• Güncelleme: 17:28:13 - 5 Nisan 2023
  • Yayınlama: 13:08:10 - 5 Nisan 2023

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Selim Kasapoğlu, Denizli’nin Mart ayı ihracat rakamlarındaki düşüş ile yine Mart Ayı Enflasyon rakamlarını değerlendirdi. DSO Başkanı Kasapoğlu, döviz üzerindeki baskının kaldırılması  gerektiğini de önemle vurguladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart’a ilişkin üretici ve tüketici fiyat endekslerini yayımladı. Mart ayında enflasyon beklentilerin altında gerçekleşti. Üretici fiyatlarındaki düşüş trendinin etkisiyle, üretici-tüketici enflasyonu arasındaki makas daralarak, 11.9 puanla iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı veriler dikkate alınarak, Mart ayında tüketici fiyatlarında önceki aya göre yüzde 2,29’luk artış görüldü. Yıllık enflasyon ise, yüzde 50,51 olarak kaydedildi. Çekirdek göstergede yıllık artış ise yüzde 47,36 oldu. Üretici fiyat endeksi ise aynı dönemde bir önceki aya göre yüzde 0,44 arttı. Üretici fiyatlarında yıllık artış Mart’ta yüzde 62,45 oldu.

DSO Başkanı Kasapoğlu, Mart Ayı İhracat ve Enflasyon Rakamlarını Değerlendirdi…
DSO Başkanı Kasapoğlu, Mart Ayı İhracat ve Enflasyon Rakamlarını Değerlendirdi…

Verileri değerlendiren Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, şu görüşlere yer Verdi:

“Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi incelendiğinde Sanayinin 4 sektörünün yıllık değişimleri baz alınarak, madencilik ve taş ocakçılığında %80,42, imalatta %55,19, elektrik, gaz üretim ve dağıtımında %95,46, su temininde %95,48’lik artışlar olduğunu gözlemliyoruz. Üretici fiyatlarında gerilemeyle, üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makas daralıyor. Mart Ayı itibariyle bahse konu fark, 11,9 seviyeleriyle iki yılın en düşük seviyesinde gözlemlendi. Şubat ve Mart’ta yapılan enerji indirimlerinin de beklentinin altındaki enflasyonda etkisi olduğuna vurgulayan Başkan Kasapoğlu, Nisan’da devreye alınan son doğalgaz ve elektrik indirimleriyle birlikte ÜFE’de ve enflasyonda düşüş eğiliminin devam edeceğini öngörüyoruz. Seçimlere 45-50 aralığında enflasyon rakamıyla gireceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

Başkan Kasapoğlu, İstanbul Sanayi Odası’nın yayımladığı Türkiye PMI İmalat Sanayi Mart Ayı Raporu ile ilgili olarak, “Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI), Mart’ta 50,9’a yükseldiğini gözlemliyoruz. Üretim ve yeni siparişlerin yeniden büyümeye geçmesiyle faaliyet koşulları daha güçlü hale geldi, Aralık 2021’den beri en yüksek düzeyde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. İmalat sanayi üretimi, son 16 ayda ilk kez artış kaydetti. Girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatlarında enflasyon düşüş gösterdi” dedi.

Denizli İhracatı Yüzde 15,8 ile Düşüşünü Sürdürdü…

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Mart Ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Denizli ihracatı, Mart ayında yüzde 15,8 düşüş ile 418,8 milyon dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracatı, 98 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü gerçekleştirdi. Türkiye ihracatı ise Mart’ta yüzde 4,4 yükselişle 23,6 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşti.

İhracat rakamlarını değerlendiren DSO Başkanı Sn. Selim Kasapoğlu, “Denizli merkezli firmaların 2023 Mart ayında 418,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini, Denizli ihracatındaki düşüşün Mart ayında da devam ettiğini belirterek, “TİM’in verilerine göre, Denizli ihracatı 2023 Mart ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15.8 düşüş gösterdi.” dedi.

DSO Başkanı Kasapoğlu, Mart Ayı İhracat ve Enflasyon Rakamlarını Değerlendirdi…
DSO Başkanı Kasapoğlu, Mart Ayı İhracat ve Enflasyon Rakamlarını Değerlendirdi…

Ülke ihracatımızın Mart’ta yüzde 4,4’lük artışla 23,6 milyar dolara ulaşarak rekor kırdığını      belirten Kasapoğlu, Ülkemizin 2023 yılı Ocak-Mart döneminde yüzde 2,5’luk artışla 61,6 milyar dolar ihracat , yüzde 11,4 oranında artışla 96,5 milyar dolar ithalat gerçekleştirdiğini belirten Kasapoğlu, “Cari açık ilk üç ayda 34,9 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Uygulanan ekonomi politikası, ihracatı zorlaştırarak, ithalatı cazip hale getiriyor.

Enerji maliyetlerimizi rekabet ettiğimiz ve hedef pazarlarımız olan ülkelerin tabi olduğu maliyet seviyelerine düşürerek sabitlemeli, döviz üzerindeki baskıyı kaldırmalıyız. Aksi takdirde, aylardır artış gösteren dış ticaret açığımız, mevcut serisini her geçen ay daha ağır bilançolarla devam ettirecektir. Üretimi ve ihracatı destekleyen politikalar oluşturmak zorundayız. Sürdürülebilir ve sağlıklı büyümenin temel yapı taşları olan imalat ve ihracatı destekleyecek sübvansiyonları ivedilikle devreye almalıyız” ifadeleri ile sözlerini noktaladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir