• Güncelleme: 12:48:14 - 5 Eylül 2022
  • Yayınlama: 12:48:13 - 5 Eylül 2022

Denizli Çardak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Okan Konyalıoğlu, Eylül ayı itibarıyla elektrik ve doğalgaza yüzde 50 oranında zam yapılmasının sanayiciyi büyük sıkıntı içine soktuğunu belirterek “Bu zamlar, yatırım yapma iştahımızın ötesinde şu anda ticaret yapma iştahımız bile azaltmıştır” diyerek tepki gösterdi.

Bu dönemde her zamankinden daha çok üretime, yatırıma ve istihdama ihtiyaç duyulduğunu da önemle vurgulayan Konyalıoğlu, yayınladığı yazılı basın açıklamasında tepkisini ve taleplerini şu şekilde dile getirdi:

SAĞLIKLI DÜŞÜNEMEZ DURUMA GELDİK…

Son dönemde enerji başta olmak üzere sanayicinin bütün girdi maliyetlerinde ciddi bir artış ve öngörüsüzlük yaşamaya başladık. Gider yapımızda sürekli hale gelen artışlar,  yüksek volatil yapı derken şimdi de elektrik ve doğalgazda Eylül ayından itibaren geçerli % 50 oranındaki zam, bizi sağlıklı düşünmekten alıkoymaya başladı. Türk Sanayicisinin hâlihazırda devam eden yatırımlarını dahi tekrar gözden geçirmesine neden olan bu zamlar, yatırım yapma iştahımızın ötesinde şu anda ticaret yapma iştahımız bile azaltmış durumda.

RESESYONUNUN ETKİSİ, DENİZLİ’DE DAHA FAZLA…

Resesyon etkisiyle özellikle Avrupa’dan gelen taleplerdeki azalış ve paritedeki problemler nedeniyle döviz bazında zaten çok ciddi fiyat baskısı yaşayan sanayici bu zamlar ile her geçen gün daha da zor duruma düşüyor. Denizli’nin ihracatçı bir şehir olması nedeniyle dünyadaki resesyonun ilimize etkisi maalesef daha da yüksek oluyor.

İhracatçı firmalarımız, enerji fiyatlarındaki bu artışlar nedeniyle yakın dönemde alınmış ve üretimi devam eden siparişlerini yönetmekte çok zorlandığı gibi, yarın ne olacağını göremediği için, azalan talebe rağmen geleceğe dönük yeni sipariş almakta da ayrı bir belirsizlik ve stres yaşıyor.  

1648877907413 elektrik dogalgaz
Çardak OSB Başkanı Konyalıoğlu: Sadece Geleceği Değil, Geçmişi de Yönetemez Olduk... 3

TİCARETİMİZ ZARA DÖNDÜ…

Bu sıkışma tekstil, metal, mermer gibi tüm lokomotif sektörlerimizde derinden hissediliyor. Çünkü yakın dönemde aldığımız uzun dönemli siparişimizi yeni yükselen girdi maliyetleri ile yapacağız. Yani bir hafta önceki maliyet hesabımız değişti. Ancak, ürün fiyatımız değişmedi. 1 ay önce, 15 gün önce aldığımız işlerde şu anda zarara dönen ticaretlerimiz olmaya başladı.

Enerjiye gelen bu zamların, tüm zorluklara rağmen ayakta durmaya çalışan sanayicilerimizin yükünü daha da ağırlaştıracağı aşikâr. Diğer taraftan bu zamların büyümeye, istihdama ve enflasyona da olumsuz yansımaları olacaktır.

HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOK YATIRIMA VE İSTİHDAMA İHTİYACIMIZ VAR…

Küresel ölçekte yaşanan Covid 19 kaynaklı pandemi krizi bitmemişken ortaya çıkan varyantların tekrar yaygınlaşması, maymun çiçeği, tedarik zinciri kırılmaları, çip krizi, Rusya-Ukrayna savaşı, ABD-Çin ilişkilerindeki tırmanmalar, Çin-Tayvan gerilimleri ve en son Çin’de yaşanan konut krizi derken bu enerji fiyat artışlarının “küresel enerji krizi” kaynaklı olduğunun farkındayız. Ancak, bu dönemde her zamankinden daha çok üretime, yatırıma ve istihdama ihtiyacımız var. Sanayicimizin dış pazarlarda rekabet gücünü zorlayan, üretim ve fiyat politikalarında sıkıntılara neden olan bu zamların Devletimiz tarafından yeniden değerlendirilmesi ve karar vericilerimizin Türk Sanayicisinin önünü açacak pozisyon alması gerektiğini değerlendiriyorum.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir