• Güncelleme: 15:35:00 - 27 Ağustos 2021
  • Yayınlama: 15:35:00 - 27 Ağustos 2021

Okulların açılmasına az bir zaman kala, Denizli ve birçok ilde COVID teşhisi konulan çocuk sayısı yüzde 60’ları buldu… En önemli tehlike ise COVID-19 olan çocukların MIS-C, yani “multisistem inflamatuar sendrom” adı verilen hastalığa yakalanarak, kalbin dolaşımını sağlayan koroner damarlarında hasara yol açması ve kalp fonksiyonlarını bozması olarak karşımıza çıkıyor.

ŞİFRE HABER’e gelen bir ihbar üzerine, hızla araştırma başlatıldı. Gelen ihbar, başta PAÜ Tıp Fakültesi Hastanesi olmak üzere, Denizli’deki birçok hastanenin, COVID-19 teşhisi konulmuş çocuklarla dolu olduğunu ileri sürüyordu.

 

NE2 1 1 YAZIK Kİ GERÇEK…

Bunun üzerine, konuyla ilgili yetkililere ulaşarak bilgi almaya çalışsak da, yetkili olmamaları nedeniyle bilgi vermekten kaçınılırken, isminin açıklanmasını istemeyen ve tamamen COVID-19 hastalarına ilk müdahaleyi yapan birimde görevli olan bir doktor, gelen ihbarı doğrulayarak “Bülent bey size ulaşan istihbarat ne yazık ki gerçek ve kesinlikle doğru. Şu anda tüm hastanelerin COVID-19 servisleri çocuklarla dolu. Bu oran, yüzde 50-60’ları buldu” dedi.

 

ASIL TEHLİKE, COVID SONRASI OLUŞAN MIS-C…

Hem mesleki hem de vicdani açıdan gördüklerini ve bildiklerini paylaşmayı bir zorunluluk olarak hissettiğini de belirten COVID-19 servisi doktoru “Asıl tehlike COVID bulaşmış çocuklarımızın, bu hastalığı hafif atlatmasına rağmen, arkasından oluşan ve tıpta ‘Multisistem İnflamatuar Sendrom’ olarak nitelendirilen MIS-C hastalığıdır. Bu hastalık ölümcül sonuçlara ve kalıcı kalp hasarlarına yol açmaktadır” diyerek şöyle konuştu:

“Toplumdaki genel kanının aksine tüm çocuk yaş grupları COVID-19 ile enfekte olabilir. Enfeksiyon kaynağı büyük çoğunlukla erişkinler; en sık olarak da ebeveyn ve bakım vericilerdir.

hastacocuk

Çocuklarda COVID-19 enfeksiyonu sıklığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de erişkinlere göre daha düşüktür. Ülkemizde tüm COVID-19 vakalarının %6,5’i 15 yaş altı çocuklarda görülmektedir. Hastalığın klinik seyri çocuklarda erişkinlere göre daha hafif gidişlidir ve ölüm oranları daha düşüktür. Ancak enfeksiyondan haftalar sonra tüm organları etkileyebilen MIS-C dediğimiz rahatsızlıkla birlikte ölümcül komplikasyonlar da gelişebilir.”

 

LÜTFEN SESİMİZE KULAK VERSİNLER!

Bir 6 1doktor olarak, tüm öğrenci velilerini, anne ve babalar ile öğretmenleri uyarmak zorunda olduğunu belirten COVID-19 Servisi Doktoru “Bu bilgilerden yola çıkarak anne babalarımıza, öğretmenlerimize vermek istediğimiz mesaj şudur: Toplumdaki yanlış inanışın aksine, çocuklarımız maalesef Covid-19 enfeksiyonundan muaf değillerdir.

Çocuklar da pekala yetişkinler gibi bu hastalığa yakalanabilirler. Hatta yetişkinlerin hastalığından haftalar sonra pek çok hastalıkla karışabilecek farklı klinik bulgular ve ölümcül komplikasyonlar geliştirebilirler. Bu nedenle lütfen “MASKE, SOSYAL MESAFE ve EL TEMİZLİĞİNE” azami özen gösteriniz. Bu güne kadar Koronavirüse karşı önleyici etkisi kanıtlanmış tek yol bu üç yönteme dikkat etmektir. Özellikle ‘çocuk’ deyip, AVM’lerde, sokakta, okulda mesafe, maske ve temizlik olayı ihmal edilmemelidir. Bu üçlüyü kendiniz için olmasa bile evlatlarınız için çok, ama çok önemseyiniz” diye konuştu.

 

COVID-19 ÖNCESİ VE SONRASI MIS-C BELİRTİLERİ…

Uzm4 1anlar, MIS-C’nin nadir görülmesine rağmen, ciddi bir durum olması nedeniyle bulgularının iyi bilinmesi, ailelerin hekimlere yardımcı olması gerektiğini belirterek şu bilgileri paylaştılar:

Önceden geçirilmiş (genellikle 2-4 hafta önce) veya yeni geçirilmekte olan COVID-19 enfeksiyonu ya da COVID-19 enfekte kişi ile temas öyküsü olan kişilerde dirençli ateş başta olmak üzere, aşağıdaki bulguların bir kısmının olması durumunda, bu hastalıktan şüphelenilerek hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor…

 

  • En önemlisi 24 saatten uzun 38 derecenin üzerinde dirençli ateşin varlığı,
  • Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi mide bağırsak sistemi ile ilgili bulgular,
  • Vücutta döküntülerin olması,
  • Gözlerde çapaklanma olmadan kızarıklıklar, kanlanmaların olması (konjonktivit),
  • Mukoz membranların tutulumu (çatlamış dudaklar, kırmızı-çatlak dil vb),
  • Baş ağrısı,
  • Solunumsal sorunlar (hızlı soluma, nefes almada zorlanma),
  • Kas, eklem ağrıları,
  • El ve ayak derileri başta olmak üzere ciltte soyulmalar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir