• Güncelleme: 15:03:00 - 27 Eylül 2021
  • Yayınlama: 15:03:00 - 27 Eylül 2021

İçlerinde, Denizli’nin yakından tanıdığı doğa sevdalısı ve ‘Adım Adım Denizli’ kitabının yazarı Diş Hekimi Okan İlhan’ın da bulunduğu bir avuç doğa aşığı, tam da Dünya Turizm Günü’nde Dünyaca ünlü Karya Yürüyüş Parkuru’nu arşınlayarak, hem parkurun yok olmaya yüz tutmuş işaret noktalarını yenilediler hem de kapanmaya yüz tutmuş kısımları temizlediler.

WhatsApp Image 2021 09 27 at 13.54.29 1
OKAN İLHAN

Konuyla ilgili bir makale kaleme alan doğa dostu, Diş Hekimi Okan İlhan’ın yazısını, aşağıda okuyabilirsiniz:

İnsanlar, doğadan kopuk kent ve iş yaşamının stresinin olumsuz etkilerini azaltmak için doğaya dönüyorlar.  Deniz, kum, güneş ,tatil seçeneğinin yanı sıra hafta sonu ya da uzun soluklu doğa yürüyüşlerini içeren tatil türleri giderek yaygınlaşıyor. Doğa turizmi, turizm endüstrisinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Yapılan analizlere göre turizm gelirleri içinde doğa turizminin oranı yaklaşık % 35. Buna karşın dünyada Covid Salgını öncesinde turizm sektörü yıllık % 4-7, doğa turizmi ise % 20-30 büyüme göstermiş olması doğa turizminin önemi ortaya çıkarmaktadır.

WhatsApp Image 2021 09 27 at 13.54.29

Günümüz doğa turizminin içinde yer alan doğa yürüyüş parkurları son yıllarda giderek artan biçimde ilgi çekiyor.  Üstelik bu popüler turizm etkinliğinin yolları üzerinde antik kentler, değişik doğal güzellikler vb. eklenirse daha da ilgi çekici oluyor. Dünyanın en güzel doğa yürüyüş parkurları  arasında Türkiye’den de doğa yürüyüşü parkurları  yer alıyor. Örneğin Antalya ve Muğla illerimizde yer alan Likya (535 km.) ve Karya (850 km.) yolları. Uzun mesafeli bu doğa yürüyüş rotaları köylerden, antik kentlerden, ormanlardan, koylardan geçiyor. Genelde tek seferde yürümek tercih edilmiyor. Günlük yada iki-üç günlük bölümler halinde keyifli bir şekilde yürünebilir. Geniş alana yayılan yürüyüş yolları üzerinde farklı konaklama seçenekleri olduğu gibi, doğa ile iç içe çadırla yıldızlar altında kalınabilir. Doğaseverlere yardımcı olmak için yürüyüş yolları, patikalar yönlendirmeyi sağlayacak kırmızı-beyaz renklerle işaretlenmiş ve kavşak noktalarında yönlendirme levhaları yerleştirilmiştir.

9

Denizli açısından deneyimli dağcıların bildiği çok sayıda yürüyüş parkuru bulunuyor. (Örn. Honaz Dağı, Karcı Dağı, Çivril Akdağ yürüyüş parkurları vb.) Çevre illerden gelen dağcılar  bu parkurlarda dağların zirvelerine doğru yürüyüş yaparlar. Ancak bu yürüyüş parkurlarında yürüyüşçüleri yönlendirmek amacıyla herhangi bir işaretleme mevcut değildir. Bu doğa yürüyüş rotalarının işaretlenmesi ve tanıtımının yapılması Denizli’nin turizm potansiyelini artıracaktır.

T8uristin bir yere bağlı kalması yerine, ilgisini çekecek birçok seçeneğin birlikte sunulması sonucu ekonomik anlamda daha fazla zaman ve para harcaması sağlanabilir.  Ayrıca turizm etkinliğinin yaz aylarının dışında yılın diğer zamanlarında da sürmesi sağlanır. Karya ve Likya yolları; yaz aylarında kavurucu sıcakların etkisiyle tercih edilmiyor. Üstelik bu yıl orman yangınları nedeniyle yaz aylarında orman alanlarına giriş yasaklandı.  Önümüzdeki yıllarda yangın mevsiminde bu yasakların sürmesi doğaldır. Bu nedenle en ideal zaman ilkbahar, sonbahar veya kış mevsimleri. Canlanan doğanın uyanışına tanık olmak için ilkbahar günlerini veya yeşilden sarıya doğanın tüm renklerini seyretmek için sonbaharı tercih edebilirsiniz. Tüm bu faydalarının yanı sıra farkındalığı artırarak doğal/kültürel tüm değerlerin korunması ve sahip çıkılması bilincini yaygınlaştırır.

835 km. uzunluğundaki Karya Yolu; Bozburun ve Datça yarımadaları, Gökova Körfezi, İç Karya ve Muğla çevresi bölümleri olmak üzere beş bölümden oluşuyor. Doğanın tam kalbinde yer alan yürüyüş parkuru yeşille mavinin birbirine karıştığı doğal güzellikler içinden geçiyor. Bir yanda denizin sonsuz mavisi; diğer yanda yemyeşil ormanlar uzanıyor. Doğal güzelliklerin yanı sıra tarihe tanıklık eden antik şehirler bulunuyor.

2 2

Düzenli aralıklarla bakım yapılmazsa bitkiler büyüdükçe patikaları kapatıyor, geçit vermiyor; yönlendirmek amacıyla yapılan boyalar siliniyor. Büyüyen dikenli sarmaşıklar ve diğer bitkiler yürüyüşçüler için tehlike oluşturuyor.  Datça Spor Doğa Kültür Grubu üyeleri ile birlikte hafta sonu Karya Yolu’nun Datça yarımadası bölümünde ıslah çalışmalarına katıldım. Grup üyeleri Datça Kaymakamlığı’nın izniyle, Fitness Hocası ve Hakemi Ali Özdeveci liderliğinde, ekipler halinde aşama aşama, yürüyüş parkurlarında kapanan patikaları temizleyerek ve silinmeye başlayan işaretleri belirginleştirip boyayarak ıslah çalışmalarını sürdürüyor. Doğaseverlerin herhangi bir maddi beklenti olmaksızın tümüyle gönüllülük esasına dayalı, üstelik kullanılan boya ve malzemelerin ücretini imece usulü ile kendi aralarında topladıkları paralarla gerçekleştiriyorlar. Ne kadar takdir edilse az. Ancak doğaseverlerin gönüllü çabaları nereye kadar?

5     

Ülkemizin turizm potansiyelinin geliştirilmesi; turizmin çeşitlendirilmesi için; doğada ayak izinden başka bir şey bırakmayan doğa turizmi Kültür Turizm Bakanlığı, yürüyüş parkurları üzerindeki Büyükşehir Belediyeleri, İlçe Belediyeleri korumak, geliştirmek, tanıtmak üzere önlemler almalıdır. Örneğin konaklama noktalarında çadır kamp alanları belirlenip düzenlenebilir. Doğa yürüyüşü parkurlara resmi kayıtlara alınmalıdır. Resmi kayıtlara alınan bu turizm rotaları koruma altına alınmalıdır. Yürüyüş rotaları üzerinde her geçen gün azalan ve betona yenik düşen doğal güzelliklerin olduğu gibi korunması hedeflenmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir