gelen Avni Örki, projede yapabildiği kadar revizyona gitti. Bazı etapları iptal ettiklerini, 27 milyon lira tasarruf sağladıklarını açıkladı.Geçtiğimiz günlerde de belediye meclisinde de 120 milyon borçlanma yetkisi aldı. 230 milyon bütçeli belediyenin, 340 milyon TL borcunun üstüne, 120 Milyon TL borç daha eklendi. Teklif AKP’li ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi,  CHP ve İYİ Partili üyeler red oyu verdi. Muhalefetin ret gerekçesi “borçla borç ödenmez..”

Ancak onları Meclis’te dinleyen yok!

Öyle olsaydı, Seyir Tepesi ve Gürlesin hakkında araştırma komisyonu kurulurdu.

Onun yerine Başkan Örki, Seyir Tepesi Projesi’nde revizyona gitmiş. Bu konuda çeşitli şayialar var; kimi kaynaklara göre; büfe satış birimleri, piknik platformları, seyir kuleleri, bordür yapılanması, taş döşemeleri, horoz kümesleri gibi kalemlerden eksiltmeler yapıldı, Paintbol alanı, gözlem kulesi, müze vitrini, çeşitli bitki heykelleri gibi kalemlerin tamamen silindiği yönünde. Fısıltı gazetesi ise bir teleferik, bir telesiye, 1’i VİP olmak üzere 2 adet restoran ve bir de başkanlık ofisinden vazgeçildiğinden söz ediyor.

Birkaç kümes bir iki platformun 27 milyon TL etmeyeceği ortada! Kaldı ki Gürlesin’in önce “Türkiye’nin En Büyük Tematik Ormanı” dediği, sonradan Millet Bahçesi adını verdiği, halkın ‘Keltepe’ yakıştırması yaptığı Seyir Tepesi projesinin tamamı, 147 milyon TL etmez.

Elimizde benzer bir örnek var. Üstelik Gürlesin’in partilisi ve dönemdaşı Muhammet Subaşıoğlu’nun Merkezefendi Belediyesi sınırları içindeki benzer projesi Ornaz Vadisi…

2018’de hizmete giren Ornaz Vadisi sadece18 milyon TL’ye mal oldu.200 dekar alan üzerine kurulu kent ormanı18 ayda tamamlandı, bir tek ağaç kesilmedi. Doğal dokuya uyumlu olarak şekillendirildi.

Teşbihte hata olmaz derler;

200 dekarlık Ornaz Vadisi 18 milyon TL’ye mal olduysa, 400 dekarlık Seyir Tepesi de diyelim 48 milyon TL olsun!

Bilemedin 68 milyon TL olsun…

Ama asla 147 milyon TL değil. Yarısı revize edilmiş haliyle 120 milyon TL hiç değil!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...