• Güncelleme: 16:17:30 - 20 Nisan 2021
  • Yayınlama: 16:17:30 - 20 Nisan 2021

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci Bloomberg HT’ye telefonla bağlanarak faiz oranlarını ve sanayicinin içinde bulunduğu mevcut durumu değerlendirdi.

Bugün sanayicinin en önemli sıkıntılarının başında faiz geliyor diyen Başkan Keçeci, “Genel anlamda %19 faiz oranını konuşuyorsunuz ama sanayicilerin faiz oranı %25’lerde. Yani biz ipin üstünde oynamaya çalışan cambaz gibiyiz.  Diğer taraftan ham maddelerimizde %60 ile % 100 derecelerinde artan fiyatlar var. Ayrıca içinde yaşadığımız (Covid19)’un getirdiği sıkıntılar var. Harita üzerinde kıpkırmızı olan Türkiye’de sanayide işlerimizi yürütmek, üretim yapmak gerçekten bir cambazlık haline geldi. Bu dönemde sanayicilik yapmak gerçekten zor.” diye konuştu.

dnz tahkim Mujdat Kececi 1 e1609176078266
MÜJDAT KEÇECİ/DSO BAŞKANI

Keçeci, “Bir diğer taraftan sık sık söylüyorum bu kısa çalışma ödeneğinin kesilmesi gerçekten şu anda iş çevrelerinde ve iş ortamında gerçekten problemler yaratıyor. Bunu samimiyetimle ifade etmek isterim. Konuşmalarımın en başından beri hep kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar uzatılmasını istedim. Nitekim kapatıldıktan sonra, geçen ay sonunda tüm iş dünyası ve işveren dünyası, sendikalar dahil herkes bu ödeneğin sürmesi gerektiğini söyledi. Çünkü zaten kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneğinden ödenen bir para. Sonuç olarak Türk iş insanının bugün en önemli sorunları faiz, hammadde ve Covid-19’dur. Hammaddenin hem temini hem artan fiyatları ve Covid19’un bizim iş düzenimizde ve üretimimizde yarattığı sorunlar bizi gerçekten zorlamaktadır.” dedi.

Bu nedenle her şeyden önce finansmanda hükümetin iş dünyasına, sanayiciye destek olması gerektiğini ifade eden Keçeci, “Eximbank’ın bu arada biraz duraladığını görüyoruz özellikle bizi kurtaracak olan ihracatımız. Eğer ihracatta biz destek alamazsak bizim desteğimizi en azından en yakın teşvikçimiz Eximbank’tan alamazsak iş dünyasının sanayicinin problemleri biraz daha artar. Yatırıma ihtiyacımız var ama sanayicinin yatırıma yönelecek mecali yok.” şeklinde konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...