• Güncelleme: 22:27:34 - 24 Nisan 2020
  • Yayınlama: 22:27:34 - 24 Nisan 2020

Haber Türk TV’de, Afşin Yurdakul’un hazırlayıp sunduğu HT 360 programına katılan, ABD/New York MEF Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof Dr. Onur Başer, il bazında corona mücadelesine yönelik yaptıkları çalışmanın sonuçlarını açıklarken, sıkışıklık indexine göre Denizli’nin çok başarılı bir il olduğunu ve Denizli deki sağlık çalışanlarının, bu nedenden dolayı da kutlanması gerektiğini söyledi.

Prof Başer yaklaşık bir ay önce yaptıkları bir çalışmanın sonuçlarını açıklamıştı. Bu çalışmanın sonuçlarına göre sıkışıklık indexine göre Türkiye ‘de  en riskli illerini sırasıyla İstanbul, İzmir Ankara’nın ve riski en düşük ilin ise Tunceli olduğunu; ilçe bazlı olarak İstanbul Bağcılar’ın, Ankara  Keçiören’in yüksek riskli ilçeler içerisinde yer aldığını açıklanmıştı. Daha sonra Sağlık Bakanlığı tarafından illere göre vaka dağılımı açıklandığında ise, Prof. Dr. Başer’in sonuçlarının, bu çalışma ile uyumlu olduğu görülmüştü.

DENİZLİ EN BAŞARILI İLLERİN BAŞINDA…

Haber Türk TV’nin programına, Amerika’dan canlı olarak katılan Prof. Dr. Başer, yeni açıkladıkları sonuçların önceki çalışmanın devamı niteliğinde olduğunu belirterek şunları söyledi:

“ Her ildeki vefat verilerini sıkışıklık indexi ile karşılaştırarak e-devlet sonuçlarına göre inceledik. e-devlet üzerinden 10 il hakkında  veri alabiliyorsunuz. Antalya ve Diyarbakır’ı sağlıklı veri alamadığımız için dışarıda bıraktık. 8 ili inceledik. (Denizli, Bursa, Konya, Kocaeli, İstanbul, Malatya, Maraş ve Sakarya) Bu illerde 25 Mart-22 Nisan arasında günlük olarak 2017-2018-2019-2020 vefat verilerini inceledik. Başlangıç olarak 25 Martı almamızın nedeni, Türkiye’de ilk vaka görüldükten 15 gün sonra olmasıdır. Bu verilere baktığımızda bazı illerin çok başarılı olduğunu ve bazı illerinde iyi bir sınav vermediğini görüyoruz. Örneğin Denizli çok başarılı bir il olarak görünüyor.”

KUTLAMAK GEREKİYOR…

Grafiklerle her ilin sonuçlarını da ayrı ayrı ele alarak anlatan Prof. Dr Başer;  Denizli’nin 65 yaş üstü nüfus oranı yüksek olmasına rağmen, elde edilen sonuçların çok başarılı olduğunu söyledi. Bu dönemde il üstüne corona yükü binmesine rağmen, vefat sayılarında önceki yıllara göre istatistik olarak farlılık görülmediğini belirten Prof. Dr. Başer “Denizli yaş açısından riskli olmasına rağmen, güzel bir seyir arz ediyor. Bu nedenle Denizli’deki sağlık çalışanlarını kutlamak gerekiyor” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...