• Güncelleme: 10:41:15 - 6 Nisan 2020
  • Yayınlama: 10:41:15 - 6 Nisan 2020

Denizli Sanayiciler ve İşadamları Derneği Başkanı (DESİAD) İ. Okan Konyalıoğlu, adeta bir manifesto niteliğindeki açıklamalara imza attı. Yayınladığı basın bülteninde, ihracattaki azalmaya, istihdamdaki ciddi risklere ve şirketlerin psikolojisinin bozulmaya başladığına dair önemli açıklamalarda bulunan Konyalıoğlu “Yaşayarak değil, öngörerek yolumuza devam etmek zorundayız” dedi.

DESİAD Başkanı İ. Okan Konyalıoğlu’nun yayınladığı basın açıklamasının tam metni ise şöyle:

Covid-19 etkisiyle iç ve dış talep önemli oranda azalmış, bazı sektörler durma noktasına gelmiş, Mart ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre % 17,81 azalmış, işletmelerin istihdamı koruma becerisi kırılma noktalarına yanaşmıştır.

Kapasiteyi düşürmek veya üretimi durdurmak zorunda kalan işletmeler kısa çalışma ile hayatta kalma ve istihdamı koruma mücadelesi vermektedir. Bu süreçte gelir yaratılamamakta, alacaklar tahsil edilememekte, giderler ise artmaya devam etmektedir. Bir sonraki aşamada işletmelerin nakit akışlarındaki bozulmaların zincirleme etkisiyle istihdam kayıpları başlayacak, işletmeler hayatta kalma mücadelesine gireceklerdir.

En olumlu senaryoda bile virüsün yayılma hızı Haziran ayında azalacak, yaraların sarılması ve normale dönme süresi ise yılın son çeyreğinde veya 2021 yılı başına olabilecektir. Bu sürecin yıkıcı etkilerini aza indirmek için vergi ertelemelerinden finansmana erişime, KGF, Eximbank, KOSGEB gibi ilave desteklerden istihdamda sürekliliğin sağlanmasına kadar büyüklü küçüklü birçok kolaylık getirilmiştir. Ancak; etkileri itibarıyla bir savaş niteliğindeki bu mücadelede hayatta kalmak, istihdamı korumak ve savaşın müteakip etkilerini azaltabilmek için mevcut vergi, SGK, idari para cezaları gibi borçların faizlerinin silinerek yeniden yapılandırılmasının, yeni dönemde oluşacak vergilerin (KDV, kurumlar vergisi vb.) belli süre ve esaslarda hibe edilmesinin, elektrik, su ve doğalgaz ödemelerinin Temmuz ayına kadar alınmamasının, teşvik ve destek iadelerine öncelik verilmesinin,SGK ödemelerinin yılsonuna kadar ötelenmesinin ivedilikle hayata geçirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

indir
BU SÖZLERE KULAK VERİN! 3

Hayatın alışılmış tüm öğelerini yıkarak değiştiren bu virüsle birlikte toplum psikolojisi derinden etkilenmiş, belirsizlikten beslenen kaygı sadece bireylerin değil, şirketlerin psikolojisini de bozmaya başlamıştır. Covid-19’a karşı bu zor mücadelede son günlerde yaşanan politik gerginlikler reel sektörün psikolojisini daha da bozmaktadır.

Sağlık çalışanlarımızın özverili çalışmalarına rağmen virüsün yayılma hızı nedeniyle vaka sayımız ve kaybettiklerimiz katlanarak artmaktadır. Bu nedenle, bilim insanlarının uyarılarının dikkate alınarak 04 Nisan 2020 tarihinden itibaren uygulanan yeni tedbirler çok olumlu karşılanmıştır. Buna rağmen; diğer ülkelerin verisi ile yapılacak basit simülasyonlarla kendi ülkemizde haftalar sonrasını öngöremez isek film gibi seyrettiklerimiz maalesef yakında bizim gerçeklerimiz olacak. Bunu engellemek için, yaşayarak değil uygun projeksiyonlar yaparak belirlenecek ilave tedbirlerin alınması zorunludur. Aksi halde, virüsün bu yayılma hızı ve işletmelerde çalışan kesimin hareketliliği nedeniyle daha fazla vaka, daha fazla ölümler olacak, enfekte olan fabrika çalışanlarından dolayı işletmeler karantina nedeniyle kapanacak ve bu kapanışlar eş zamanlı gerçekleşmeyeceği için gecikmiş tedbirlerin anlamı kalmayacaktır.

Şimdi; birlik ve beraberlik içerisinde, ekonomi ve sağlıkta gerekli tüm tedbirlerimizi yaşayarak değil öngörerek almak ve öncelikle hayatta kalmak zorundayız. Sonrasında, yaraların sarılması ve iyileşme sürecini en hızlı şekilde atlatarak, iç ve dış piyasada bekleyen taleplerle birlikte Türkiye çok önemli bir atılım yapacak ve küresel oyuncu olarak büyümesine devam edecektir.

Saygılarımla…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...