• Güncelleme: 17:33:26 - 8 Temmuz 2023
  • Yayınlama: 12:17:00 - 8 Temmuz 2023

SEVAL UYSAL’LA /TARTIŞMA SAYFASI

Gökpınar Baraj Gölü Denizli’nin gelecekte içme suyunun bulunduğu rezerv alanı. 1995 yılında temeli dönemin bayındırlık Bakanı Adnan Keskin tarafından atıldı. Denizli’nin 50 yıl sonrası için düşünülerek planlanan baraj, şimdilik sulama amaçlı kullanılıyor. Ancak ilerde Denizli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayacak nitelik ve kapasitede. 

Zolan burayı rekreasyon alanı ve hayallerindeki halk plajı yapmak istiyor.

Baraj çevresinde 350 dönümlük alanın parselasyon, kamulaştırma, toplulaştırması bitti…

Hayaller; Halk Plajı, Gerçekler Denizli'nin Gelecekteki İçme Suyu…
Hayaller; Halk Plajı, Gerçekler Denizli’nin Gelecekteki İçme Suyu…

Şehrin ruhu duymadı, köylü tarlasının elinden gittiğini iki yıl sonra anladı.

2018-2021 arasında plan tadilatları, çevre yolları, rekreasyon alanları ve hepsinin başı Gökpınar barajı için yönetmelik değişiklikleri Meclis’ten oy birliğiyle geçti.

Yakında buralarda çalışmalar başlayacak, on binlerce meyve ve zeytin ağacı kesilecek, verimli tarım alanları betona gömülecek.

Gökpınar Barajı’nın temelinin atıldığı günden beri çevrecilerin gözü gibi korunduğu, mücadele verdiği alanlardan biri ve belki de hukuksal altyapısı olmayan inada dayalı siyasi bir halk plajı projesi hayalinin kurbanı olacak.

Konu Denizli Düşünce Kulübü’nde tartışmaya açıldı. İşte o görüşler:

GÖKPINAR BU TESİSLERİ KALDIRAMAZ

Tarık PİLEVNE

DOÇEV Eski Müdürü

Bu havzayı yıllarca ağaçlandırmaya çalışan bir Don Kişot olarak iyi biliyorum ki, bu alan DSİ mülkiyetindedir. Bu bölgeyi saran sosyal doku saydığımız bu etkinlikleri barındıracak düzeyde değildir. Su rezervi yarı kurak indis değerlerine sahip ilimizde aşağı havzadaki çiftçinin can damarıdır ve önceliğidir. Bu nedenle sulama sezonunda su çizgisi birkaç kilometre geriye çekilmekte ve ortaya çorak ve kurak bir yapı çıkmaktadır. Kurulması düşünülen halk plajı tesisler bu durumda su aynasına uzakta kalacaktır.

Hayaller; Halk Plajı, Gerçekler Denizli'nin Gelecekteki İçme Suyu…

İstimlak bedelleri ödendiği hâlde Karakurt Mahallesini yeni yerine taşıyamayan popülist yönetimin bu projenin üstesinden gelmesi mümkün değildir. Her şey kağıt üzerinde görüldüğü gibi olmuyor, iki çoban bir ağaç düşmanı yılların emeğini heba edebiliyor. Bütün bunları ben yaşadım, mezarlıktan bakınca gölet kıyısında görülebilen az bir yeşillik övünmek gibi olmasın benim ve bana inanan bir avuç insanın emeğidir. Güncel durumu bilmiyorum, dışarıda yaşıyorum. Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur döneminde kurulan Jandarma Çevre Timleri bu alanda kuş uçurtmuyordu. Onlar da ortalıktan kaybolunca, Denizli Belediyesi bile havzanın kirletici unsurlarının yanında yer aldı. Yağmur suyu izale kanalını gölete bağladı.

**********************************

BÜTÜN BUNLAR OLURKEN MUHALEFET NERDEYMİŞ?

Süleyman BOZ

Mimarlar Odası eski Başkanı

Bu işler olurken muhalefet partilerinin, halkın belediye meclisindeki temsilcileri ne yapmış?

İlçe başkanları, il başkanları, Büyükşehir meclis üyesi olan muhalefet ilçe belediye başkanları ne demiş ne konuşmuşlar Mecliste?

Oy birliği ile geçmiş deniyor. Şerh bile koyan yok mu?

Peki sivil toplum kuruluşu başkanları, TMMOB a bağlı odalar, Menderes İnsiyatifi ne yapmış?

Muhalefet de oy vermiş, desteklemiş deniyor.

Ben ve bazı arkadaşlarım çevre, yeşil alan, park, ağaçlandırılacak alanların korunması konusunda yazarken, beni düşman ilan eden ana muhalefet il ve ilçe başkanı ne yapmışlar? CHP, İYİ Parti Meclis grubu başkanları ne demişler bu Gökpınar konusunda soruyorum?

Nuri’nin bir demeci var mı, basın bildirisi?

Hayaller; Halk Plajı, Gerçekler Denizli'nin Gelecekteki İçme Suyu…

Fatih Coşkun, Şeniz Doğan, Himmet Keysan, Ali Atlı, Birsen Çelik, H.Gemi… Necdet Yılmaz neredeymiş bu işler BŞ meclisinde olurken?

Zolan tek başına mı karar almış?

Menderes insiyatifi başkanı Mustafa Çallıca şimdi vekil adayı.. Gökpınar Menderes’in kolu değil mi?

Ben bu konularda uyardım bazı oda başkanlarını Quantum toplantısında.. Hamza Karaoğlanoğlu İzzet Arpacı ve katılımcılar tanıktır. “Bu konularda sesiniz çıkmıyor ne yapıyorsunuz?” diye sordum..

Bir eylemde bulunan olmadı mesela..

Bu konuları yazarken, toplumu, halkı bilgilendirirken partimin yöneticileri beni ihraç etmekle meşguldü..

Nerde büyük çevreci halkçı Merkezefendi Belediye Başkanı? İlçe başkanı?

Nerde ormancı vekil adayı Fikret Çuvaş?

Nerde Arif Balkanay ? Bu konudaki görüşleri ne?

Bu proje çok iyi ki sesleri çıkmıyor..

O zaman sende bir tuhaflık var Seval? Herkes ikrardan geldiğine göre???

Kamunun değerlerini korumakla görevli başkanlar, meclis üyeleri parti temsilcileri, STK başkanlarından ses yok neden? .

2-3 yıldır hala yok..

“İzmirli gelin” Seval yıllar sonra yazıyor.. Herşey bitmiş.. Yollar açılmış.. Parselasyon bitmiş vs..

Velev ki Osman Zolan çok kötü.. Şu muhalefet partilerinin başkanlarının, meclis üyelerinin, STK ve TMMOB odalarının hiç mi suçu yok?..

BŞ Başkanı hiç karşı çıkan olmayınca “bu iş iyi, güzel, yararlı, hayırlı bir iş ..” diye plan ve kararları uygulamış.

BEN YAZARKEN BANA SUS DİYE YAZANLAR NEREDESİNİZ?

MKM ye çağırıp yazmamamı, susmamı önerenler.. Ali Marım, Zafer Gönenç, Adil Demir, Müjdat İlhan, Ali Koyuncu, Y.Aycan , Niyazi Oğuzlar, Başkan Doğan.. Neredeydi bu işler olurken?

Hüsamettin Ataman çok beğenmiş ki hiç sesi çıkmadı? Yoksa ortalığı inletirdi mesela?

Gülizar Biçer Karaca ne düşünüyor mesela bu konuda?

Bu konular politika alanına girmiyor mu?

Önce bu mesajımda adı geçenler kurumlar bir açıklama yapsınlar.. Sorularıma yanıt versinler..

Ben topa sonra gireceğim..

Atatürkün “Sathı Müdafaa” stratejisinden haberi olmayanlar bu ülkenin toprağını, çevresini akarsuyunu, doğasını koruyacaklar ha?

Nasıl korudukları görülüyor..

Birçoğunun derdi mevki kapıp o mevkinin maaşına, olanaklarına konmak.. Halkın, kentin ülkenin sorunları ile Seval, Süleyman ilgilensin… Onlar kötü olmasın.

Güzellik uykusuna devam etsinler..

Cevapları bekliyorum Seval Hanım.

*************************************

BİLİP DE SUSAN HERKES BU KENTİN KATLEDİLMESİNE ORTAKTIR…

Lerzan SÜZÜK

Eski Çevre Meclisi Başkanı

Hayaller; Halk Plajı, Gerçekler Denizli'nin Gelecekteki İçme Suyu…

Bizim yıllarca verdiğimiz mücadeleyi bilmeyen anlamayan insanları meclis üyesi yaparsak, imar affı gibi ucubeyi alkışla karşılarsak, oy kaygısıyla o bölgedeki parsellere oy birliğiyle imar hakkı tanırsak varacağımız sonuç budur. Bakmayın 50 yıl öncesi Denizli fotolarına .

Nerde eski yeşil Denizli demesin kimse. Elbirliğiyle arazisi olan rant derdiyle, siyasi oy devşirme kaygısı olan suça ortak olmakla, bilip de susan da herkes bu kentin katledilmesinde ortaktır. Bu nasıl bir siyaset anlayışıdır anlamadım. Yıllarca uydunuz mu? Siz nasıl bir muhalefetsiniz? Neyse daha fazla yazmayayım. Nokta.

*************************************

GÖKPINAR TAMAMEN SUYA DOYGUN BİR SAHA…

Halil KARAHAN

PAÜ/ Prof. Dr.

Gökpınar barajı hakkında iki yüksek lisans tezi, bir doktora tezi, bir BAP projesi yönetmiş ve “kollektör olmadan asla” diye dönemin valisini baraj inşaat sahasına götürmüş ve İMO Denizli şubesinin dergisine kapak olmasını sağlamış bir akademisyen olarak yazmasam olmaz diye tarihe not düşmek adına hatırlatmış olayım!…Belki anlayan olur.

Hayaller; Halk Plajı, Gerçekler Denizli'nin Gelecekteki İçme Suyu…

Google’a Gökpınar ve Halil Karahan yazıp sormanız yeterli. Tez yaptırdığım kişiler profesör oldu. Sadece onlar değil İMO’da, Tarım Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Deski, yerel ve ulusal tv’lerde defalarca açıkladım. Boşuna #BilimselKuraklık demiyorum! Ülkede sınırlı sayıda bu gibi konulara dikkat çeken ve çözüm önerisi sunan bilim insanı var. Onları da dinleyen yok maalesef. Çok daha ağır faturalar ödenecek gelecekte. Yeterli ve güvenilir suya ve gıdaya erişim gün geçtikçe zorlaşıyor. Büyük Menderes havzası sakinlerini bu öngörülere inandıramadığım için Çukurova bölgesinde çalışıyorum… Yeni bir şey paylaşmama gerek yok YouTube kanalıma, sosyal medya hesaplarıma, Google vb arama motorlarına ismimle arama yapmaları yeterli…

Gökpınar tamamen suya doygun bir saha. Suya doygun alüvyon zeminlerin depremde nasıl davrandığını ise geçtiğimiz günlerde Merkezefendi Kongre Merkezi’nde sayın Büyükşehir ve merkez ilçelerin belediye başkanlarının da sonuna kadar izlediği toplantıda ve Beşiktaş Kent konseyi tarafından kentsel dönüşümle ilgili panellerde ayrıntılı olarak açıkladım. Kayıtlar ilgili kurumlarca ve YouTube kanalımda paylaşıldı.

Akbaş Barajı sulama+içme suyu amaçlı inşa edilen bir baraj ve toplam kullanılabilir hacmi 21.80 milyon metreküp. Gökpınar’ın da yapılış amacı sulama ve içme suyu. Kullanılabilir toplam hacmi 23.22 milyon metreküp. Yani Akbaş barajından daha büyük. Sanırım yeterli açıklama oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Yorumlar

    • Osman Besli

      Seval hnm .Düşüncelerimi çok özet olarak aktarmak istiyorum.Halil karahan hocamızın çalışmalarını biliyorum..Gerçekten sahayı iyi bilen etüt eden bilimsel verilerle konuyu irdeleyen su ve çevre konusunda çok duyarlı ,yurt dışı ve yurt içinde çalıştığı projeler de baş tacı edilen hocamızı ne yazıkki yerel idareciler tarafından ve üniversite si tarafından yok sayıldı. Ülkemiz bilim insanlarını dinlese bu felaketlerin boyutu böylemi olurdu.katılımcı arkadaşların geçmişte yaptıkları elbette yadsınamaz.sizde hatırlarsınız bu şehir deki sivil toplum örgütleri belediye meclisi üyeleri vs abalığı grubun hurda kağıt işleme için avrupadan söküp getirdiği makineleri montajını bitirmiş belediyeden bu alanın imar planı istemesiyle ortaya çıkmış bu konunun çevre kirliliğini,gökpınar suyunu kirleticeğini öngörülmüş ve konu günlerce tartışılmış ve sonunda firmanın arıtma tesisi yaptırma taahhüdü ile sonlanmıştı. Bu konunun canlı şahitlerinden biriside sayın sülayman bozdur. Bunu övünmek için yazmıyorum.
      Şimdiki olayımız sayenizde, denizli gündemine taşınmıştır. Geriye dönüp bakmak denizli halkına bir şey kazandırmaz.Bundan sonra yapılabileceklere odaklanıp ,Bunları tartışmamız gerekir.
      ÖNERİLERİM.
      1_Denizli sivil insiyatif sahibi odalar ,dernekler,vakıflar elbirliği ile bu konuyu gündemine almalı ve ortak hareket etmeli gündemden düşürülmemelidir.
      2_Konu ( zamanı geçmedi ise ) en kısa sürede ilgililer tarafından yargıya taşınmalıdır. Saygularımla.

      Yanıtla
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir