• Güncelleme: 15:40:23 - 17 Nisan 2022
  • Yayınlama: 15:24:17 - 17 Nisan 2022

Elde edilen istatistiki sonuçlar, meydana gelen kazaların oluş şekli ve uzmanların değerlendirmelerine göre, Denizli trafiği için büyük önemi olan ve halk arasında ‘Askeri Yol’ olarak bilinen Ali Aygören Bulvarı, çok ciddi bir tehlikeyi bünyesinde barındırıyor.

HER YIL ONLARCA İLGİNÇ KAZA OLUYOR…

Yaz kış, yağmurlu veya güneşli gün ayrımı, özellikle de hiçbir neden olmadan bu yolda seyreden araç sürücülerinin, tek taraflı araç kontrolünü kaybetmesi nedeniyle duvarlara, refüjlere veya yanında seyreden diğer araçlara çarpması yüzünden, halk arasında bu yolun adı neredeyse ‘lanetli yol’a çıkmak üzere…

WhatsApp Image 2022 04 16 at 14.52.25 2
Bu Haberi Dikkate Almamanız, Hayatınıza Mal Olabilir… 7

72 KAZA, 26 YARALI…

Son birkaç yıl içerisinde Ali Aygören Bulvarı’nda (Başak Kavşağı ile Tiyatro Kavşağı arasında) meydana gelen toplam 72 kazada, 26 kişinin yaralandığı kayıtlara geçerken, bu kazaların büyük bir bölümünün aniden ortaya çıkan direksiyon kontrolünün kaybedilmesinden kaynaklandığını, bunların çok az kısmının ise yerin kaygan olması veya aşırı sürat gibi nedenlere bağlandığı belirtildi.

BİRDEN KONTROLÜMÜ KAYBETTİM…

Bu yolda kaza yapan sürücülerin büyük bir bölümü, “ Hızım düşük, yollar ıslak değildi. Birden aracım savrulmaya başladı; direksiyon kontrolümden çıkınca duvara, refüje veya yanımdan geçen araca çarparak durmak zorunda kaldım” şeklinde durumu izah etmeye çalışırken, kaza anlarında zeminin ıslak ve aşırı süratli olunmaması gibi nedenler, başka ihtimallerin de değerlendirilmesini zorunlu kıldı.

WhatsApp Image 2022 04 16 at 14.52.25 3
Bu Haberi Dikkate Almamanız, Hayatınıza Mal Olabilir… 8

ACABA MÜMKÜN MÜ?

Ali Aygören Bulvarı’nda yaşanan kazaların, bölgede yoğunlaşan baz istasyonları ve elektro manyetik sinyaller yayan sistemlerden de kaynaklanabileceği yönündeki iddiaları, Şifre Haber olarak araştırdık.

İlk iş olarak, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga Tekniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Mikrodalga Haberleşme Sistemleri ve Pasif Devre Elemanları Tasarımı konularında Türkiye’nin önemli otoritelerinden biri olan Prof. Dr. Ceyhun Karpuz’a, aşağıdaki soruları ilettik:

WhatsApp Image 2022 04 16 at 14.52.22 4
PROF. DR.CEYHUN KARPUZ/PAÜ ÖĞRETİM ÜYESİ

“Sevgili Hocam…

Konuştuğumuz konuyla ilgili sorularımı iletiyorum… Şimdiden katkılarınız için çok teşekkür ederim…

Askeri Yol olarak bilinen, Ali Aygören Bulvarı’nda sürücüler hiçbir görünür neden olmadan araç kontrollerini kaybetmekte ve kazalar olmaktadır…

Bu nedenle…

1-      Adı geçen yolun askeri güvenlik nedeniyle jammer cihazı kullanıldığı belirtilmektedir. Ayrıca bulvarın Gerzele çıkışı noktasında çok yoğun antenlerin olduğu baz istasyonu bulunmaktadır. Meydana gelen kazaların elektro manyetik dalgaların, araçları etkilemesinden kaynaklanıp kaynaklanmayacağı…

2-      Etkilemesi mümkünse, bu etkileşimin araçları etkileme ihtimali nedir?

3-      Nasıl bir etkileşim sonucu araçlar teknik olarak sorun yaşayabiliyor.

4-      Sürücülerin, bu bölgeden geçerken kendi çaplarında tedbir almaları mümkün müdür? Mümkünse ne yapılmalıdır.

5-      Yetkililere, bu konuda ne gibi tedbir almaları önerilebilir…”

PROF. DR. KARPUZ: ETKİLENME RİSKİ ÇOK YÜKSEKTİR…

Şifre Haber’in konuyla ilgili sorularına büyük bir titizlikle cevap veren Prof. Dr. Ceyhun Karpuz, gelişen teknolojiye bağlı olarak günümüz araçlarının büyük bir çoğunluğunun sürücü yardım sistemlerine (ADAS: Advanced Driver-Assistance Systems) ve İSYS: (İleri Sürücü Yardımcı Sistemleri) sahip araçlardan oluştuğunu önemle vurgulayarak, iddiaların gerçeklik oranının yüksekliğini şu sözlerle dile getirdi:

WhatsApp Image 2022 04 16 at 14.52.25 1
Bu Haberi Dikkate Almamanız, Hayatınıza Mal Olabilir… 9

Halk dilinde aracın beyni diye ifade edilen merkezi kontrol birimi ve bu beyin tarafından yönetilen Elektromanyetik Algılamanın (EMA) sistemleri, Ortamdaki Elektromanyetik Dalgalar (EMD) yayan sürücüye ait mobil cihazlar (cep telefonu, akıllı bileklik, bluetooth kulaklık vb.), farklı operatörlere ait dış ortamdaki GSM baz istasyonları (3G, 4.5G ve 5G ve ötesi), askeri ya da güvenlik amaçlı kullanılan Jammerlar, uydu haberleşme sistemleri, enerji iletim hatları, Wireless sistemler ve diğerleri diyebileceğimiz birçok harici sinyal yayan elektronik kaynaklardan etkilenme riski çok yüksek olan sistemlerdir.”

SÜRÜCÜLER DİKKAT ETMELİ, YETKİLİLER ÖLÇÜMLERİ AKSATMAMALI…

Gelinen aşamada, teknolojiden kopuk bir yaşam sürme şansımızın oldukça azaldığına da dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhun Karpuz, sürücülerin ve yetkililerin alacakları bazı tedbirlerle risk oranının yok edilemeyeceğini ama düşürülebileceğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

WhatsApp Image 2022 04 16 at 14.52.22
Bu Haberi Dikkate Almamanız, Hayatınıza Mal Olabilir… 10

 “ Araç kullanırken, araç içindeki harici elektronik cihaz sayısını azaltmaya ve sürüş esnasında devre dışı bırakmaya özen göstermeliyiz. Özellikle askeri bölgelerden ve baz istasyonu yoğun yollardan geçerken, hızımızı azaltmaya ve dikkat seviyemizi yükseltmeye çalışmalıyız. Ayrıca İlgili makamlarca kritik ortamlarda elektromanyetik alan seviyeleri bağımsız kuruluşlar tarafından periyodik olarak ölçülmeli ve ilgili seviyelerin belirlenen seviye altında olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Yukarıda kısaca açıklanmaya çalışılan teknik bilgiler dikkate alındığında, bahsedilen olası çözümlerin uygulanmaması durumunda Askeri yol olarak bilinen Ali Aygören Bulvarı gibi yollarda, Elektro Manyetik Dalga Etkileri sonucu oluşabilecek kazaların meydana gelmesi kaçınılmazdır.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir