• Güncelleme: 22:12:53 - 19 Mart 2023
  • Yayınlama: 21:49:06 - 19 Mart 2023

Seval UYSAL/HABER

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılında aldığı kararın acısı yeni çıktı. Denizli Büyükşehir Belediyesi 2018 yılında Gökpınar Baraj çevresinde 350 dönümlük alanı kapsayan rekreasyon alanı için plan tadilatı yaptı.

İçinde kır düğün salonları, restoranlar, kafeler, tematik parklar, su sporlarının yapılacağı alanlarla hayvanat bahçesinin bulunduğu projeyi kapsayan plan tadilatı  Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliğiyle geçti.

Meclis kararının ardından çalışmalar başladı, Gökpınar Barajı yakın koruma alanı içinde kalan sebze ve meyve bahçeleri, zeytin, ceviz, ayva, nar ağaçları bulunan tarım alanlarından 18. Madde uygulaması yapıldı. 350 bin metre kare alan içindeki tarlalar imara açılarak arsaya dönüştü. 10 dönüm 1 parsel sayıldı. 10 dönümün altındaki parseller ortaklaştırıldı.

KONU YARGIYA TAŞINDI…

WhatsApp Image 2023 03 18 at 18.02.21
KONU YARGIYA TAŞINDI/AVUKAT ÖNDER TULUNAY

Konuya itiraz eden bir grup vatandaş yargıya gitti. İstiklal Mahallesi’nde oturan 20 hak sahibi Denizli İdare Mahkemesi’ne Büyükşehir Belediyesi’nin Gökpınar Barajı çevresinde uyguladığı plan tadilatı ve parselasyon çalışmasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı.

Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 tarih ve 573 sayılı kararı ile; encümenin 10.12. 2020 tarihli 3566 sayılı, 22.4 2021 tarih 495 sayılı, 10. 6. 2021 tarihli 712 sayılı kararlarının iptalini istedi. Denizli İdare Mahkemesi’nde açılan dava, İzmir Bölge Mahkemesinde devam ediyor.

BELEDİYE VATANDAŞA TEBLİGAT YAPMADI…

Dava avukatı Önder Tulunay, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin plan tadilatı ve parselasyon çalışmasının hukuka aykırı ve keyfi yaptığını ileri sürerek müvekkillerine tebligat yapılamadığını ve zamanında itiraz etme haklarının elinden alındığını savundu.

Tulunay şöyle konuştu: “15.05.2018 tarihli 573 sayılı Meclis kararı ile tarım arazisi olan yerler için farklı düzenlemeler yapılmış bu kararlar vatandaşlara tebliğ edilmemiştir. Yüzlerce kişi 18. madde uygulaması ve yapılan parselasyondan iki yıl sonra 22.04.2021 tarihindeki 495 sayılı meclis kararı ile haberdar olmuştur.  Söz konusu alanda yapılan plan değişiklikleri hukuka uygun olmamakla beraber zaman içerisinde tebliğ edilmeyerek kesinleştiği için vatandaşın itiraz hakları elinden alınmıştır.”

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VATANDAŞA TEBLİGAT YAPMADI…
DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VATANDAŞA TEBLİGAT YAPMADI…

BELEDİYE KÖYLÜYE “ÇİFTÇİLİĞİ BIRAK, KIR DÜĞÜN SALONU İŞLET” DİYOR…

Belediyenin plan değişikliği için üniversite ile meslek odalarının görüşüne de başvurmadığını kaydeden Tulunay; “Söz konusu alanda başta zeytin ağacı olmak onlarca türden on binlerce ağaç var. Sadece müvekkillerime ait üç parselde 778’i zeytin ağacı olmak üzere 1500 civarında incir, meşe, ayva ağacı olmak üzere 30 çeşit ağaç bulunuyor. Tarımla geçinen, çiftçilikten başka yapacak işi olmayan insanlara çiftçiliği bırak, kır düğün salonu işletmeciliği yap” deniyor.

Tarım arazisi olarak kullanılan ve zemin etütlerinde yer altı sularının yüzeye yakın olduğu belirtilen bu alanların hangi bilimsel gerekçeler ile rekreasyon alanı, idari hizmet alanı ya da yeşil alan yapıldığı izaha muhtaçtır. Düzenleme sınırları da imar planı ve yönetmeliklere aykırı hesaplanarak bazı kişilerin kayrıldı, söz konusu kararı alan encümen üyeleri ve uygulamayı yapan kişilerden kimlerin burada taşınmazı olduğunun araştırılmasını istiyoruz” dedi.

AĞAÇLARI KESECEKLER…
AĞAÇLARI KESECEKLER…

Belediyenin vatandaşları yazılı ve sözlü arayarak ağaçların kesilmesi için muvafakat vermesini istediğini söyleyen Tulunay, belediyeye Denizli idare Mahkemesine açılan 2022/206E sayılı davanın kesinleşmesinin beklemesini ve korunması gereken binlerce ağacın kesilmemesini istediklerini söylediklerini kaydetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

2

    • İsmail Hız

      Büyükşehir Belediyesi rantçılara hizmette sınır tanımıyor. Adalet mahallesinde de yeşil alanı ticari alana çevirip sattığı ve yüzlerce ağacın katliamına sebep olduğu bellklerden silinmedi.

      Yanıtla
    • Ali İhsan

      Belediye Meclis’inden oy birliğiyle geçtiğine göre muhalifi iktidarı hep birlikte RANTİYECİ DEMEKTİR. Bir siyasinin dediği gibi “LALE DEVRİ NASIL BİTTİYSE SÜLALE DEVRİDE ÖYLE BİTECEK”

      Yanıtla
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir