• Güncelleme: 13:57:04 - 11 Haziran 2022
  • Yayınlama: 13:57:03 - 11 Haziran 2022

Şifre Haber ve Yazarı Seval Uysal tarafından defalarca gündeme getirilen, Denizlispor’un eski başkanı Ali Çetin’e ait arsanın, 5 kattan 10 kata çıkarılmasına yönelik Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin ve Başkan Zolan’ın ısrarlı imar planı değişikliği, mahkeme tarafından iptal edildi.

İMAR İZNİ BİR GECEDE 5’TEN 10 KATA ÇIKARILMIŞTI…

Denizlispor Kulübü Eski Başkanı Ali Çetin’in Merkezefendi Belediyesi Bereketler Mahallesi’nde yaptıracağı otel için imar değişikliği 17.2.2020’de Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelmiş, 167 sayılı meclis kararıyla kat artırımı bir gecede  5’den 10’a çıkarılmıştı. 

alicetin
ALİ ÇETİN/ DENİZLİSPOR ESKİ BAŞKANI

Ali Çetin’e ait “Çetin İnşaat Malzemeleri Limited Şirketi’nin M22a21a-3b pafta 7959 nolu parsel üzerindeki imar değişikliği talebi  daha önce Merkezefendi Belediye Meclisi’nin 2 Şubat’taki oturumunda görüşülmüş, burada reddedilerek Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 17 Şubat’taki toplantısında 40’a karşı 22 oyla kabul edilmişti.

İTİRAZ EDİLDİ, AMA BAŞKAN ZOLAN ORALI OLMADI…

13. 3. 2020’de askıya çıkarılan karara Mimarlar Odası ve TMOBB İl Koordinasyon Kurulu itirazda bulundu. En fazla 5 katlı yapıların olduğu bölgede 10 katlı yapıya izin verilemeyeceği belirtilen itiraz dilekçesinde plan bütünlüğüne dikkat çekilerek şöyle dendi:  “Plan değişikliğine konu olan parsel mevcut 1\1000 uygulama imar planında E:1.50\ En çok: 5 kat\TAKS:0.40 geçemez yapı şartında “Ticaret+Konut Alanı” olarak planlıdır. İlgili meclis kararıyla alınan “parselin tamamı kullanılarak sadece ‘Otel’ yapılması halinde kat adedi en çok 10 kat” plan notunun eklenmesi, bu parseli çevreleyen 2-4 ve 5 katlı yapı yoğunluğunun yer aldığı bölgede plan bütünlüğüne aykırılık olacak ve silueti bozacaktır.”

CETIN ITIRAZ

Tüm itirazlara rağmen ne yazık ki Başkan Zolan Yönetimindeki Denizli Büyükşehir Belediyesi bu itirazı reddetti ve ısrarını sürdürdü.

MİMARLAR ODASI PEŞİNİ BIRAKMADI VE…

Denizli Büyükşehir Belediyesi Yönetiminin tüm ısrarlarına rağmen, TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi Yönetimi, konuyu mahkemeye taşımış, Eski Başkan Serdar Alayont döneminde ilk etapta yürütmeyi durdurma kararı almış, yeni işbaşı yapan yönetimde bu sürecin takibini sürdürerek kamu çıkarına aykırı imar planı değişikliğine karşı mücadelesini sürdürmüştü.

Bütün bu çabalar nihayet sonuç verdi ve Denizli İdare Mahkemesi, Denizli Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan imar planı değişikliğini tamamen iptal etti.

Ve Mimarlar Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu, bu sevindirici haberi bir basın açıklaması yayınlayarak şu şekildi duyurdu:

“Kamuoyuna duyuru…

İlgili meclis kararlarına yapmış olduğumuz yazılı itirazlarımızın reddedilmesinin ardından ilgili 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ve dayanağı olan 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Plan değişikliğine karşı kurumumuzca Denizli İdari Mahkemesine başvurularak, söz konusu planların iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne dava açılmıştır.

Denizli İdare Mahkemesinin dava hakkında geçtiğimiz ay almış olduğu karar ile; davaya konu imar planı değişiklikleri ile getirilen fonksiyon değişikliğinin tek ada tek parselde yapılan ve genel plan kararlarından bağımsız noktasal bir değişiklik olduğu, bölgedeki genel alan kullanım kararının “konut alanı” olduğu, fiili durumda bölgedeki yapılaşmanın büyük oranda tamamlandığı, plan değişikliğinin plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü bozduğu, plan değişikliği yapılmasında kamu yararının, teknik ve nesnel gerekçelerin bulunmadığı, plan değişikliği ile eklenen “Turizm” fonksiyonunun ve yapılaşma koşullarının bölgenin yerleşim özellikleri, dokusu ve kimliğine uygun olmadığı, bina yüksekliğinin yakın çevresinin siluetini olumsuz etkileyeceği, anılan nedenlerden dolayı imar planı değişikliğini zorunlu kılan nedenlerin bulunmadığı, plan değişikliği ile “Ticaret- konut alanı” karma kullanımına eklenen turizm fonksiyonunun bölge ve çevresi için uygunluğuna ve gerekliliğine ilişkin analiz, etüt ve araştırmaların yapılmadığı görüldüğünden, uyuşmazlığa konu imar planı değişikliklerinin imar mevzuatına, kamu yararı ve hizmet gereklerine, planlama esasları ve şehircilik ilkelerine uygun olmadığından, ilgili imar plan değişikliklerinin hukuka uygun bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Ayrıca, açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, mahkeme tarafından Denizli İdare Mahkemesi 07.10.2021 ve İzmir İdare Mahkemesi 25.11.2021 tarihli yürütülmesinin durdurulmasına kararının ardından 25.04.2022 tarih ve 2022/708 tarihli karar ile plan tamamen iptal edilmiştir.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi olarak, kent suçlarına ve özellikle kamu yararına ve planlama ilkelerine aykırı imar planı değişikliklerine karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeye devam edeceğimizi siz değerli kamuoyuna saygıyla bildiririz.”

BU KONUYLA İLGİLİ İLK HABERİ OKUMAK İSTERSENİZ AŞAĞIDAKİ GÖRSELE TIKLAYABİLİRSİNİZ…

WhatsApp Image 2020 09 26 at 12.35.23 1
Yargı, Zolan'ın ‘VİP Plan Değişikliği’ni İptal Etti… 5

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir